BACK TO
TOP
Φορολογικά

Σο Ε3 εισόδημα αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας

Φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2016 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες και πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για να θεωρηθούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρους χωρίς δικαιολογητικά. Παράλληλα, προκειμένου να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2016 είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3.

2
0

Ο χαρακτηρισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη προκύπτει από επίσημη ταυτοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ΠΟΛ 1034, που πήρε ΦΕΚ.

Όμως, για να αναγνωριστεί και από το Taxisnet η ιδιότητα αυτή και κατ’ επέκταση να διασφαλιστεί το δικαίωμα της έκπτωσης, ο φορολογούμενος αγρότης θα πρέπει να συμπληρώσει τον κωδικό 037 του πίνακα 2, στην 1η σελίδα του Ε1, ώστε κατά την εκκαθάρισή της να ληφθεί υπόψη ότι έχει αυτή την ιδιότητα.

Εφόσον η σύζυγος του φορολογούμενου είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, πρέπει να συμπληρώσει τον κωδικό 038 που βρίσκεται δίπλα από τον 037.

Η μείωση φόρου ξεκινά από 1.900 ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς ανήλικα (εξαρτώμενα) τέκνα και φτάνει μέχρι 2.100 ευρώ για τρία ανήλικα τέκνα και άνω.

Σημειωτέον πως το εισόδημα που αποκτάται από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 αρθρ. 21 ν. 4172/2013.

Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο (έσοδα μείον έξοδα ) ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Οι μη υπόχρεοι σε έκδοση στοιχείων που έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδα τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.

Προκειμένου να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2016 είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3.

Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (λογιστικός προσδιορισμός) φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15 (κλίμακα μισθωτών), χωρίς δηλαδή τα εισοδήματα αυτά να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθούς και συντάξεις (παρ. 3 αρ. 29 ν. 4172/2013).

Ο χαρακτηρισμός του κατ’ επάγγελμα αγρότη προκύπτει από επίσημη ταυτοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 3874/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 65 του ν. 4389/2016).

Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα εφαρμόζονται οι μειώσεις του φόρου του άρθρου 16.

Αναλυτικά το ΦΕΚ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία