BACK TO
TOP
Φορολογικά

Στο Ε3 πρέπει να αναγραφούν όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις

Υποχρεωτικά και όχι κατ’ επιλογή πρέπει να αναγραφεί το ποσό των επιδοτήσεων που λαμβάνει ο κάθε παραγωγός στο έντυπο Ε-3 κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και να συνυπολογιστεί στον προσδιορισμό των καθαρών κερδών.

Στεγνή η κάνουλα για πληρωμές και προγράμματα

3
1

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα για τον αγροτικό κόσμο, όπως οι επιδοτήσεις, ενισχύσεις και αποζημιώσεις των ασκούντων αγροτική εκμετάλλευση, διευκρινίζουν οι λογιστές, τονίζοντας ότι η ΠΟΛ.1116/10.06.15 στην παράγραφο 6 ορίζει τα εξής: «Το σύνολο των επιδοτήσεων αναγράφεται στον πίνακα Ε του εντύπου Ε-3 (για πληροφοριακούς λόγους), αλλά μόνο το μέρος που υπερβαίνει το όριο των 12.000 ευρώ μεταφέρεται στον πίνακα ΣΤ’ του Ε-3 ούτως ώστε να προσμετρηθεί στη διαδικασία του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική».

Επειδή κάποιοι λογιστές παρερμήνευσαν την ανωτέρω ΠΟΛ., διευκρινίζεται ότι:

- Οι επιδοτήσεις αναγράφονται όλες στο σύνολό τους, στον κωδικό 908 της 1η σελίδας του εντύπου Ε-3.

- Σε όσους έχουν επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, το ποσό που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, το καταχωρούμε στον κωδικό 645 της 2ης σελίδας του εντύπου Ε3.

Ξαναγράφουμε: όσοι έχουν επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό το καταχωρούμε στον Κωδικό 645 της δεύτερης σελίδας του Εντύπου Ε3.

Π.χ.: Επιδότηση 14.500 ευρώ

α. Το ποσό 14.500 ευρώ το καταχωρούμε στον κωδ. 908 της 1ης σελίδας του εντύπου Ε-3.

β. Το ποσό 2.500 ευρώ (14.000 ευρώ -12.000 ευρώ), το καταχωρούμε στον κωδ. 645 της 2ης σελίδας του εντύπου Ε-3.

γ. Καταχώρηση του ποσού αυτού στον κωδ. 645, σημαίνει (δυστυχώς) μεγαλύτερο καθαρό κέρδος, άρα περισσότερος φόρος, όμως αυτό προβλέπεται και αυτό πρέπει να γίνει.

Συμπέρασμα: Δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια κανενός συναδέλφου, να επιλέξει αν θα προσθέσει ή όχι τις επιδοτήσεις στον κωδικό 645, αλλά είναι υποχρεωμένος να το κάνει.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος, Γιώργος Παπαδημητρίου                           

Ο Γ. Γραμματέας, Κώστας Λαμπρόπουλος

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-07-2015 22:21Agrotis

Κυριοι παλι εμεις οι αγροτες θα πληρωσουμε τη ζημια.. Δεν ειναι τυχαια αυτα που ζητανε.. Ετοιμαστειτε για φορολογηση κερδων απ το πρωτο € με 26% και φορολογηση που ακουστηκε επιδοτησεων αποζημιοσεων οπως και καταργηση φπα επιστροφης φορου πετρελαιου.. Το κερασακι στη τουρτα θα ειναι η προκαταβολη φορου.. Που λογος για εξυχρονισμο των αγροτικων επιχειρησεων που εχουν μεινει πισω στη δεκαετια του 80.. Οποιος αντεξει.. Κριμα για την χωρα γιατι η φτωχοποιηση της θα ξεκινησει απο τη φτωχοποιηση του πρωτογενη τομεα..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία