BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πλήρης οδηγός για φορολογικές δηλώσεις αγροτών

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2016 από τους αγρότες περιλαμβάνει ένθετος οδηγός που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Μαΐου, στα περίπτερα όλης της χώρας, μαζί με την εφημερίδα Agrenda.

Πλήρης οδηγός για φορολογικές δηλώσεις αγροτών

0
0
Μεταξύ άλλων, στις σελίδες του, δίνονται οδηγίες για τον προσδιορισμό και τους συντελεστές του φόρου εισοδήματος, της φορολογίας των επιδοτήσεων, την απογραφή των αποθεμάτων, τις αποσβέσεις κεφαλαίου, τα τεκμήρια διαβίωσης και αγοράς. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα φορολογικά έντυπα και τους κωδικούς, που δεν πρέπει να παραλείψουν οι αγρότες.

Τέλος, παρατίθενται αναλυτικά παραδείγματα, προκειμένου για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Αγρότες οι οποίοι εκμεταλλεύονται αγροτικά μηχανήματα, όπως θεριζοαλωνιστικές ή σπαρτικές μηχανές, παρέχοντας υπηρεσίες σε άλλους αγρότες, υποχρεούνται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, για την αγροτική εκμετάλλευση, που διαθέτουν, ακόμη κι αν λαμβάνουν επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ ή ο τζίρος της αγροτικής τους εκμετάλλευσης είναι κάτω από 15.000 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει γιατί η εκμετάλλευση μηχανημάτων, όπως είναι οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, τα σπαρτικά μηχανήματα που προσαρτώνται σε τρακτέρ κ.λπ. αντιμετωπίζεται ως έτερη κι όχι αγροτική, δραστηριότητα, για την οποία υφίσταται υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχειών, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο για τη φορολογία αγροτών των Κωνσταντίνου Νιφορόπουλου και Γιώργου Παπαδημητρίου.

Για παράδειγμα, αγρότης που καλλιεργεί και πουλά ακτινίδια λιανικώς και παράλληλα παρέχει υπηρεσίες με τη θεριζοαλωνιστική μηχανή του, ανεξαρτήτως της αξίας των παραδόσεων των ακτινιδίων παραγωγής του, θα υποχρεωθεί από 1.1.2017 να εντάξει στο κανονικό καθεστώς και την αγροτική του εκμετάλλευση (καλλιέργεια ακτινιδίων).

Υπενθυμίζεται πως κριτήριο ένταξης στο κανονικό καθεστώς είναι ο συνολικός τζίρος της προηγούμενης χρονιάς να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ ή το συνολικό ποσό επιδοτήσεων που εισπράττει ο παραγωγός να είναι πάνω από 5.000 ευρώ.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία