BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Χρονιά του αγγουριού προμηνύεται το 2013

Οι εξαγωγές πάνε ανέλπιστα καλά και έχουν απογειώσει την τιμή παραγωγού στο 1 ευρώ το κιλό.

Επίθεση ωιδίων σε θερμοκήπια με αγγουριές

1
0

Οι επικεφαλής του συνεταιρισμού Άρβης «τρίβουν τα χέρια τους». Εκεί η καλλιέργεια αγγουριού φθάνει το 95% επί του συνόλου των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Ο συνεταιρισμός έχει πουλήσει 3.500 τόνους εξαγώγιμο αγγούρι το διάστημα από 15 Νοεμβρίου 2012 μέχρι 11 Μαρτίου 2013. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι πωλήσεις εξαγώγιμου αγγουριού από το συνεταιρισμό Άρβης θα φθάσουν φέτος τους 4.500 – 4.700 τόνους. Συγκριτικά πέρυσι το δημοπρατήριο του συνεταιρισμού είχε πουλήσει 3.200 τόνους από 15 Νοεμβρίου 2011 έως 30 Απριλίου 2012, ολόκληρη δηλαδή την περίοδο παραγωγής των εκτός εποχής κηπευτικών.

Όπως λέει ο πρόεδρος του ΑΣΟ Άρβης Γιάννης Ρουμελιώτης πέρυσι ο μέσος όρος των τιμών παραγωγού ήταν 70 λεπτά το κιλό και φέτος (μέχρι τώρα) είναι 95 λεπτά!

Ο συνεταιρισμός Άρβης δεν κάνει απευθείας εξαγωγές, αλλά πουλάει τα αγγούρια μέσω του δημοπρατηρίου του σε εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι χώρες στις οποίες καταλήγει το προϊόν είναι η Γερμανία, η Ρωσία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

«Μπήκε» στην παραγωγή και το Τυμπάκι

Σε τιμές του 1 ευρώ πουλάνε κατά τις τελευταίες μέρες και οι παραγωγοί του Τυμπακίου Κρήτης. Φέτος η χρονιά είναι πρώιμη και προς το παρόν οι παραχθείσες ποσότητες χαμηλές,  λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης. Και είναι πρώιμη λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Έτσι η παραγωγή ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες χρονιές και σε μία περίοδο που δεν παράγουν αγγούρια άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έστω κι αν είναι θερμοκηπιακές οι καλλιέργειες, πράγμα που σημαίνει ότι «ζουν» στο δικό τους μικροκλίμα, σαφώς και επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και ιδιαιτέρως από την υψηλή ηλιοφάνεια. (Να σημειωθεί ότι στη Νότια Κρήτη κατά κανόνα δεν θερμαίνονται τα θερμοκήπια και αποτελούν εξαιρέσεις οι αγρότες που αυξάνουν τις θερμοκρασίες με καυστήρες που λειτουργούν με τη χρήση πυρηνόξυλου).

Το κρύο στη βόρεια Ευρώπη αύξησε τις πωλήσεις

Φαίνεται….παράξενο, αλλά όσο πιο τσουχτερό είναι το κρύο και ο χειμώνας έντονος στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης τόσο μεγαλύτερες ποσότητες αγγούρια εξάγονται  από την Κρήτη, λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης « Αυτό το θυμάμαι από παιδί. Πάντα λέγαμε ότι θα πουλήσουμε πιο πολλά αγγούρια όταν βλέπαμε τον καιρό να χαλά στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτό έγινε και φέτος» σχολιάζει.

Όλα έχουν και την εξήγηση τους: Όπως λέει ο Γιάννης Ρουμελιώτης σε αυτές τις χώρες και ιδιαιτέρως στη Γερμανία όταν μειώνονται οι θερμοκρασίες καταναλώνονται περισσότερο λουκάνικα και γενικότερα λίπη. Κατά συνέπεια λοιπόν οι καταναλωτές χρειάζονται και σαλάτες «αλλιώς δεν μπορούν να χωνέψουν» σχολιάζει ο κ. Ρουμελιώτης. Οι χώρες του Βορρά βέβαια ψωνίζουν κυρίως από την Ολλανδία και από την Ισπανία. Αλλά η αύξηση της κατανάλωσης συμπαρασύρει και τις παραγγελίες από την Ελλάδα και ειδικότερα την Κρήτη, όπως ο ίδιος επισημαίνει.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το κόστος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αυξάνεται στην Ολλανδία και την Ισπανία όταν μειώνονται οι θερμοκρασίες, επειδή εκεί τα θερμοκήπια θερμαίνονται. Έτσι αυξάνονται οι τιμές. Στην Κρήτη το κόστος παραμένει σταθερό ή αυξάνεται λίγο και οι τιμές επηρεάζονται κυρίως από την προσφορά και τη ζήτηση.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία