BACK TO
TOP
Φορολογικά

Στα προαπαιτούμενα το φορολογικό των αγροτών

Δύσκολο να εξαιρεθεί από τη διαδικασία των προαπαιτούμενων το αγροτικό πακέτο, παρά την προσπάθεια που γίνεται αυτές τις ώρες στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τον εξωραϊσμό της όλης κατάστασης και τη διαχείριση του θέματος στο βάθος του χρόνου.

Στα προαπαιτούμενα το φορολογικό των αγροτών

2
0
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένο, ήδη στη διαδικασία δούναι και λαβείν έχει ήδη καεί το αγροτικό πετρέλαιο, μάλλον δεν γλυτώνει η αύξηση του υψηλού φορολογικού συντελεστή για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το 13 στο 26%, γίνεται μάχη για μια καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση των νέων αγροτών, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται η αξιοποίηση της ιδιοαπασχόλησης ως δαπάνης που θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα















Το καλό της υπόθεσης είναι ότι πολλά από τα παραπάνω τύχουν εφαρμογής σε βάθος διετίας (όχι τριετίας που υποστήριζε η κυβερνητική εκπρόσωπος  Όλγα Γεροβασίλη), πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρεται ένας ελάχιστος χρόνος προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστροφή  του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 108 εκατ. ευρώ για το 2014, εκτός απροόπτου θα δοθεί κανονικά φέτος, παρ’ ότι το παραπάνω ποσό είναι μειωμένο κατά 30% περίπου με βάση το προηγούμενο μνημόνιο.

Αντίθετα, η επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2015, δηλαδή ένα ποσό αντίστοιχο με τα 108 εκατ. ευρώ του ’14, θα δοθεί σε δύο δόσεις, δηλαδή το 50% (κάπου 54 εκατ. ευρώ) το 2016 και άλλα τόσα το 2017.  Αυτό σημαίνει ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά βάση της οποίας γίνεται υπολογισμός επιστροφής για το αγροτικό πετρέλαιο.

Στο θέμα των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος τα πράγματα μέχρι στιγμής παραμένουν μπλεγμένα, ωστόσο, αν παραμείνει μέχρι τέλους η αυστηρή στάση των δανειστών, είναι πολύ πιθανό στις διατάξεις νόμου που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη να υπάρχει τελικά η αύξηση του υψηλού συντελεστή φορολογίας από το 13% στο 26%. Παράλληλα θα επιχειρείται μια ελάφρυνση της όλης κατάστασης, μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εφ’ όσον  τηρούν λογιστικά βιβλία, με την έκπτωση της δαπάνης που προβλέπεται για απασχόληση στις εκμεταλλεύσεις τους (βάσει του μεγέθους και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους). Μια εικόνα των στοιχείων που παρουσιάζει στο φύλο που κυκλοφορεί η εφημερίδα Agrenda, δείχνει ότι το σύνολο της πραγματικής δαπάνης για απασχόληση στις εκμεταλλεύσεις προσεγγίζει τα 3,5 δισεκ. ευρώ, όταν η καταγεγραμμένη απασχόληση (μόνο αγρεργατών) δεν υπερβαίνει τα 357 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωσή μας θα αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι δαπάνες αυτοαπασχόλησης των ετεροεπαγγελατιών αγροτών. Θετικά πάντως αντιμετωπίζεται από τους εκπροσώπους των δανειστών ο περιορισμός της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες στο 50% αντί του 100% που συζητείται για τις υπόλοιπες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, κάτι το οποίο θα συμπεριληφθεί στο υπό διαμόρφωση μίνι νομοσχέδιο για τα αγροτικά.

Στο πεδίο των συζητήσεων παραμένει μια ενδεχόμενη καλύτερη φορολογική μεταχείριση των Νέων Αγροτών (δηλαδή οι αντίστοιχοι συντελεστές φορολογίας να είναι στο 10% και 20% (αντί 13% και 26%), με βάση όσα ανέφερε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην πλατεία Βάθη.

Τέλος, από ελληνικής πλευράς, εκφράζεται η πεποίθηση ότι δεν θα χρειασθεί να περάσει στο πακέτο των προαπαιτούμενων η ρύθμιση που στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στον ΟΓΑ, μιας και το θέμα χρήζει περεταίρω τεχνικής επεξεργασίας και ανάλυσης, μάλλον στην κατεύθυνση του προσδιορισμού των εισφορών βάση του μεγέθους των εκμεταλλεύσεων και των αναγκών απασχόληση που γεννώνται. Επί του θέματος έχει αναφερθεί διεξοδικά και στο φύλλο που κυκλοφορεί η εφημερίδα Agrenda.  

Κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών

Στο μεταξύ σε μειώσεις στους μισθούς υπουργών και στελεχών του δημοσίου τομέα καθώς και στην κατάργηση του αφορολόγητου της βουλευτικής αποζημίωσης προχωράει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης της συμφωνίας.

«Όταν μπαίνει ζήτημα κατάργησης φορολογικών εξαιρέσεων για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τα δικά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε το πρωί της Δευτέρας με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρη Μάρδα και τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρο Σαγιά.

Οι μειώσεις προβλέπονται σε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:

«Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους… Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα. Γι αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των Υπουργών, των Διοικητών Οργανισμών και των Προέδρων των ανεξάρτητων αρχών. Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μειώσεις κατά 25% σε υπουργούς που είναι και βουλευτές, 15% σε όσους δεν είναι βουλευτές, ενώ για τα μέλη των ΔΣ των Ανεξάρτητων Αρχών οι μειώσεις θα αγγίξουν το 40%. Κατά μέσο όρο οι μειώσεις που αποφασίστηκαν είναι της τάξης του 30%.

σης αποφασίστηκε να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των βουλευτών με στόχο την εξομοίωση με αυτό που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Με την κατάργηση του αφορολογήτου μειώνεται η βουλευτική αποζημίωση κατά 20%.

 

Όπως έχουν δηλώσει πηγές του υπουργείου Οικονομικών «ακόμα και σήμερα από τα περίπου 100.000 ευρώ βουλευτικών εισοδημάτων, τα 30.000 ευρώ φορολογούνται με κλίμακα και τα υπόλοιπα τα λαμβάνουν “μαύρα”». Κατά μέσο όρο κάθε βουλευτής λαμβάνει το χρόνο περίπου 93.000 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση, αποζημίωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και διάφορα «χρυσά» επιδόματα. Για το συγκεκριμένο ποσό πληρώνει φόρο περίπου 5.500 ευρώ όσο δηλαδή και ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εφαρμοζόταν ο νόμος, ο ίδιος βουλευτής θα έπρεπε να καταβάλει 39.000 ευρώ! Με άλλα λόγια το Δημόσιο εισπράττει σήμερα περίπου 1.650.000 ευρώ από την φορολόγηση των 300 εθνοπατέρων ενώ θα μπορούσε να εισπράξει 11.700.000 ευρώ.

 

Σε δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι «η λογική είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση του πολιτικού προσωπικού και μάλιστα του ανώτερου πολιτικού προσωπικού τη στιγμή που ο λαός βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, επομένως πρέπει να δούμε μια συνολική μείωση των αποδοχών και των προνομίων που απολαμβάνει το κεντρικό πολιτικό προσωπικό της χώρας». «Για τον σκοπό αυτό», συμπλήρωσε, «σήμερα θα κατατεθεί αντίστοιχο νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει όλες αυτές τις μειώσεις και τις ρυθμίσεις».









































































 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία