BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πρεμιέρα με 42 λεπτά κάνει η σόγια

Με πλεονέκτημα τις περισσότερες επιλογές ποικιλιών και την εξασφαλισμένη διάθεση του προϊόντας ξεκινά τη δεύτερη προσπάθεια εδραίωσής της η σόγια στην Ελλάδα. Βέβαια, τα πρώτα βήματα είναι δειλά, καθώς οι παραγωγοί φέτος θα κινηθούν περισσότερο διερευνητικά όσον αφορά το εισόδημα, το κόστος και τις αποδόσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα στρέμματα της καλλιέργειας υπολογίζονται σε 30 με 40.000. Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για τα φετινά πρώτα συμβόλαια έχουν ξεκινήσει με αφετηρία τα 42 λεπτά το κιλό, όταν η διεθνής τιμή είναι στα 43 λεπτά το κιλό.

Αφήστε τα λόγια και πιάστε τη σόγια

4
0

Οι πρώτες τιμές έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι με την ΕΑΣ Τρικάλων -σε συνεργασία με την Agroinvest Α.Ε.Β.Ε- να ανακοινώνει ότι η διάθεση της παραγωγής είναι εξασφαλισμένη με κατώτερη τιμή παραγωγού τα 42 λεπτά το κιλό. Επιπλέον, η προμήθεια των απαραίτητων εφοδίων για την καλλιέργεια (σπόροι σόγιας, λιπάσματα κ.λπ.) θα γίνεται μέσω της γεωτεχνικής υπηρεσίας της Ε.Α.Σ. Τρικάλων από τα καταστήματά της. Τα συμβόλαια για την καλλιέργεια της σόγιας θα υπογράφονται στο Γεωτεχνικό Τμήμα της AGROVIZ, στο Δέλτα Καλαμπάκας, ενώ η παράδοση των ποσοτήτων σόγιας κατά την συγκομιδή, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της AGROVIZ.

Πέρυσι πλήρωσε στα 47,5 λεπτά
«Οι περισσότερες εταιρείες ξεκινούν με βάση τα 42 λεπτά, εμείς έχουμε κάνει την αντιπρότασή μας τόσο για την τιμή όσο και για τον τρόπο παραλαβής και πληρωμής και περιμένουμε απάντηση», αναφέρει στην Agrenda o Θέμης Καλπακίδης, μέλος της άτυπης Ομάδας Παραγωγών σόγιας από τα Τενάγη Φιλίππων στη Καβάλα.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Καλπακίδης την περασμένη χρονιά είχαν κλείσει συμβόλαιο στα 400 ευρώ τον τόνο με την Φυτοενέργεια και τελικά πληρώθηκαν 475 ευρώ τον τόνο, ενώ η εξόφληση έγινε μετά από 110 ημέρες. Εν τω μεταξύ, στο δεύτερο μήνα δόθηκε προκαταβολή της τάξης του 20% του συνολικού ποσού.

«Τα 20.000 στρέμματα θα φτάσει φέτος η ομάδα», εκτιμά ο κ. Καλπακίδης και τονίζει πως αν συνεχίσουν οι βροχοπτώσεις πολλοί παραγωγοί της περιοχής θα στραφούν στην καλλιέργεια της σόγιας. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι το 2012 από τα μέλη της ομάδας καλλιεργούνταν 8.000 στρέμματα, ενώ το 2011 μόλις 3.000 στρέμματα.

Στα 42 λεπτά είναι και η πρόταση για συμβόλαια με σκοπό την παραγωγή βιοντίζελ από τη GF Energy, σύμφωνα με τον Σάββας Παυλίδης, έμπορος σιτηρών της Μαγνησίας. Στη διεθνή αγορά και συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο του Σικάγο η τιμή της σόγιας διαμορφώνεται στα 430 ευρώ ο τόνος για τα προθεσμιακά συμβόλαια του Μαρτίου, έχοντας χάσει μεγάλο μέρος των κερδών του 2012.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία