BACK TO
TOP
Φορολογικά

Όχι Βαλαβάνη σε μείωση 20% των εσόδων των αγροτών ως αφορολόγητο

Αρνητικό είναι το υπουργείο Οικονομικών στην πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, για θεσμοθέτηση από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του συστήματος εσόδων-εξόδων για τους αγρότες τεκμαρτής δαπάνης τουλάχιστον 20% επί των εσόδων ως έξοδα χωρίς παραστατικά.

Οι «επτά πληγές» των προγραμμάτων φρενάρουν τις επενδύσεις στην ύπαιθρο

1
0

Απαντώντας την Δευτέρα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την οδηγία περί μη φορολόγησης των αποζημιώσεων και επιδοτήσεων των αγροτών η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, κ. Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη, είπε χαρακτηριστικά πως: «Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα, δεν ξέρω τι ετοίμαζε ή δεν ετοίμαζε η προηγούμενη Κυβέρνηση, πάντως κάτι τέτοιο, δηλαδή μείον 20% των εσόδων των αγροτών ως αφορολόγητο, δεν έχει εμφανιστεί πουθενά. Πιθανόν να ήταν μία δική σας προσωπική πρωτοβουλία. Αντίθετα, επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση με το ν. 4172 θεωρούσε όλους τους αγρότες επιχειρηματίες, εμφανίστηκε η φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή 27,5% και βέβαια αυτό που είναι έξω από κάθε λογική, το πιο ακραίο απ’ όλα, που είναι η φορολόγηση των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ».

Με τον τρόπο που είναι διατυπωμένος ο ν. 4172/13, δεν χρειάζεται να αναφέρονται αυτά ρητά. Εφόσον δεν αναφέρεται ότι εκπίπτει, θεωρείται ότι είναι αντικείμενο φορολόγησης, συνέχισε η κα Βαλαβάνη, εξηγώντας πως: «δεν γίνονται μέσα στην ίδια χρονιά δυο φορολογικά νομοσχέδια, ούτε δύο προϋπολογισμοί. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ήταν προεκλογική μας δέσμευση για το έτος 2015 στο οποίο θα ήμαστε Κυβέρνηση. Αν το εφαρμόζαμε από τώρα, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2014, θα χρειαζόταν να καταφύγουμε στο παραπάνω, γιατί, όπως ξέρετε, το αφορολόγητο είναι από τα βασικότερα στοιχεία που συνιστούν τα έσοδα έτσι όπως διαμορφώνονται με βάση τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Κάναμε αυτό που μπορούσαμε για τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς συνολικά και όχι μόνο για τους αγρότες. Αντιμετωπίσαμε τρεις συν πέντε εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις. Οι τρεις ρυθμίστηκαν μέσα στο νόμο για τις εκατό δόσεις, οι πέντε –που μία από αυτές είναι το αφορολόγητο των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων για τους αγρότες- θα κατατεθούν και ελπίζω, όπως είπα πριν, ότι θα ψηφιστούν και από την αντιπολίτευση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας»

Η πρόταση Κεγκέρογλου

Προηγουμένως ο κ. Κεγκέρογλου είχε ρωτήσει άν προτίθεται να δεχθεί την πρόταση που προσωπικά είχε καταθέσει και που είχε επεξεργαστεί το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών επί προηγούμενης κυβέρνησης, να θεσμοθετήσει δηλαδή για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του συστήματος εσόδων-εξόδων για τους αγρότες τεκμαρτή δαπάνη τουλάχιστον 20% επί των εσόδων ως έξοδα χωρίς παραστατικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία