BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πλαφόν με βάση τις επιδοτήσεις για τα βιβλία

Στη λύση της θέσπισης ενός εισοδηματικού κριτηρίου που θα προσδιορίζεται από τις επιστροφές ΦΠΑ ή τις επιδοτήσεις καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, το οικονομικό επιτελείο ως κριτήριο για το ποιοι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι, από 1ης Ιανουαρίου 2014, να τηρούν λογιστικά βιβλία.

Πλαφόν με βάση τις επιδοτήσεις για τα βιβλία

4
0

Όπως είναι γνωστό, ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο καταργεί τον αντικειμενικό προσδιορισμό του γεωργικού εισοδήματος και καθιερώνει τη φορολόγησή του από 1/1/2014 βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων. Πηγαίνοντας, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα ορίζει το αγροτικό επάγγελμα ως «επιχειρηματική δραστηριότητα», κάτι που σημαίνει ότι το καθαρό αγροτικό εισόδημα που θα προκύψει με τον τρόπο αυτό (έσοδα μείον έξοδα)  θα φορολογηθεί με συντελεστή 13% .

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, τα κριτήρια αυτά δεν έχουν αποσαφηνιστεί με αποτέλεσμα, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2013, πολλοί επαγγελματίες του αγροτικού χώρου να βρίσκονται σε σύγχυση μη γνωρίζοντας αν θα πρέπει από το νέο έτος να «μπουν» στα βιβλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, το ζήτημα πρόκειται να ξεκαθαρίσει οριστικά μέσω του νέου Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) ο οποίος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο. Εκεί θα περιγράφεται με σαφήνεια το νέο φορολογικό πλαίσιο για την αγροτική δραστηριότητα (καθώς ορισμένοι φοροτεχνικοί σήμερα αμφισβητούν με νομικά επιχειρήματα την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων, παραπέμπτοντας στον ΚΦΑΣ που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012) όσο και τα κριτήρια εξαίρεσης/ένταξης που θα ισχύσουν.

Η ειδική επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με το έργο της κατάρτισης του νέου ΚΦΑΣ εξετάζει αυτή τη στιγμή τρία βασικά σενάρια:

-Toν καθορισμό ενός oρίου με βάση τις επιστροφές ΦΠΑ κάτω από το οποίο οι αγρότες δε θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία.

-Τον καθορισμό πλαφόν με βάσει το ποσό της επιδότησης που εισπράττει ο παραγωγός,

-Τη θέσπιση ορίου βάσει των στρεμμάτων της αγροτικής εκμετάλλευσης, π.χ. τα 15 ή τα 20 στρέμματα, πρόταση που, όμως, δε συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή πολλές πιθανότητες. 



Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ, μαζί με τα τελευταία σενάρια για το φόρο στα αγροτεμάχια των επαγγελματιών αγροτών στο φύλλο της Agrenda που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία