BACK TO
TOP
Φορολογικά

Αντί για πλήρη εξαίρεση: Αφορολόγητες επιδοτήσεις ή σκαλοπάτια;

Νέα δεδοµένα για τη φορολογία των αγροτών, λίγες µόλις µέρες προτού ξεκινήσει η υποβολή των φετινών δηλώσεων, δηµιουργεί η απόφαση του υπουργείου Οικονοµικών να ανοίξει το φάκελο της φορολόγησης (ή µη) των επιδοτήσεων και των αποζηµιώσεων.

Αντί για πλήρη εξαίρεση: Αφορολόγητες επιδοτήσεις ή σκαλοπάτια;

3
2
Μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, ∆. Μανωλάκου, η αναπληρώτρια υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη, προανήγγειλε την κατάθεση µέσα στις επόµενες µέρες τροπολογίας µε την οποία θα διευθετηθεί «µια κι έξω» το ζήτηµα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σύνολο των αγροτικών ενισχύσεων και αποζηµιώσεων θα εξαιρείται από το φορολογητέο εισόδηµα των αγροτών. Σύµφωνα µε τα λεγόµενά της, µάλιστα, η νοµοθετική αυτή ρύθµιση θα ισχύσει από φέτος, θα αφορά δηλαδή και τα ποσά που εισπράχθηκαν µέσα στο 2014

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, ωστόσο, τις τελευταίες ώρες στην οδό Νίκης επικρατούν «δεύτερες σκέψεις» γύρω από την καθολική εξαίρεση των επιδοτήσεων και αρχίζουν να κερδίζουν πόντους τα σενάρια της κλιµακωτής φορολόγησης ή, εναλλακτικά, της καθιέρωσης ενός πλαφόν πάνω από το οποίο θα λαµβάνονται υπόψη στο φορολογητέο εισόδηµα του παραγωγού.

 

∆εν αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανονισµούς

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονοµικών, µιλώντας στην Agrenda, παραδέχτηκε ότι η θέσπιση ενός αφορολόγητου ορίου για αποζηµιώσεις και επιδοτήσειςβρίσκεται στο τραπέζι «ως σκέψη» διευκρινίζοντας όµως ότι το οικονοµικό επιτελείο «δεν έχει καταλήξει ακόµα σε µια οριστική απόφαση». Ο ίδιος, µάλιστα, επέµεινε ότι δεν υφίσταται θέµα σύγκρουσης µε τους κοινοτικούς κανονισµούς- κάτι που, υπενθυµίζουµε, ισχυριζόταν µετ’ επιτάσεως και η προηγούµενη κυβέρνηση.

Πέρα βέβαια από τις δεδοµένες δηµοσιονοµικές αναγκαιότητες, ο λόγος που το σενάριο της κλιµακωτής φορολόγησης έρχεται στο προσκήνιο είναι ότι ενδεχόµενη απαλλαγή των επιδοτήσεων από τη φορολογία για όλους ανεξαιρέτως τους αγρότες οδηγεί, σύµφωνα µε το οικονοµικό επιτελείο, σε καταστάσεις που κάθε άλλο παρά προάγουν το αίσθηµα της «φορολογικής δικαιοσύνης».

Για παράδειγµα ένας αγρότης ο οποίος το 2014 είχε µηδενικά έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων του (λόγω π.χ. καταστροφής της σοδειάς του) αλλά εισέπραξε 20.000 ευρώ από ενισχύσεις και αποζηµιώσεις θα πληρώσει -στην περίπτωση που αυτές εξαιρεθούν πλήρως-  φόρο 0%. Την ίδια ώρα, ένας παραγωγός ο οποίος την ίδια χρονιά είχε καθαρά κέρδη (δηλαδή έσοδα µείον έξοδα) 12.000 ευρώ από την πώληση των προϊόντων του χωρίς να λάβει κάποια ενίσχυση, ούτε αποζηµίωση θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.560 ευρώ.

 

Παγίδα για τον παραγωγό

Όµως, όσο κι αν φαντάζει απίθανο, η εξαίρεση των επιδοτήσεων µπορεί να αποδειχθεί και «παγίδα» για έναν παραγωγό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα που αναφέρει ο φοροτεχνικός, Κώστας Νιφορόπουλος.  «Έστω ένας αγρότης ο οποίος έχει ζηµιά από την αγροτική εκµετάλλευση 5.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση δε θα φορολογηθούν επιδοτήσεις και αποζηµιώσεις που έλαβε ( π.χ  8.000 και 7.000 ευρώ αντίστοιχα ). Ο αγρότης αυτός έχει τεκµήρια διαβίωσης ( π.χ 15.000 ευρώ), τα οποία δεν µπορεί να καλύψει, άρα θα πληρώσει φόρο (χωρίς την προκαταβολή )  ποσού ευρώ 1.950,00 για τις 15.000 ευρώ ( δηλ. το ποσό των τεκµηρίων)  ανεξαρτήτως του λογιστικού αποτελέσµατος που στη συγκεκριµένη περίπτωση είναι ζηµία 5.000 ευρώ.  

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

08-05-2015 16:55Καστοριά

O ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΧΙΣΕ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΙΩΘΩ ΗΛΙΘΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΤΉΡΙΞΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΊΣΤΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΉ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΨΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΙ

Απάντηση

04-05-2015 20:45ΚΡΗΤΗ

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΕΝΑΣ 3500 ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟ Σ 15000 Κ 30000 ΝΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΑΡΑ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία