BACK TO
TOP
Φορολογικά

«Λάιτ» εκδοχή του φόρου στα αγροτεμάχια ετοιμάζει το υπουργείο Οικoνομικών

Με μειώσεις κάποιων συντελεστών ή και κατάργηση ορισμένων άλλων, όπως ο-ούτως ή άλλως- έωλος συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα θα προσπαθήσει να «χρυσώσει», όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Οικονομικών στους αγρότες το χάπι της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.

Aγροτεμάχια προς μίσθωση από ΟΠΕΚΕΠΕ

4
0

Το νέο σενάριο πάνω στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από το οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου, υπάρχει καταρχήν συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, προβλέπει χαμηλότερα –σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο- βάρη για τον αγροτικό κόσμο ενώ περιλαμβάνει και την γνωστή εξαγγελία για την εξαίρεση των γεωργικών κτισμάτων (αποθήκες και μαντριά).

Τις τελευταίες ώρες από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέεται ότι εξαίρεση θα υπάρξει και για τις πτηνοτροφικές και τις κτηνοτροφικές μονάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, εάν αυτό ισχύσει τελικά, θα αφορά μόνο τις μονάδες εκείνες που είναι «αμιγώς» κτηνοτροφικές (και οι οποίες θεωρούνται αγροκτηνοτροφικά κτίσματα), δηλαδή δεν μεταποιούν ούτε μεταπωλούν μεταποιημένο το προϊόν τους καθώς στην περίπτωση αυτή θα θεωρούνται βιοτεχνικές/εμπορικές μονάδες και θα φορολογούνται ανάλογα.


«Παντρεύοντας» τον ενιαίο φόρο με… το ΦΑΠ

Συνολικά, ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι ένας συνδυασμός των προτάσεων για τον ΕΝΦΑ , δηλαδή φόρου ανά τετραγωνικό για όλα τα κτίσματα, αλλά και της επιβολής ενός συμπληρωματικού φόρου για τους έχοντες σημαντική ακίνητη περιουσία.               

Όπως αναφέρει το capital.gr, ο συμπληρωματικός φόρος τύπου ΦΑΠ θα επιβάλλεται σε όλους τους φορολογούμενους που σε ατομική βάση έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται βάσει κλίμακας με δέκα κλιμάκια και ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας θα είναι 1,1%. Ο μεγαλύτερος συντελεστής θα φθάνει στο 2%. Με άλλα λόγια οι φορολογούμενοι που για παράδειγμα έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ θα πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο 550 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα αποφέρει περίπου 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα γλιτώσουν οι αγρότες, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και κτισμάτων σε περιοχές με χαμηλή και μεσαία τιμή ζώνης.

 Ο βασικός φόρος θα υπολογίζεται σε ευρώ ανά τετραγωνικό, όπως  ο ΕΝΦΑ που είχε προταθεί από τον υπουργείο Οικονομικών. Σε σχέση με αυτό το σχέδιο, το νέο προβλέπει μειωμένους συντελεστές για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με μικρή και μεσαία τιμή ζώνης.

                      
Γιάννης Τσατσάκης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία