BACK TO
TOP
Φορολογικά

Φόρος στη γη που ιδιοχρησιμοποιούν οι αγρότες

Εισόδημα από αξιοποίηση γης προκύπτει για τις εκτάσεις που ιδιοχρησιμοποιούν οι αγρότες προκειμένου να τις καλλιεργούν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αλλά και από την ερμηνευτική προσέγγιση του υπουργείου Οικονομικών. Το εισόδημα αυτό τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (γαίας).

Ως το Πάσχα ποιοτικά πριμ, Μάιο βιολογική κτηνοτροφία

0
1

Συγκεκριμένα το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση γης αποτελεί τεκμαρτό εισόδημα για τον κύριο του ακινήτου και ταυτόχρονα εκπιπτόμενη δαπάνη όταν χρησιμοποιείται για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 22 του ν.4172/2013.  

Δηλαδή, εάν ένας αγρότης ιδιοχρησιμοποιεί μία έκταση γης για παράδειγμα 20 στρεμμάτων και ταυτόχρονα ασκεί και επιχειρηματική δραστηριότητα ως αγρότης (καλλιεργεί τον αγρό αυτόν), τότε το έσοδο από την ιδιοχρησιμοποίηση θα φορολογηθεί με την κλίμακα της παρ. 4 του άρθρου 40 και το ίδιο ποσό θα αποτελέσει και δαπάνη που θα εκπέσει από τα έσοδα που προκύπτουν από την επιχειρηματική αγροτική δραστηριότητα.

Αν υποθέσουμε ότι η αντικειμενική αξία των 20 στρεμμάτων είναι 12.000,00 ευρώ, τότε το 3% αυτής είναι 360,00 ευρώ (12.000 Χ 3% = 360,00). Το ποσό  αυτό θα αναγραφεί στο έντυπο Ε2 (στήλη 16) και θα φορολογηθεί με συντελεστή 11%. Επίσης, το ίδιο ποσό θα εκπέσει ως δαπάνη από τα έσοδα της αγροτικής δραστηριότητας.

Τα ίδια παραπάνω ισχύουν και για τις περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης γης, επισημαίνουν οι λογιστές.

 

Υπολογισμός αντικειμενικής αξίας γαιών

Η αντικειμενική αξία γης υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41α του ν. 1249/1982 και πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση των εντύπων ΑΑ-ΓΗΣ (προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας της γης εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών, που δεν έχουν ειδικούς όρους δόμησης).

Προκειμένου μάλιστα να συμπληρωθεί ορθά αυτό το έντυπο χρειάζεται αφενός μεν, επαρκής γνώση του αντικειμένου, αφετέρου δε, αρκετός χρόνος για την ορθή αναγραφή των απαραίτητων πεδίων.

Η αντικειμενική αξία της γης προκύπτει από το γινόμενο των εξής παραμέτρων: Βασική Αξία (ΒΑ) Χ Οικοπεδική Αξία (ΑΟικ) Χ Αξία Δυνατότητας Περαιτέρω Αξιοποίησης (ΑΔ). Το έντυπο αυτό δηλαδή το χρησιμοποιούμε και όταν μέσα σε μία έκταση γης υπάρχουν κτίσματα έτσι ώστε να υπολογιστεί -αν απαιτείται- και η αξία της περαιτέρω αξιοποίησης.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-05-2015 17:42κωστας

Αυτος ο φορος ειναι το τελευταιο χτύπημα εναντια στην ιδιοκτησια της γης..Η επικαιρες αντικειμενικες αξιες γης, σε παραλιακες ζωνες και σε οικιστικες περιοχες ειναι πολυ μεγαλυτερες απο το παρδειγμα που αναφερατε.. ετσι οι αγροτες που καλλιεργουν εκτασεις σε αυτες τις περιοχες θα κλειθουν να πληρωσουν πολυ περισσοτερα απ ο,τι εισπραττουν,.. Αυτο σημαινει στην πραξη αναγκαστικη δημευση η απαλλοτρίωση ολων των εκτασεων που οι επιπροσθετοι φοροι ξεπερνουν την παραγωγικη αξια της γης.. Ετσι λοιπον οι αγροτες αντι να απαλλαχθουν απο τον ενφια καλουνται να πληρωσουν ακομα πολυ περισσοτερα αλλα με αλλο ονομα... Σε λιγο η ελληνικη γη θα βρισκεται σε ξενα χερια και μαλιστα με την ευλογια αριστερης κυβερνησης.. Η κολεκτηβοποιηση της γης, το μεγαλο οραμα της αριστερας γινεται επιτελους πραγματικοτητητα....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία