BACK TO
TOP
Φορολογικά

Φωτιά στο κόστος παραγωγής βάζει ο ΦΠΑ 23% στα εφόδια

Σοβαρό πλήγµα στη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων φέρνει η επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλα τα αγροεφόδια, εξέλιξη που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Φωτιά στο κόστος παραγωγής βάζει ο ΦΠΑ 23% στα εφόδια

0
0
Μετά από παλινωδίες και απανωτά «γράψε-σβήσε», τα λιπάσµατα, οι σπόροι για καλλιέργειες, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα καθώς επίσης και οι ζωοτροφές και το ζωικό κεφάλαιο (άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα) αλλά και η παροχή γεωργικών υπηρεσιών µετατάχθηκαν τελικά στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, όπως προκύπτει από το τελικό κείµενο του –ψηφισµένου- πολυνοµοσχεδίου το οποίο δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Αξιοσηµείωτο είναι ότι στο  προσχέδιο που είχε δοθεί στη δηµοσιότητα, ο ΦΠΑ σε όλα τα αγροεφόδια αµετάβλητος στο 13%., κάτι που είχε επικαλεστεί και στην οµιλία του  ο αναπληρωτής Βαγγέλης Αποστόλου

Σε µια προσπάθεια να γλυκάνει το «χάπι» ο υπουργός Οικονοµικών δήλωσε στη Βουλή ότι θα µεσολαβήσει στους θεσµούς ώστε να υπάρξει κάποιας µορφής επιστροφή φόρου και το κόστος να εξισορροπηθεί, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτοµέρειες.

«Πολλά προϊόντα έχουν πάει στον ανώτατο συντελεστή και αυτό επηρεάζει τους αγρότες. Αυτό που υπόσχοµαι είναι σε συνεννόηση µε τους θεσµούς να υπάρξει κάποια επιστροφή φόρου ώστε αυτό να εξισορροπηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτός από τα εφόδια, στο 23% µετατάσσεται και το µοσχαρίσιο κρέας (13% στην αρχική διάταξη), η ζάχαρη, το ξίδι καθώς και όλα τα συσκευασµένα/µεταποιηµένα τρόφιµα εκτός από γάλα, ελαιόλαδο και ζυµαρικά.
Στο 13% θα παραµείνουν όλα τα γαλακτοκοµικά προϊόντα και τα γιαούρτια, ανεξάρτητα αν περιλαµβάνουν ζάχαρη ή φρούτα

Απώλειες 283 εκατ. ευρώΣύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα η ΠΑΣΕΓΕΣ, η συνολική αξία των εισροών το 2014 ανήλθε σε 3.835 εκατ. ευρώ . Εποµένως
η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% θα έχει ως συνέπεια επιβάρυνση 3835 επί (0,23-0,13)= 383, 5 εκατ. ευρώ
Λόγω εγγραφής των παραπάνω δαπανών στα έξοδα προκύπτει µια ελάφρυνση φόρου ίση µε 383,5 επί 0,26 = 100 εκατ. ευρώ. Άρα η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται σε 283,5 εκατ. Ευρώ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία