BACK TO
TOP
Φορολογικά

Αν άκουγαν τον Άνταµ Σµιθ ίσως γλυτώναµε από πολλά δεινά

Το κλαδί πάνω στο οποίο ακουµπούσε, πριόνισε, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση, µε τη βίαιη, αυθαίρετη και αλλοπρόσαλλη φορολογία των αγροτών. Υπόθεση η οποία µοιάζει να εξελίσσεται σε φιάσκο, αν αναλυθεί προσεκτικά η επεξεργασία των στοιχείων που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δηµοσιότητας και αφορούν στις φετινές δηλώσεις εισοδήµατος, δηλαδή στα εισοδήµατα που αποκτήθηκαν τον περασµένο χρόνο.

Αν άκουγαν τον Άνταµ Σµιθ ίσως γλυτώναµε από πολλά δεινά

2
0
Το ελαφρώς αυξηµένο δηλωθέν εισόδηµα, κυρίως ως αποτέλεσµα των περιθωρίων που άφηνε η θέσπιση αφορολογήτου ορίου και για τους αγρότες αλλά και οι µειωµένες εισπράξεις φόρων που καταγράφουν οι οικονοµικές υπηρεσίες στη συγκεκριµένη κατηγορία φορολογουµένων, έρχονται να επιβεβαιώσουν την παταγώδη αποτυχία περαιτέρω σύλληψης φορολογητέας ύλης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τις φωνές που κάνουν λόγο για ανάγκη αναθεώρησης του όλου πλαισίου, σε ό,τι αφορά στη φορολογία και σε ό,τι έχει σχέση µε το καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά σε αγρότες µε εισοδήµατα από ένα όριο και πάνω.

Βεβαίως, οι ιδιότυπες συνθήκες κάτω από τις οποίες παίρνονται τα τελευταία χρόνια οι λεγόµενες µνηµονιακές αποφάσεις αλλά και η επιπολαιότητα µε την οποία υποβάλλονται οι προτάσεις από την πλευρά των ελληνικών αρχών, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για συνολική επανεξέταση του όλου πλαισίου. Ωστόσο, είναι βέβαιο, πως όσο πιο γρήγορα υπάρξουν διορθώσεις, τόσο µεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να διασωθούν κάποιες από τις υγιείς οικονοµικές δοµές και φυσικά και τα προσχήµατα.



Τα έλεγε ο Άνταµ Σµιθ από το 1776 «Σιγουριά, ακρίβεια, σταθερότητα: οι φόροι δεν πρέπει να επιβάλλονται αυθαιρέτως. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίζει πόσο φόρο πρέπει να πληρώνουν οι άνθρωποι, καθώς και πότε και πως πρέπει να τον καταβάλλουν. ∆ιαφορετικά, θα αποκτήσουν υπερβολική δύναµη οι φοροεισπράκτορες, θα ενθαρρυνθεί η διαφθορά και θα υπονοµευθεί η εµπιστοσύνη των φορολογουµένων στο σύστηµα».  Πρόκειται για ένα απόσπασµα από τον «Πλούτο των εθνών» του Άνταµ Σµιθ, πατέρα της σύγχρονης οικονοµικής σκέψης που κυκλοφόρησε στα 1776 και περιγράφει µε τον πλέον σαφή τρόπο τις αρχές στις οποίες οφείλουν να κινούνται οι κανόνες της φορολογίας στις οργανωµένες κοινωνίες, για να αποδίδουν
Οι πληροφορίες, θέλουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βλέπει µε κατανόηση τα πράγµατα και να θίγει κάποιες από τις παθογένειες που έχουν καλλιεργηθεί στη φορολογία και την ασφάλιση των αγροτών µε το νόµο 4387/2016 και  τα συνεπακόλουθα θεσµοθετήµατα και να αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» σε διορθώσεις. Μια πρώτη γεύση αυτής της προσέγγισης αναµένεται να υπάρξει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα στις 10 και 11 Οκτωβρίου στη Λάρισα, όπου είναι προγραµµατισµένη µια εξειδίκευση των κυβερνητικών θέσεων για τον αγροτικό χώρο. Στην κατεύθυνση αυτή, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προϊδεάσει τους αγρότες για τη βούληση της κυβέρνησης να µετριάσει τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές για τα αγροτικά εισοδήµατα αλλά και να αφήσει ανοικτό το ενδεχόµενο καθορισµού νέου, σηµαντικά χαµηλότερου πλαφόν, στο φορολογητέο εισόδηµα, βάσει του οποίου υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Εδώ το θέµα είναι γενικότερο, δεν αφορά µόνο στους αγρότες, καθώς γίνεται λόγος για «ενιαία ποσοστά εισφορών, αλλά µε καθιέρωση πλαφόν (οροφής) στα ετήσια εισοδήµατα, επί των οποίων θα υπολογίζονται οι εισφορές, ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολικές επιβαρύνσεις».


Υπό εξέταση για συντελεστή 13 %


Ένα άλλο θέµα που συζητιέται µετ’ επιτάσεως στα ανώτερα κυβερνητικά κλιµάκια και σε συνέχεια του προβληµατισµού για τους φορολογικούς συντελεστές που εφαρµόζονται στους αγρότες, έχει να κάνει µε το ενδεχόµενο διαφοροποίησης του φορολογικού καθεστώτος που θα ισχύσει για τους επαγγελµατίες του χώρου που είναι οργανωµένοι σε συλλογικά σχήµατα, δηλαδή σε συνεταιρισµούς και οργανώσεις παραγωγών. Εδώ, η πρόταση από τους εκπροσώπους των αγροτών είναι η ισχύς ενιαίου συντελεστή 13% για τους συνεταιρισµένους αγρότες (συντελεστής που ισχύει σήµερα για τις ίδιες τις οργανώσεις), ωστόσο, ο προβληµατισµός που αναπτύσσεται, πέραν των αντιδράσεων που θα εκφράσουν οι θεσµοί, έχει να κάνει µε το ενδεχόµενο ευκαιριακής -λόγω του µειωµένου συντελεστή φόρου- και όχι συνειδητής συµµετοχής των αγροτών σ’ αυτά τα σχήµατα.

Τρεις αλλαγές στους φόρους για να σωθούν τα προσχήματα
Σε δεύτερες σκέψεις για την φορολογία αγροτών, οδηγούν τα µέχρι στιγµής ευρήµατα των φετινών δηλώσεων εισοδήµατος των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου, η εικόνα των οποίων φαίνεται να έχει σηµάνει συναγερµό στις φορολογικές αρχές και προκαλεί εντάσεις στα υψηλά κυβερνητικά κλιµάκια
Οι συζητήσεις έχουν πυκνώσει τον τελευταίο µήνα µε αφορµή τα συγκεντρωτικά αποτελέσµατα της επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων οικονοµικού έτους 2017, δηλαδή τις δηλώσεις για τα εισοδήµατα του 2016, µε βάση τα οποία ναι µεν οι αγρότες δήλωσαν περισσότερα εισοδήµατα, καθώς το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,547 δις ευρώ, έναντι 1,258 δις ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο, ο φόρος που προκύπτει είναι θεαµατικά χαµηλότερος και δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στις προσδοκίες και το σχεδιασµό που είχαν κάνει οι οικονοµικές υπηρεσίες.
Άλλωστε, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η µικρή σχετικά αύξηση στο συνολικό δηλωτέο εισόδηµα, έρχεται ως αποτέλεσµα του αφορολόγητου το οποίο απολαµβάνουν από φέτος οι αγρότες (σε αντίθεση µε την αύξηση των φορολογικών συντελεστών), καθώς τα προηγούµενα χρόνια φορολογούνταν όλοι µε 13% από το πρώτο ευρώ.
Απόκρυψη εισοδηµάτων Η παραπάνω εξέλιξη αποδίδεται πάντως και στην επίµονη προσπάθεια απόκρυψης εισοδηµάτων ή εξουδετέρωσης αυτών µε αντίστοιχες δαπάνες (έξοδα), κάτι που υπαγορεύεται από τους υψηλούς συντελεστές φόρου και τις δυσανάλογα µεγάλες (για τους έχοντες φορολογητέο εισόδηµα) ασφαλιστικές εισφορές.
∆εν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει η συζήτηση που θέλει την κυβέρνηση να θέτει στους πιστωτές θέµα δραστικού περιορισµού του πλαφόν (φορολογητέου εισοδήµατος) βάσει του οποίου υπολογίζονται σήµερα οι ασφαλιστικές εισφορές
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία