BACK TO
TOP
Φορολογικά

Η επιστροφή ΦΠΑ κρατάει άδεια τα θερμοκήπια

Πρόβλημα να φυτέψουν τα θερμοκήπια τους έχουν οι μισοί παραγωγοί της Μεσαράς, λόγω έλλειψης χρημάτων. Περίμεναν τα χρήματα από την επιστροφή ΦΠΑ το Μάιο, όμως είναι ήδη Αύγουστος και δεν τα έχουν εισπράξει μέχρι τώρα.

Καινοτόμες δραστηριότητες στον γεωργικό τομέα

0
0

Τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης για χιλιάδες οικογένειες, επισημαίνει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου και γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Ντισπιράκης.

 

Τα τελευταία χρόνια ως γνωστό οι τράπεζες «έχουν κλείσει τις κάνουλες» της δανειοδότησης και έτσι οι αγρότες δεν μπορούν να εισπράξουν καλλιεργητικά δάνεια. Συγχρόνως τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων, δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν διακινδυνεύουν να δώσουν επί πιστώσει φυτώρια στους παραγωγούς, λόγω της γνωστής έλλειψης ρευστότητας.

 

Οι αγρότες της Μεσαράς λοιπόν περίμεναν τα χρήματα από την επιστροφή ΦΠΑ για να φυτέψουν και να καλλιεργήσουν τα θερμοκήπια τους. Με αυτά τα ποσά θα αγόραζαν τοις μετρητοίς τα φυτώρια. «Κάθε χρόνο εισπράτταμε τα χρήματα αυτά γύρω στο Πάσχα. Το Μάιο πάντα τα είχαμε εισπράξει και κάναμε τη δουλειά μας» σχολιάζει ο Γ. Ντισπιράκης.

 

Φέτος ως γνωστό,  η διαδικασία της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες έχει αλλάξει. Τα στοιχεία που καταθέτουν οι αγρότες αντιπαραβάλλονται με τις δηλώσεις καλλιέργειες που υπάρχουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να αποδεικνύεται η ύπαρξη καλλιεργειών και η παραγωγή προϊόντων για να αποφεύγεται το φαινόμενο της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ.

 

«Αυτό το σύστημα καλώς έγινε. Είναι δίκαιο. Περιμέναμε ότι θα είχαμε καθυστέρηση στην εφαρμογή του. Κάναμε υπομονή. Όμως έχει πάει Αύγουστος και χρήματα δεν έχουμε εισπράξει ακόμα. Πώς θα καλλιεργήσουμε;» επισημαίνει ο Γ. Ντισπιράκης 

 

Όπως ο ίδιος λέει οι αγρότες βρίσκονται σε «ανοικτή γραμμή» με το υπουργείο Οικονομικών, οι βουλευτές έχουν παρέμβει, διαρκώς υπάρχει επικοινωνία με την αρμόδια Δ.Ο.Υ. χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Μας πάνε από Παρασκευή σε Παρασκευή, ότι δήθεν θα μας δώσουν τα χρήματα που δικαιούμαστε. Αλλά τίποτα…. Τελευταία μάθαμε ότι μετατέθηκαν τέσσερις υπάλληλοι από την Α΄ Δ.Ο.Υ. στη Β΄ Δ.Ο.Υ.. Έτσι η Α΄ Δ.Ο.Υ στην οποία ανήκουμε δεν έχει προσωπικό να μας εξυπηρετήσει! Και η ειρωνεία είναι ότι οι υπάλληλοι αυτοί που πήγαν στη Β Δ.Ο.Υ. δεν έχουν αντικείμενο και κάθονται χωρίς να υπάρχει λόγος. Δεν φταίνε οι υπάλληλοι, η Εφορία δεν ήταν έτοιμη να τους απασχολήσει. Οι υπάλληλοι αυτοί όμως, λέει ο κ. Ντισπιράκης, θα μπορούσαν να ασχολούνται με τις δικές μας υποθέσεις».

 

Αναβρασμός στη Μεσαρά

Στα θερμοκήπια, τον αγροτικό σύλλογο και τα καφενεία της Μεσαράς οι συζητήσεις που κυριαρχούν ιδιαιτέρως τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των αγροτών είναι πότε θα εισπράξουν την επιστροφή ΦΠΑ.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Οι μισοί παραγωγοί της Μεσαράς δεν μπορούν να βρουν από αλλού χρήματα για να καλλιεργήσουν. Δεν ξέρουμε αν περάσει και ο Σεπτέμβρης χωρίς χρήματα. Και κατά συνέπεια δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα θερμοκήπια αυτά και πώς θα επιβιώσουν οι παραγωγοί. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, υπογραμμίζει ο Γ. Ντισπιράκης και καταλήγει: Ο κόσμος είναι σε αναβρασμό, αν δεν δοθεί λύση άμεσα το πιθανότερο είναι να προχωρήσουμε σε άλλες ενέργειες, δηλαδή κινητοποιήσεις».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία