BACK TO
TOP
Φορολογικά

Παζάρι για συντελεστές φόρου, αγροτικό πετρέλαιο, ΦΠΑ

Πιέσεις για αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών στη βάση των όσων προβλέπει το πρόσφατο «πακέτο Γιούνκερ» αναμένεται να δεχτεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται τη Δευτέρα 22 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Σενάρια για νέο ταμείο που θα ασφαλίζει αγρότες

3
0

Όπως έχουν γράψει η Agrenda και το Agronews, οι δανειστές πιέζουν για πλήρη φορολογική εξομοίωση των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες με κάποια σενάρια να μιλούν για συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από τα 26% έως και 33% όπως επίσης και για κατάργηση των επιστροφών του αγροτικού πετρελαίου και του ΦΠΑ. 

Επιπλέον στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αφού οι θεσμοί ζητούν σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και πλήρη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και, μάλιστα, άμεσα αντί για σε βάθος χρόνου που προτείνει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ, η μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος στον υψηλό συντελεστή 23% φαίνεται να έχει φύγει από το τραπέζι, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και για τα αγροτικά εφόδια για τα οποία η επιβάρυνση δεν αποκλείεται να αυξηθεί κατά 10% (23% από 13%).

Η ελληνική πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%. Για τα νησιά επικρατεί σύγχυση με την κυβένρηση να διαρρέει ότι είναι ανοιχτή στην αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένα εμπορικά εξ αυτών όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος.

Για τις πρόωρες συντάξεις η Αθήνα προτείνει την κατάργησή τους από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως, οι δανειστές στόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.

Φαίνεται ότι προτείνονται και περικοπές στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, ίσως και στις κύριες αλλά από ένα ποσό και πάνω.

Άλλα μέτρα που προτείνει η Αθήνα και με τα οποία εκτιμά ότι μπορεί να κλείσει το κενό του 0,5% του ΑΕΠ που τη χωρίζει από τους δανειστές:

•             Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες

•             Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

•             Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ. Το αρχικό σενάριο έκανε λόγο για 5 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια έπεσε στο 1 εκατ. και τώρα στο μισό. Πρόκειται για ένα φόρο που θα γονατίσει την επιχειρηματικότητα και θα προκαλέσει κύμα λουκέτων ή μαζική φυγή εταιρειών στο εξωτερικό.

•             Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

•             Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες ώστε να έλθουν έσοδα φέτος ύψους τουλάχιστον 2,65 δις ευρώ.

•             Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις για έσοδα 100 εκατ. για φέτος και για το 2016 άλλα  100 εκατ.

•             Έσοδα από τη χορήγηση αδειών για ηλεκτρονικό στοιχηματισμο. Προϋπολογίζονται έσοδα για φέτος ύψους 35 εκατ. και 225 εκατ. ευρώ για το  2016.

•             Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του συντελεστή του φόρου από το 10% στο 13% για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών.

•             Στα σενάρια και η αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από 26% στο 29%.

Γιάννης Τσατσάκης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία