BACK TO
TOP
Φορολογικά

«Λίφτινγκ» στο φόρο αγροτεμαχίων

Σε αλλαγές στο σχέδιο φορολόγησης των αγροτεμαχίων, χωρίς να αποκλείεται και η μείωση κάποιων συντελεστών, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο μετά τις σοβαρές ενστάσεις που, μετά τους βουλευτές της ΝΔ, εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αμετακίνητοι Τσαυτάρης-Χαρακόπουλος στο ΥΠΑΑΤ

1
0

 

Σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού, Χ. Σταϊκούρα ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «σοβαρές αδικίες» ενώ τόνσε ότι δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτό ένα σχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ δύο κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Ζήτησε, μάλιστα, να υπάρξει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα αγροτεμάχια, αίτημα το οποίο, σύμφωνα με –ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν- πληροφορίες φέρεται να αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός.

Ως παράδειγμα των αδικιών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στη σύσκεψη ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν τον ίδιο φόρο ένας με πέντε στρέμματα ελιές στο βουνό και το ίδιο κάποιος που έχει 4 στρέμματα με ελιές μέσα σε οικισμό που είναι και εν δυνάμει οικόπεδο.

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στην οποία σημειώνει ότι «η νέα φορολογία είναι ακόμη υπό επεξεργασία, το δε σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα της κυβέρνησης και τη δημόσια διαβούλευση». Μάλιστα, το υπουργείο επισημαίνει ότι «οι σχετικές πληροφορίες και οι πίνακες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή».

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας –και σε αντίθεση με όσα διαβεβαίωναν τους τελευταίους μήνες κύκλοι του υπουργείου- δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και σε ετεροεπαγγελματίες, ενώ προβληματισμό προκαλούν και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις όπως π.χ. αυτή που αυξάνει τη φορολόγηση της γης που καλλιεργεί ένας παραγωγός σε περίπτωση που το χωράφι του βρίσκεται κοντά… στη θάλασσα.


Αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης

Σχετική ερώτηση, άλλωστε, κατέθεσαν προς τον υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα 17 βουλευτές της ΝΔ κάνοντας λόγο για «υπερβολικές επιβαρύνσεις» και «κατάφωρες αδικίες», ζητώντας να μην επιβαρυνθούν άλλο οι αγρότες.

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ιορδάνη Τζαμτζή και συνυπέγραψαν οι βουλευτές: Ηλίας Βλαχογιάννης (νομού Τρικάλων), Δημήτρης Σαμπαζιώτης (Μεσσηνίας), Γεωργία Μπατσαρά (Ημαθίας), Θεόδωρος Σολδάτος (Λευκάδος), Ασημίνα Σκόνδρα (Καρδίτσας), Λάζαρος Τσαβδαρίδης (Ημαθίας), Παύλος Βογιατζής (Λέσβου), Κωνσταντίνος Κουκοδήμος (νομός Πιερίας), Ανδρέας Κουτσούμπας (Βοιωτίας), Αλέξανδρος Κοντός (Ξάνθης), Σάββας Αναστασιάδης (Β’ Θεσσαλονίκης), Χρήστος Κέλλας (Λάρισας), Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος (Φθιώτιδας), Τιμολέων Κοψαχείλης (Γρεβενών), Ελευθέριος Αυγενάκης (Ηρακλείου), Φωτεινή Αραμπατζή (Σερρών).

Στο σχετικό κείμενο οι βουλευτές επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τους πίνακες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τους συντελεστές θέσης, χρήσης, απόστασης από τη θάλασσα και μεγέθους γηπέδων, υπάρχει ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο στους αγρότες που καλλιεργούν στα αγροτεμάχια αυτά, όσο και στους κατόχους αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα, παρατημένα από τους κατόχους, δηλαδή είναι εγκαταλελειμμένες γαίες που δεν αποδίδουν τίποτα στον κάτοχο και οι οποίοι μπορεί να είναι συνταξιούχοι ή να μην κατοικούν εκεί που βρίσκεται το χωράφι αυτό.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία