BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τελευταία μέρα για τις φορολογικές δηλώσεις, δεν αποκλείεται άτυπη παράταση

Εκπνέει την Παρασκευή 15 Ιουλίου και η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μια άτυπη παράταση πολύ λίγων ημερών ώστε να μείνει ανοιχτό το σύστημα Taxis, προκειμένου και οι αμελείς φορολογούμενοι να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στην υποχρέωσή τους και να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Τέλη εβδομάδας η ενημέρωση Taxinet για το φόρο εισοδήματος

4
0

Από τα στοιχεία εξάλλου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι απομένουν περίπου 250.000 - 300.000 φορολογούμενοι που πρέπει να «τρέξουν» σήμερα για την υποβολή των δηλώσεών τους, καθώς με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.646.721 φορολογικές δηλώσεις.

Από τη μέχρι σήμερα εκκαθάριση των ανωτέρω δηλώσεων, το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται σε 2,774 δισ. ευρώ.

Η πληρωμή του φόρου από όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορεί να γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Η εκπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων συνεπάγεται για τους φορολογούμενους:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.901.329 έντυπα Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακίνητης περιουσίας) και 1.307.808 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επείγεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων και δεν επιθυμεί να παρατείνει περαιτέρω τη σχετική προθεσμία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκκαθάριση των δηλώσεων του  ΕΝΦΙΑ  εντός του Ιουλίου.

Στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος στόχος επιτευχθεί οι ιδιοκτήτες θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε μήνες για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, ενώ εάν η επεξεργασία του ΕΝΦΙΑ ολοκληρωθεί τον Αύγουστο τότε οι υπόχρεοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τον φόρο σε τέσσερις ίσες μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι εκπτώσεις

Οι μοναδικές ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ αφορούν την έκπτωση του 50%, ή 100% αντίστοιχα του φόρου, εφόσον φυσικά πληρούνται οι προϋποθέσεις και εφόσον οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν εισόδημα από τόκους άνω των 300 ή 600 ευρώ αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία