BACK TO
TOP
Φορολογικά

Δέσμευση άμεσης επιστροφής ΦΠΑ και φόρο 50% τσίπουρου

Την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή μειωμένος φόρος 50% για τσίπουρο και τσικουδιά και 5,9 ευρώ ανά χιλιόγραμμο για τους μικρούς παραγωγούς, τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς εξέφρασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στο Περιφερειακό Συνέδριο Θεσσαλίας, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα άμεσες επιστροφές ΦΠΑ χωρίς προληπτικό έλεγχο στους αγρότες για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ.

Δέσμευση άμεσης επιστροφής ΦΠΑ και φόρο 50% τσίπουρου

2
0

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», επιχειρηματολόγησε εν συνεχεία η Κατερίνα Παπανάτσιου για το θέμα του τσίπουρου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι: «θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας εκεί και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε».

«Εξάλλου η Οδηγία της ΕΕ για τα αποστάγματα βρίσκεται σε στάδιο αλλαγής και είναι λίγο περίεργο που η Επιτροπή έσπευσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», πρόσθεσε η Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ ανακοίνωσε πάλι πως η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει τον ΕΦΚ κρασιού και βρίσκεται σε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων

Πιο αναλυτικά, η κ. Παπανάτσιου περιέγραψε την πολιτική της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την στήριξη του αγροτικού τομέα ενώ σε ότι αφορά ειδικότερα τον φόρο κατανάλωσης στο κρασί είπε πως είναι ζήτημα που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας. « Θέλουμε την κατάργηση του και αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή των εσόδων που θα χαθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες η υφυπουργός Οικονομικών κατέγραψε τα ακόλουθα μέτρα που έχουν ληφθεί:

- Την επαναφορά του αφορολόγητου για τους αγρότες

Όπως είπε «Βασική αλλαγή είναι ότι ξαναφέραμε το αφορολόγητο για τους αγρότες. Να θυμίσω ότι το αφορολόγητο για επαγγελματίες και αγρότες χάθηκε το 2013 με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και χάθηκε για να μειωθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες ο ανώτατος συντελεστής για τα πολύ ψηλά εισοδήματα.

Εμείς το ξαναφέραμε για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και για κάποιους μικροεπαγγελματίες που συνδέονται με τη ζωή των μικρών χωριών και όχι σε ετεροεπαγγελματίες που έχουν ενδεχομένως και αγροτικά εισοδήματα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι αυτή η διάκριση ήταν και αίτημα του αγροτικού κόσμου. Σημειώνω ότι για την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη δεν υπολογίζονται οι συντάξεις ΟΓΑ, η εργασία σε συσκευαστήρια, η εθελοντική εργασία μελών των αγροτικών συνεταιρισμών και των αγροτουριστικών γυναικείων συνεταιρισμών. Ακόμη εξαιρέσαμε τις επιδοτήσεις του 2ου πυλώνα και τις αποζημιώσεις από το φορολογητέο εισόδημα, όπως και την πράσινη και τις συνδεδεμένες έως 12.000 ευρώ.


Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος η συντριπτική πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών πληρώνουν λιγότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2016 και παίρνουν και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους.

Στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, δεν έγινε καμία αλλαγή ως προς την φορολόγησή τους και ο συντελεστής παρέμεινε στο 13%, ευνοϊκότερος από αυτών των επιχειρήσεων, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως κίνητρο για τη δημιουργία νέων συνεταιρισμών και να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες».

- Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

- Την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ, χωρίς προληπτικό έλεγχο, στους αγρότες για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ.

- Την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, μέχρι το 2018 καθώς και την απαλλαγή από τον κύριο φόρο των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων.

Όσον αφορά το τσίπουρο, ανέφερε η Κ. Παπανάτσιου, η πολιτική βούληση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή μειωμένος φόρος 50% για τσίπουρο και τσικουδιά και 5,9 ευρώ ανά χιλιόγραμμο για τους μικρούς παραγωγούς, τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς. Όπως είπε «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας εκεί και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε. Εξάλλου η Οδηγία της ΕΕ για τα αποστάγματα βρίσκεται σε στάδιο αλλαγής και είναι λίγο περίεργο που η Επιτροπή έσπευσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ήδη νομοθετήσαμε την παραγωγή και διακίνηση του χύμα τσίπουρου με την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων και στοιχείων από τους διήμερους αποσταγματοποιούς με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της αντίστοιχης αγοράς, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο ίδιο πλαίσιο επεξεργαζόμαστε και πρόσθετους τρόπους για την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς του χύμα τσίπουρου, προκειμένου να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον αλλά και ταυτόχρονα την εθνική μας παράδοση».

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκότερο μακροοικονομικό περιβάλλον ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Διαθέτει σημαντική παράδοση στο συνεταιριστικό κίνημα, στη βιομηχανία, το εμπόριο, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση και ένα νεαρό αλλά σημαντικό πανεπιστήμιο, ΤΕΙ και ερευνητικά ινστιτούτα. Το σχέδιο της κυβέρνησής μας για τη Θεσσαλία είναι η συνολική ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας στις τοπικές συνθήκες, αξιοποιώντας την αγροτική παραγωγή ως πυλώνα για δραστηριότητες με προστιθέμενη αξία που δημιουργείται σε τοπικό επίπεδο και ενισχύει τη δραστηριότητα σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο. H μεταποίηση και η βιομηχανία έχουν κεντρικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ιδιαίτερα ο Βόλος έχει παράδοση και έχει δυναμισμό σε αυτόν τον τομέα. Θέλουμε την δυναμική ανασύνταξη της βιομηχανίας μέσα από τις επενδύσεις και δίνουμε κίνητρα για αυτές αλλά προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της εργασίας και των εργαζομένων και της νομοθεσίας για το περιβάλλον».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την Ομιλία Παπανάτσιου στο συνέδριο της Λάρισας.pdf

 

Αποστόλου: Αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε το κόστος παραγωγής

Στην ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στο πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, και πρόσθεσε «αναζητούμε τρόπους να το μειώσουμε».

Ο υπουργός τόνισε ότι «Αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα μας η ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, διότι είναι ο χώρος που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά για την έξοδο από την κρίση».

Όσον αφορά τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων για τους αγρότες, ο κ. Αποστόλου είπε πως «βάλαμε τάξη στο χώρο», επισημαίνοντας πως οι αγρότες από εδώ και πέρα θα ξέρουν πότε θα πληρωθούν.

Σχετικά με το φορολογικό καθεστώς των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι «συνολικά η φορολογία του αγροτικού χώρου για τα εισοδήματα του 2016, είναι πολύ λιγότερη από το παρελθόν» και συμπλήρωσε πως «καθιερώθηκε για πρώτη φόρα σε επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα το ατομικό αφορολόγητο».

Ο υπουργός επισκόπησε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σχετικά με την αγροτική παραγωγή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο για τον αγροτικό κόσμο, «με στόχο να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες, όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και όσων επισκέπτονται τη χώρα».

Σχετικά με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο κ. Αποστόλου είπε πως «είμαστε η κυβέρνηση που έκανε πράξη την αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση», ενώ όσον αφορά το κόστος παραγωγής, δήλωσε πως «οραματική πράξη είναι ο κάθε κτηνοτρόφος να έχει τη δική του λιβαδική μονάδα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων, λέγοντας πως την Πέμπτη μπαίνει στην ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες, της χώρας αρμέγματος για το γάλα, και την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές, σε όλα τα σημεία που πωλείται το κρέας και τα σκευάσματά του.

Τέλος, σχετικά με την υπόθεση των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών, ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως «πρέπει να υπηρετήσουμε τη βάση του συνεργατισμού για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου».

Τις συντονισμένες κινήσεις του ΥΠΑΑΤ για την διασφάλιση της Φέτας και άλλων εγχώριων προϊόντων, στους ελέγχους στην ποιότητα και στις εισαγωγές, στην μείωση του κόστους παραγωγής, στην απορρόφηση των κονδυλίων και στα προγράμματα  Νέων Αγροτών, Νιτρορύπανσης εστίασε στην ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Ειδικότερα  ανέφερε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο  Θεσσαλίας:

«Όλοι πλέον  παραδέχονται ότι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές   και το τέλος των μνημονίων. Ταυτόχρονα, βέβαια όλοι στη Κυβέρνηση γνωρίζουμε  ότι  αυτό θα συμβεί  , αν με όλες μας τις  δυνάμεις  υπηρετήσουμε την  ανάπτυξη.

Είναι ο μόνος  δρόμος  που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία της χώρας ,προς μια περίοδο θετικών προοπτικών ,μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που κατέστρεψε-εξαφάνισε  περίπου το 25% του ΑΕΠ.

Σ΄ αυτή τη προσπάθεια,  ο αγροτικός χώρος οφείλει να πρωταγωνιστήσει. Η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η  παραγωγική της δραστηριότητα θα σηκώσει το  μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας .Είναι  ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα, τη συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος  και κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί,.

Ποιο εργαλείο έχουμε εμείς ως Υπουργείο για να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια;

 Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης .

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που  θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ και μαζί με το ΕΠΑΛΘ ξεπερνάμε τα 6,5 δις ευρώ.

Στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται συνολικά  112.264  ατομικά συλλογικά και άλλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 412,8 εκατ. ευρώ. Οι μέχρι σήμερα ενταγμένοι προϋπολογισμοί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας  χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ 2014-2020 με Δημόσια δαπάνη ύψους 372 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη πληρωθεί περί τα 127,8 εκατ. ευρώ.

Για έργα εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για έργα δημόσιων υποδομών για την ανάπτυξη της γεωργίας, για την εγκατάσταση νέων γεωργών, για την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, για τη στήριξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και για έργα συνεργασίας – καινοτομίας εκχωρούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικά 81,8 εκατ. ευρώ, (10,2% επί της συνολικής κατανομής, χωρίς το LEADER).

Εγκατάσταση νέων γεωργών:

Έχει προβλεφθεί για την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διατεθεί συνολικό ποσό ενίσχυσης 25,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην ένταξη περί των 1.340 δικαιούχων. Οι αιτήσεις στήριξης ανέρχονται σε 1.877. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή της α’ δόσης (70% του ποσού στήριξης) των 1.227 δικαιούχων συνολικού ποσού 16.469.950 ευρώ.

Από τους επιλαχόντες της προκήρυξης στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να ενταχθεί στο μέτρο η μεγάλη πλειοψηφία τους , εντός του έτους όπως προανέφερα.

Σχέδια Βελτίωσης

. Στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν πληρωθεί 142 αιτήσεις ανειλημμένων υποχρεώσεων συνολικής δημόσιας δαπάνης 4.143.334,3 €. Έχουν επίσης πληρωθεί 27 προκαταβολές συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.042.886,94 εκ € οι οποίες έχουν στο σύνολό τους εκκαθαριστεί.

Στήριξη για την τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (τοπικά προγράμματα ανάπτυξης, τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων)

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα κατανεμηθούν στα πλαίσια του προγράμματος περίπου 31.650.000 ευρώ σε 4 αναπτυξιακές εταιρείες.

 Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η κατανομή των χρημάτων προς τις αντίστοιχες αναπτυξιακές εταιρείες κάθε περιφέρειας, βάσει αξιολόγησης των προτάσεών τους και έχουν κληθεί σε προσαρμογή του προϋπολογισμού τους βάσει του ποσού τελικής κατανομής.  Εντός του Οκτώβριου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πληρωμή της προκαταβολής στις ΟΤΔ, αφού υποβάλλουν σχετικό αίτημα, καθώς ολοκληρώνεται και το θεσμικό πλαίσιο για την εκκίνηση των προγραμμάτων. (ιδιωτικά και δημόσια έργα).

Το σύνολο των υπολειπόμενων –μεταφερόμενων έργων σε ποσό δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 7,8 εκατ. ευρώ και αφορά 94 συνολικά έργα καθώς και 1,45 εκατ. ευρώ του παλιού άξονα 3 που αντιστοιχούν σε 22 έργα και έχουν περάσει ως ανειλημμένες στο νέο ΠΑΑ. Συνολικά μέχρι στιγμής από τα μεταφερόμενα έργα και από το νέο ΠΑΑ έχουν δοθεί ~2,5 εκατ. ευρώ.

Μικρά δημόσια έργα

Σχετικά με την πορεία υλοποίησης των μικρών δημοσίων έργων που μεταφέρθηκαν από το Π.Α.Α. 2007-2013 στο Π.Α.Α. 2014 – 2020 σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν μεταφερθεί στο νέο Π.Α.Α. 2014 -2020 ως ανειλημμένες υποχρεώσεις  συνολικά 47  έργα  με προϋπολογισμό  μεταφοράς 13 εκ €. Οι πληρωμές των έργων συνεχίζονται και τα αιτήματα  πληρωμής που αναγνωρίζονται και εκκαθαρίζονται αποστέλλονται  στον ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή.

•Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα:

Έχει πραγματοποιηθεί η σχετική Προδημοσίευση της δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ 2014 – 2020.  Η δημόσια δαπάνη της παρούσας δράσης ανέρχεται στο ενδεικτικό ποσό των 177.000.000 ευρώ. Η δράση πρόκειται να προκηρυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2017 με πρώτο έτος εφαρμογής το 2018 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2017 – εαρινές καλλιέργειες 2018).

Η δράση θα εφαρμοστεί στις 30 χαρακτηρισμένες ως ευπρόσβλητες στα νιτρικά γεωργικής προέλευσης περιοχές και σε 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων, σημαντικά περισσότερες από το προηγούμενο ΠΑΑ 2007-2013.  Στη δράση περιλαμβάνονται δεσμεύσεις που αφορούν τόσο αροτραίες όσο και δενδρώδεις καλλιέργειες, σημαντική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, όπου οι δεσμεύσεις αφορούσαν μόνο αροτραίες καλλιέργειες. Σημαντική διαφορά ακόμη είναι ότι οι δεσμεύσεις είναι πολύ πιο απλές στην τήρησή τους από τους παραγωγούς. Οι δεσμεύσεις αφορούν αγρανάπαυση, ξηρική αμειψισπορά και χλωρά λίπανση στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

H σχετική ΥΑ του καθορισμού πλαισίου εφαρμογής του μέτρο έχει πρόσφατα δημοσιευτεί. Για τη Θεσσαλία το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται από 264 -600 ευρώ / εκτάριο/έτος ανάλογα το είδος της καλλιέργειας και τον τύπο δράσης (δέσμευσης) εφαρμογής του μέτρου.

Βιολογική γεωργίας (μέτρο 11 ΤΟΥ ΠΑΑ 2014-2020):

Σε σύνολο 10.655 αιτήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν συνολικά οι 2063. Ο μεγάλος αποκλεισμός αιτήσεων οφείλεται στην ίδια την υπερπληθώρα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η νέα προκήρυξη του προγράμματος θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα αποκλεισμού περιοχών.

Το 2016 πληρώθηκαν ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 13,2 εκατ. ευρώ (γεωργία και κτηνοτροφία) και το 2017 μέχρι στιγμής 3,1 εκατ. ευρώ.

Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων (Μέτρο 4 του ΠΑΑ)

Ήδη δημοσιεύτηκε η σχετική Υ.Α. Καθορισμού λεπτομερειών εφαρμογής και άλλες διατάξεις του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» (συνολικού ύψους 100 εκ. €) καθώς και η αντίστοιχη πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Επίσης, έχει προκηρυχτεί και το σχετικό μέτρο της μεταποίησης εμπορίας και ανάπτυξης με τελικό προϊόν μη γεωργικό προϊόν (συνολικού ύψους 100 εκ. €).

Ομάδες Παραγωγών

Ολοκληρώθηκε η  διαβούλευση αναφορικά με το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Μέτρου 9 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.

Τέλος

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν προκηρυχθεί τα μέτρα: 

-της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αγροτών γενικότερα,

-της ανάπτυξης γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων (σχέδια βελτίωσης-ήδη έχει ανακοινωθεί η σχετική προδημοσίευση)

-της Συνεργασίας – καινοτομίας

-των γεωργικών συμβουλών.»


Τα 11 σημεία Κόκκαλη για την αγροτική ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Σε έντεκα σημεία με ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλική περιοχή, στάθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου που ξεκίνησε σήμερα στη Λάρισα.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ή συμμετάσχει ως ηγεσία του υπουργείου, ο μοναδικός εκπρόσωπος της Θεσσαλίας στο κυβερνητικό σχήμα, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη σπουδαιότητα της συνεχούς επιμόρφωσης του αγροτικού κόσμου, σε μία εποχή όπου ειδικά στο χώρο της παραγωγής τροφίμων συντελείται ταχεία πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας με εφαρμογές στην παραγωγική διαδικασία.

Όπως εξήγησε, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αξιοποίηση της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή είναι η  μείωση του κόστους παραγωγής, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, η αύξηση της απόδοσης της παραγωγής χρησιμοποιώντας λιγότερα, η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και η ορθολογική και αποτελεσματικότερη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Εμβληματική κίνηση η αξιοποίηση της Αβερώφειου Σχολής

Μάλιστα, πραγματοποίησε ειδική μνεία στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, για την οποία είπε πως η αξιοποίηση και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της, θα αποτελέσει μία εμβληματική κίνηση στρατηγικής υποστήριξης της αγροτικής εκπαίδευσης.

Οργανωμένος ο σύγχρονος αγρότης

Μιλώντας για το νέο μοντέλο αγρότη, ο κ. Κόκκαλης είπε πως αυτό οφείλει «να μετατρέπει τον παραγωγό από εργάτη γης σε σύγχρονο επιχειρηματία οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών, με μακροπρόθεμο σχεδιασμό παραγωγής και εμπορίας ποιοτικών προϊόντων, με περιβαλλοντική συνείδηση, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες.» Πρόσθεσε δε, ότι «στις αρχές του 2017 με υπουργικές αποφάσεις εγκρίθηκαν πάνω από 140 επιχειρηματικά σχέδια οργανώσεων παραγωγών ή τροποποιήσεις ήδη εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων από προηγούμενα έτη. Βάσει αυτών των αποφάσεων χρηματοδοτήθηκαν οργανώσεις παραγωγών οι οποίες λειτουργούν αγροτικές επιχειρήσεις που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της οικονομίας της υπαίθρου και αντιπροσωπεύουν επάξια τη νέα αντίληψη του συνεταιρίζεσθαι στη χώρα μας».

Κατ’ επάγγελμα ο σύγχρονος αγρότης

«Ο σχεδιασμός του Υπουργείου οφείλει να προσανατολιστεί στην ενίσχυση του αφοσιωμένου στη γη του παραγωγού και όχι του ευκαιριακού ή εκείνου που θεωρεί την αγροτική δραστηριότητα πάρεργο ή συμπληρωματικό εισόδημα» υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα «την ανάγκη να πιστοποιηθεί το επάγγελμα του αγρότη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την εκπαίδευση, την οργάνωση και την αποκλειστική ενασχόληση με τη γη του».

Διευθέτηση των κόκκινων δανείων

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων που αποτελεί μια καινοτόμο πράξη προηγμένου νομικού πολιτισμού, στοχεύοντας στην ανακούφιση χιλιάδων αγροτών επιχειρηματιών, αποτέλεσε μία σημαντική πρωτοβουλία του κ. Κόκκαλη ως υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μιλώντας γι” αυτή, εξήγησε ότι «ουσιαστικά πρόκειται για σχέδιο που στηρίζεται πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή προκύπτει από τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών, των οποίων τα δάνεια υπάγονται στα λεγόμενα «κόκκινα». Για παράδειγμα, εάν ένας αγρότης έχει χρέος προς την τράπεζα ύψους 200.000 ευρώ και η πραγματική εμπορική αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του αποτιμάται 100.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει το 90% της αξίας της περιουσίας του, δηλαδή θα διαγραφούν 110.000 ευρώ χρέους».

Αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών

Εστιάζοντας στο σύγχρονο αγροδιατροφικό μοντέλο, ο Λαρισαίος υφυπουργός είπε πως αυτό «θέλει τον αγρότη κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο και πάνω από όλα έναν άριστο και υπεύθυνο επαγγελματία. Στη σύγχρονη γεωργική πρακτική δεν μπορούν να λείπουν εφαρμογές και έννοιες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων, η ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής, η υιοθέτηση των αξιών της κυκλικής οικονομίας, με στόχο την βιώσιμη παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων απαλλαγμένων από τοξικές ουσίες».

Είπε επίσης πως «σημαντικό ζήτημα είναι η υποστήριξη της λειτουργίας της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, ώστε να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν τη διατήρηση και την αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων» για να προσθέσει στην ίδια ενότητα της ομιλίας του, την προσωπική ισχυρή του αντίθεση στην εισαγωγή και καλλιέργεια στη χώρα μας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Στρατηγικό σχέδιο για την ποιότητα στο βαμβάκι

Υπενθυμίζοντας τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζει στον πρωτογενή τομέα αλλά και στην παραγωγή του εθνικού μας πλούτου η βαμβακοκαλλιέργεια – σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οποία επιφέρει ετησίως στη χώρα μας ως συνάλλαγμα μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε σε μία σειρά από πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την βελτίωση της ποιότητας στο βαμβάκι με αφετηρία την ειδική Ομάδα Εργασίας και την ουσιαστική λειτουργία μετά από χρόνια μιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης η οποία όπως είπε «δεν είναι «βιτρίνα» αλλά στην οποία εκπροσωπούνται –βάσει αρχαιρεσιών- οι παραγωγικοί κλάδοι του προϊόντος (αγρότες, εκκοκκιστές και κλωστουφαντουργοί)»

Στάθηκε επίσης στην παροχή δυνατότητας στους βαμβακοπαραγωγούς να συστήνουν Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της διαπραγματευτικής τους ισχύος έναντι των μεσαζόντων, μεσιτών και μεταπρατών, τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης σε κοινοτικούς πόρους ώστε να εκπαιδευθούν περισσότερο, να βελτιώσουν τα μέσα παραγωγής, να αποκτήσουν μέσα μεταποίησης (π.χ. εκκοκκιστήρια) και να διεκδικήσουν βιώσιμη εξωστρέφεια για όποιο προϊόν επιλέξουν, το σχεδιασμό στοχευμένης παροχής εκπαίδευσης των βαμβακοπαραγωγών με τη συμβολή κοινοτικών κονδυλίων και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Έρευνας (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) κ.α.


Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και νιτρορύπανση

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο καθεστώς που διέπει το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, θέτοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργία μιας δράσης που θα είναι καθ’ όλα λειτουργική ώστε οι ενταγμένοι παραγωγοί να πληρώνονται έγκαιρα.

Για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το 2020, αναφέρθηκε σε έναν ανοιχτό διάλογο που θα πρέπει να έχει ιεραρχημένες ανάγκες, ώστε να δοθεί «προτεραιότητα σε εκείνες που αφενός μοχλεύουν τους πόρους του Προγράμματος και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και αφετέρου υπηρετούν τη στρατηγική μας πάνω στο πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία».

Έγκυρη καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων

Για το μείζον ζήτημα του οικονομικού προγραμματισμού των αγροτών είτε σε ότι αφορά επιδοτήσεις, είτε αποζημιώσεις, ο κ. Κόκκαλης παραδέχτηκε πως ο ίδιος ως υφυπουργός, συνάντησε «αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αγρότης-πολίτης είτε δεν λάμβανε εγκαίρως τις ενισχύσεις, πολλές φορές από κωλυσιεργία και υπερβολική γραφειοκρατία, είτε καθυστερούσαν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να επιθεωρήσουν και να καταγράψουν τις ζημιές από φυσικές καταστροφές».

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αναφέρθηκε στη διαρκή συνεργασία με τις ηγεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, εκτιμώντας πως πλέον «τα φαινόμενα αυτά περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό, ενώ οι πληρωμές πρώτη φορά εδώ και χρόνια καταβάλλονται στην ώρα τους στους λογαριασμούς των δικαιούχων».

Αναμόρφωση της λειτουργία των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ

Σε ότι αφορά τη λειτουργία των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, παρέπεμψε στην πρόσφατη υπουργική απόφαση που έλυσε ένα καίριο πρόβλημα για τη λειτουργία τους, καθώς η διαχείριση τους μεταφέρθηκε από τους Δήμους στις Περιφέρειες, οι οποίες διαθέτουν αρτιότερους μηχανισμούς και υπηρεσίες για να υποστηρίξουν το εν λόγω έργο. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό άνοιξε και η δυνατότητα στελέχωσης των Οργανισμών με το απαραίτητο για τη λειτουργία τους τεχνικό προσωπικό, βελτιώνοντας κατά πολύ το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στον Έλληνα παραγωγό.

Προστασία της φυτικής παραγωγής

Στο καίριο ζήτημα για την προστασία της φυτικής παραγωγής, τόνισε πως «είναι κρίσιμο να στελεχωθούν άρτια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να προλαμβάνεται τυχόν είσοδος στη χώρα παθογόνων τα οποία μπορούν να αποβούν καταστροφικά για την πρωτογενή παραγωγή μας. Επικουρικά, υπάρχει το Πρόγραμμα Επισκοπήσεων (75% κοινοτικοί πόροι, 25% εθνική συμμετοχή) βάσει του οποίου πραγματοποιούνται έλεγχοι και σε πρώτο επίπεδο (στα σημεία εισόδου) αλλά και δευτερογενώς με τη λήψη ύποπτων δειγμάτων από καλλιέργειες ανά την επικράτεια.

Ορθολοκή χρήση γεωργικών φαρμάκων-Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Μιλώντας για το νέο καθεστώς στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φυτοπροστατευτικών, αλλά και στην ανάγκη εξορθολογισμού της χρήσης τους, ο κ. Κόκκαλης τόνισε κατηγορηματικά πως «η προστασία του καταναλωτή και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστος πυλώνας για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, ένα από τα εργαλεία που θα συνεισέφερε ισχυρά στην αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η καθιέρωση με υπουργική απόφαση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια σαφή εικόνα των διακινούμενων ποσοτήτων φαρμάκων, θα μειωθεί η ποσότητα στην απολύτως απαραίτητη και θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη ότι αυτός που προμηθεύτηκε μια συσκευασία με φυτοφάρμακο θα έχει λάβει τις βασικές οδηγίες προφύλαξης και χρήσης του φαρμάκου» συμπλήρωσε.

Το κυβερνητικό στέλεχος αναφέρθηκε τέλος στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ που άνοιξε νέους εμπορικούς διαύλους σε μία εξαιρετικά ελκυστική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως «ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στέκεται δίπλα στον αγρότη, με στόχο την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της υπαίθρου. Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας με όραμα ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης και σε μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τη γεωγραφική της θέση, τη βιοποικιλότητα και το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό της».

 


Τσιρώνης: Δεν θα χαθεί ούτε στρέμμα αγροτικής γης

Για αλλαγή σελίδας της χώρα μας μίλησε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός  Γιάννης Τσιρώνης, τονίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε στρέμμα  αγροτικής γης και όσοι αγρότες πριν χρόνια την καταπάτησαν τους δίνεται τώρα με προϋποθέσεις η ευκαιρία να την εξαγοράσουν. Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε επίσης στους δασικούς χάρτες, στα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, στην προστασία, την προώθηση και την αξιοποίησή τους λέγοντας ότι: 

«Η χώρα μας γυρίζει πλέον σελίδα:

Η ανεργία μειώνεται. Ίσως κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν την σημασία, λέγοντας, ότι μειώνεται επειδή φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό ή ότι μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας. Ας μην μιλήσουμε λοιπόν για ανεργία, αλλά για απασχόληση: Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των απασχολουμένων, όχι μόνο στην μερική απασχόληση, αλλά και στην πλήρη απασχόληση. Επίσης για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή και η αγροτική παραγωγή ενώ και οι άμεσες ξένες επενδύσεις αγγίζουν τα προ κρίσης επίπεδα.

Τα γεγονότα αυτά δεν χρήζουν κατά την γνώμη μου θριαμβολογίες για δύο σημαντικούς λόγους: Πρώτον η χώρα υπέστη τόσο μεγάλη καταστροφή από το 2008 μέχρι σήμερα, που ακόμα και η μεγαλύτερη επιτυχία δεν σημαίνει ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν βρίσκονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση. Δεύτερον, δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί οι αιτίες της καταστροφής.

Και επιτρέψτε μου να πω λίγες περισσότερες σκέψεις για αυτό το σημείο: Το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την διαφθορά και την διαπλοκή, παρουσιάζει την κρίση περίπου σαν ένα φυσικό φαινόμενο που χτύπησε την χώρα όπως θα την χτυπούσε ένας σεισμός. Εδώ όμως δεν πρόκειται για σεισμό. Πρόκειται για την κατάρρευση ενός πελατειακού συστήματος, που ξεζούμιζε όλον τον πλούτο της χώρας για να συντηρείται στην εξουσία. Όσο λοιπόν αυτό το πελατειακό σύστημα είναι ζωντανό και προσπαθεί να ξανακερδίσει την εξουσία δεν υπάρχει κανένα περιθώριο θριαμβολογίας! Ακόμα και εάν είχαμε καταφέρει σε δύο χρόνια να φέρουμε την οικονομία στα επίπεδα του 2007, όσο αυτό το σύστημα παραμένει ζωντανό η Ελλάδα θα κινδυνεύει, η ανάπτυξη θα κινδυνεύει, και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα κινδυνεύουν να πάνε χαμένες. Μέχρι λοιπόν να πεθάνει οριστικά το παλιό διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού!

Επιτρέψτε μου μερικά παραδείγματα από τον τομέα της αρμοδιότητας μου:

Που πήγαν τα 20 ΔΙΣ επιδοτήσεων και προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης του 2004-2009; Που πήγαν άλλα 20 δις επιδοτήσεων της πενταετίας 2009-2014; Την ίδια εποχή χάθηκαν την πρώτη πενταετία το 25% του αγροτικού ΑΕΠ και την δεύτερη άλλο 18%.

Για να κατανοήσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να συγκρίνουμε αντικειμενικά νούμερα:

Στην Ελλάδα του 2010 είχαμε 9 δις αγροτικό ΑΕΠ και 5,8 δις αγροτικές εξαγωγές. Την ίδια εποχή στην Νέα Ζηλανδία είχαν 6.6 δις αγροτικό ΑΕΠ, αλλά εξαγωγές 20,1 δις. Απογειώνουν τον πρωτογενή τους τομέα με υψηλότατη προστιθέμενη  αξία στην αγροτική μεταποίηση.

Σε κάθε 1 ευρώ αξίας προϊόντος της πρωτογενούς παραγωγής, ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων-ποτών προσθέτει προϊόν αξίας 0,4 ευρώ στη χώρα μας, όταν στην Ισπανία και την Ιταλία το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,5 ευρώ. (καθ. Χ. Κασίμης).

Σε σύγκριση της αγροτικής οικονομίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ολλανδία και το Ισραήλ προέβη, ο γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank Ιάκωβος Γιαννακλής μιλώντας στο 3ο συνέδριο αγροτικής επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε ο Economist, λέγοντας χαρακτηριστικά:

• Η Ολλανδία με 45 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1700 ευρώ ανά στρέμμα.

• Το Ισραήλ με 6 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1290 ευρώ ανά στρέμμα.

• Η Ελλάδα με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα. Στην Θεσσαλία είναι 321. Να θριαμβολογούμε γιατί η Θεσσαλία είναι καλύτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα ή να προβληματιστούμε γιατί είναι δραματικά πίσω από το άνυδρο Ισραήλ;

-Όσο εξακολουθεί ο κτηνοτρόφος μας να χρειάζεται μήνες ή και χρόνια για να βγάλει μία άδεια για σταβλική εγκατάσταση, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο θριαμβολογίας.

- Όσο ο παραγωγός μας εισπράττει τα έσοδα από τον κόπο του με οκτάμηνες ή και δωδεκάμηνες επιταγές.

-Όσο η νοικοκυρά επιλέγει να αγοράσει αρνάκι από την Ελασσόνα και κάποιος επιτήδειος της δίνει αρνάκι από γείτονα χώρα

- Όσο δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο.

-Όσο τα μισά μας βουνά λογγώνουν και δεν μπορούν να βοσκηθούν και τα άλλα μισά από την υπερβόσκηση και τις πυρκαγιές έχουν ερημοποιηθεί και δεν έχουν αρκετή τροφή. Πριν δεκαετίες αυτά τα βουνά τάιζαν τριπλάσια ζώα ενώ σήμερα εισάγουμε ζωοτροφές.

-Όσο στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ η φέτα μας πουλιέται 5€

-Όσο συνεχίζει η μαύρη εργασία στα χωράφια.

-Όσο οι σημερινοί πρόεδροι των συνεταιρισμών είναι όμηροι των παλιών αμαρτιών και δεν αναπτύσσεται η υγιής συνεταιριστική επιχειρηματικότητα.

Το πρώτο λοιπόν μήνυμα της σημερινής συνάντησης θα ήθελα να είναι ότι:

Τελειώνουμε με την Ελλάδα του χθες, τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος. Οικοδομούμε την Ελλάδα του αύριο οπού με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον η βιώσιμη παράγωγη θα δίνει ένα καλό εισόδημα στον παράγωγο και ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήγει στον παρασιτισμό!!!

Και επιτρέψτε μου τώρα να αναφερθώ στο ολοκληρωμένο σχέδιο που ήδη έχει μπει σε εφαρμογή:

-Συνεργασία και διάλογος: Ήδη υπάρχει εκτενής διάλογος με μελισσοκόμους. Στην δική μας λογική διακυβέρνησης δεν προχωράμε σε καμία απόφαση χωρίς εξαντλητικό διάλογο με τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους, τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

- Δασικοί χάρτες: Είμαστε η κυβέρνηση που τόλμησε να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες. Ανοίξαμε ένα απόστημα δεκαετιών. Οι πολίτες αυτής της χώρας ήταν όμηροι, πολιτικών, επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και της διαπλοκής. Με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών οι παραγωγοί μας θα γίνουν κύριοι της γης τους. Το τονίζω ότι ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης δεν θα χαθεί. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι θα κερδίσουν πολύ περισσότερες εκτάσεις.

-Διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών: Μία υποχρέωση που την θυμάμαι από την δεκαετία του 80, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Μαζί με τις περιφέρειες θα δώσουμε μάχη με τον χρόνο για να έχουμε ήδη τις πρώτες μετρήσεις φέτος την άνοιξη. Στόχος μας να προστατεύσουμε το δάσος και να ελαχιστοποιήσουμε την εισαγωγή ζωοτροφών, όπως κάνουν οι Ιταλοί ανταγωνιστές μας στην Σαρδηνία.

- Σταβλικές εγκαταστάσεις: Εκτιμάμε ότι μέσα στον Οκτώβριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής με στόχο οι αδειοδοτήσεις να βγαίνουν σε ελάχιστες μέρες!!! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ακριβώς οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που εκτρέφουν την διαπλοκή και τελικά οδηγούν και σε καταστροφή του περιβάλλοντος.

-Ελληνικό σήμα: Έλεγχος, βελτίωση, ταυτοποίηση: Με τον συνάδελφο μου το κύριο Φωτάκη ενώνουμε τις δυνάμεις του ΥΠΑΑΤ με την ΓΓΕΤ, ώστε τα επιστημονικά εργαστήρια όλης της χώρας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγούς να κάνουν στοχευμένη έρευνα για βελτίωση των ελληνικών φυλών και ποικιλιών, για ταυτοποίηση τους με στόχο την πάταξη των ελληνοποιήσεων και ανάδειξη των ευεργετικών τους ιδιοτήτων για την υγιεινή διατροφή.

-Γαλακτοκομική σχολή: Με τον δήμαρχο Ελασσόνας προσπαθούμε να ιδρύσουμε μία απόλυτα αναγκαία γαλακτοκομική σχολή

-ΤΕΙ Λάρισας: Αξίζει να γνωρίσετε την θαυμάσια δουλειά του ΤΕΙ Λάρισας στην εξοικονόμηση νερού με εξαιρετικές στρεμματικές αποδόσεις.

-Αχελώος: Μιας και μιλάμε για νερό, ακόμα και με την βέλτιστη και πιο χρηστή διαχείριση, ένα λάθος σχέδιο θα οδηγήσει σε λάθος αποτελέσματα: Θέλετε να είστε όμηροι φαραωνικών έργων; Θέλετε να σπαταλάτε νερό και να το αναζητάτε αλλού; Αυτό δεν γίνεται πλέον σε κανένα μέρος του κόσμου και θα ξαναφέρω για παράδειγμα το Ισραήλ. Να θυμίσω ότι αρκετοί από όσους υπερασπίζονται το έργο, ταυτόχρονα υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ξέρετε τι κίνδυνο έχετε εάν σε μία διαφορετική πολιτική συγκυρία ιδιωτικοποιηθεί το έργο και πόσο θα σας χρεώνεται η μελλοντική του συντήρηση; Ξέρετε εάν αυτό που σήμερα λένε ότι περισσεύει μεθαύριο μπορεί να λείπει λόγω κλιματικής αλλαγής; Προτιμώ αγρότες αυτάρκεις και όχι αγρότες όμηρους της σπατάλης.

-Στο νέο νόμο για τα νωπά προϊόντα, εξασφαλίζουμε μέγιστο χρόνο αποπληρωμής του παραγωγού μας τους 2 μήνες και κατοχυρώνουμε την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα τυροκομικά προϊόντα και του κρέατος στα σημεία πώλησης.

-Κοινωνική οικονομία: σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο απασχόλησης βάζουμε τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και στον πρωτογενή τομέα. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι η δουλειά του αγρότη είναι σύνθετη και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Πρέπει να τελειώνουμε με τον μύθο ότι ένας επιστήμονας αξίζει περισσότερο από έναν κτηνοτρόφο. Ένας κτηνοτρόφος ή καλλιεργητής, πρέπει να έχει ιδιαίτερες γνώσεις, να επενδύει χρόνο, χρήματα για τις πρώτες ύλες, να αντιμετωπίζει αντίξοα καιρικά φαινόμενα, να διαπραγματεύεται την πώληση του προϊόντος, οπότε συνειδητοποιούμε γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξαναγυρίσουν οι άνεργοι στον πρωτογενή τομέα. Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι για την επιτυχημένη επιστροφή ανέργων στον πρωτογενή τομέα επιβάλλεται η συνδρομή της κοινωνικής οικονομίας.

-Τέλος θέλω να αναφερθώ στην σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα:

Εδώ, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ο άνθρωπος της υπαίθρου. Ο άνθρωπος της υπαίθρου έφτιαξε αυτά τα υπέροχα χωριουδάκια στις Άλπεις το Περτούλι, ή τις Κυκλάδες, ενώ τα έρημα χωριά της Πίνδου είναι αδύνατον να προσελκύσουν τουρίστες παρά την ανυπέρβλητη ομορφιά τους. Και αυτό το ελκυστικό περιβάλλον δεν θα υπήρχε χωρίς τον πρωτογενή τομέα. Για αυτό απέτυχαν τα περισσότερα «δασικά χωριά». Γιατί δεν ήταν χωριά με χωριάτες που ζουν από την γη τους. Αν λοιπόν συνειδητοποιήσουμε τα τεράστια όπλα που  διαθέτουμε θα μπορούσαμε να απογειώσουμε ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα μαζί με τον τουρισμό.

Αγροτουρισμός με διανυκτερεύσεις σε πραγματικές, κατάλληλα διαμορφωμένες, κτηνοτροφικές μονάδες. Πεζοπορικός τουρισμός, οικοτουρισμός, οινικός τουρισμός, γευσιγνωσία κλπ. Όλα αυτά μπορούν να ζωντανέψουν την ορεινή Ελλάδα και μπορούν να ξεκινήσουν και εδώ στη Θεσσαλία, για έναν πολύ απλό λόγο: Τα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας είναι ζωντανά, έχουν επαρκή πληθυσμό και υποδομές, που με μικρές επενδύσεις, μπορούν να πολλαπλασιάσουν την επισκεψιμότητα, να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο και να ενισχύσουν σημαντικά το εισόδημα των αγροτών.

Τέλος ως οικολόγος θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο πολύ σημαντικούς πυλώνες: Πρώτα, στην κυκλική οικονομία: Σε όλο τον κόσμο τα υποπροϊόντα της αγροτικής παραγωγής είναι πολύτιμες πρώτες ύλες για πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα. Στην Ολλανδία το 40% των κερδών των σφαγίων προέρχεται από τα υποπροϊόντα που στην Ελλάδα είτε τα καίμε, είτε τα πετάμε στα ρέματα. Πάλι θα μνημονεύσω το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Τα υπολείμματα τυροκομίας και ελαιοκομίας γίνονται θαυμάσια ζωοτροφή με πολύ καλύτερες αποδόσεις από την Σόγια

Δεύτερος πυλώνας, η ενεργειακή αυτονομία. Δεν μιλάω μόνο για φωτοβολταϊκά: Στην Γερμανία ούτε ένα  στάχυ δεν πάει χαμένο: Ολόκληρες μονάδες παράγουν ενέργεια. Βιομάζα, βιοαέριο και γεωθερμία μπορούν να παράγουν ρεύμα και να προσθέσουν ένα σημαντικό εισόδημα στον αγρότη.

Θεωρώ ότι έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό, υπό μία προϋπόθεση: ούτε ένα ευρώ πλέον στον παρασιτισμό!»

Δραγασάκης: Στόχος η αύξηση της βαρύτητας του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης

Προτεραιότητα στην παραγωγική ανασυγκρότηση, με έμφαση στην απασχόληση, στην παραγωγή, τις επενδύσεις, αλλά και στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις θα δώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας, που ξεκίνησε την Τετάρτη, ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Μεγάλη προσοχή στο πλαίσιο του συνεδρίου δόθηκε στο θέμα του Αχελώου με τον Γιώργο Κωτσό, προέδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, να σημειώνει ότι πρέπει να συνεχίσουν άμεσα τα έργα του Αχελώου, τα οποία για να ολοκληρωθούν απαιτούν κονδύλια της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ. Από τη μεριά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε με νόημα ότι ο Αχελώος δεν πρέπει να γίνει κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τους … Αχελωομάχους.

Στην ομιλία του, ο κ. Δραγασάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Σε 10 μήνες από σήμερα η χώρα βάζει οριστικά τέλος στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτροπείας, προϋπόθεση για να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.
Δίνουμε πλέον προτεραιότητα στην παραγωγική ανασυγκρότηση, με έμφαση στην απασχόληση, στην παραγωγή και τις επενδύσεις. Το συνέδριο είναι η αρχή αυτής της διαδικασίας για την Θεσσαλία.

Θα δημιουργήσουμε ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης και ένα νέο σχέδιο εξουσίας, με αύξηση του ειδικού βάρους του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, της έρευνας και της καινοτομίας».

Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους μιας οδυνηρής ιστορικής εμπειρίας και ακριβώς γι' αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει όσα είναι αναγκαία ώστε σε λιγότερο από 10 μήνες από σήμερα να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και του καθεστώτος επιτροπείας που έπληξαν τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη χώρα μας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η οριστική έξοδος από τα μνημόνια είναι και η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά με τους βαθμούς αυτονομίας που ισχύουν για όλες τις χώρες, είπε και επεσήμανε ότι από τις επτά χρεοκοπίες του ελληνικού κράτους, που έχουν καταγράψει οι ιστορικοί από το 1824, αυτή η τελευταία ήταν από τις πιο παρατεταμένες και οδυνηρές.

Ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως δεν πρέπει απλώς να βγει η Ελλάδα από αυτή τη δοκιμασία, αλλά η έξοδος να γίνει με τρόπο που δεν θα οδηγήσει στην επανάληψη της, γι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες και όχι τα συμπτώματα και προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, μιας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, η σύγκρουση με συμφέροντα που θέλουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, το σπάσιμο κλειστών συστημάτων εξουσίας και εστιών διαφθοράς και διαπλοκής, στο κέντρο και την περιφέρεια.

Διαφυλάσσοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα για να αποφύγουμε πισωγυρίσματα, πρέπει να δώσουμε τώρα προτεραιότητα στα ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα:

-Να σηματοδοτήσει αυτήν τη μετάβαση και την επανιεράρχηση των στόχων με έμφαση στην απασχόληση, στην παραγωγή, στις επενδύσεις.

-Να βρούμε κοινές, ει δυνατόν, ή συγκλίνουσες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα: Mε ποιo σχέδιο, σε ποιους τομείς και με ποιά επιχειρηματικότητα θα πορευτεί η χώρα και η Θεσσαλία ειδικότερα; Ποιoς ο ρόλος της κοινωνίας και των εργαζομένων σε αυτήν τη διαδικασία; Πώς η παραγωγική ανασυγκρότηση θα συνδυαστεί με τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τη στήριξη του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, της Εκπαίδευσης, του κοινωνικού κράτους; Πώς τα οφέλη της ανάπτυξης θα φτάσουν σε όλους του πολίτες και κατά προτεραιότητα σε όσους ζουν σε συνθήκες μεγάλης ανέχειας;

Με βάση τα παραπάνω το περιφερειακό συνέδριο δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας δημοκρατικής διαδικασίας που στόχο έχει να γίνει η ανάπτυξη υπόθεση της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η φυσική παρουσία εδώ, αρκετών υπουργών, θα δώσει τη δυνατότητα για την καλύτερη γνώση των προβλημάτων και την ευκαιρία άμεσων απαντήσεων σε κάποια από αυτά. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα να γίνουν γνωστοί οι σχεδιασμοί και το έργο της κυβέρνησης, στους διάφορους τομείς, είπε ο κ. Δραγασάκης.

Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη

Αναφερόμενος στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης είπε ότι σημαίνει την οργανωμένη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτουμε για την παραγωγή πλούτου, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και οικολογικά βιώσιμο και διατηρήσιμο, ώστε να μειώνονται οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και να δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης και πρόσθεσε:

-Η μετάβαση σε αυτό το νέο υπόδειγμα απαιτεί την παραγωγική ανασυγκρότηση, δηλαδή την αύξηση του ειδικού βάρους της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης, της έρευνας και της καινοτομίας, των προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

-Οι απόψεις που θεωρούσαν την πρωτογενή παραγωγή παρωχημένη και την μεταποιητική βιομηχανία ανέφικτη αποδεικνύονται λανθασμένες και δεν είναι τυχαίο που σε όλη την Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια το ζήτημα της βιομηχανίας και της βιομηχανικής πολιτικής έχει πάρει ξανά κεντρική θέση. Ταυτόχρονα, έγκυρες μελέτες δείχνουν ισχυρή τάση αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα αγροδιατροφής κατά τις επόμενες δεκαετίες.

-Η αξιοποίηση αυτών και άλλων δυνατοτήτων δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, μέσα από την ελεύθερη λειτουργία των αγορών. Η άναρχη και σε πολλές περιπτώσεις ληστρική ανάπτυξη, η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που έχει τα χρέη της στο εσωτερικό και τα κέρδη της στο εξωτερικό, όλα αυτά αποτελούν ένα παρελθόν που πρέπει να υπερβούμε.

-Σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη και απαιτητική ανάπτυξη, με διεθνή standards, με κοινωνικές και οικολογικές δεσμεύσεις: Tη μείωση της ανεργίας, την προστασία του περιβάλλοντος, με σεβασμό στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους.

Κεντρική η θέση της Θεσσαλίας στο νέο μοντέλο ανάπτυξης

Ως προς τη θέση της Θεσσαλίας στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης ο κ. Δραγασάκης είπε ότι αυτή είναι μοναδική που προκύπτει από την κεντρική γεωγραφική θέση της στο κέντρο της ελληνικής επικράτειας και από το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από μεγάλη βιοποικιλότητα, μοναδικό συνδυασμό ορεινών όγκων και εκτεταμένης εύφορης πεδιάδας, διαθέτει αξιόλογα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και επιστημονικό δυναμικό, ανθρώπινο δυναμικό με μακρά παράδοση και εμπειρία και μεγάλες δυνατότητες εξειδίκευσης στην αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, την έρευνα, τον τουρισμό. Τέλος, είναι μία περιφέρεια με μεγάλη ιστορικότητα και παραδόσεις δημοκρατικών αγώνων που έχει πρωτοστατήσει στο παρελθόν σε αγώνες για προοδευτικές αλλαγές, όπως την αγροτική, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κ.α.

Όμως η αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλίας, τόσο πριν από την κρίση όσο και μετά από αυτήν, δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσδίδουν στην περιφέρεια οι παραπάνω παράγοντες.

Η ανάδειξη και η συνδυασμένη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιφέρειας παραμένει ζητούμενο. Υπάρχουν επίσης σημαντικές ιδιαιτερότητες προς αξιοποίηση. Παρόλο που η ύφεση έπληξε τη Θεσσαλία εντονότερα και η αποεπένδυση είχε αρχίσει και πριν από την κρίση η αγροτική οικονομία και η μεταποίηση έδειξαν αντοχές. Και πάντως, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τόσο η αγροτική παραγωγή όσο και η μεταποίηση είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.

Συνεπώς η Θεσσαλία έχει τις προϋποθέσεις να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συλλογική προσπάθεια για τη μετάβαση στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Δραγασάκης και αναφέρθηκε αναλυτικά:

1. Ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα - Δημιουργία συμπλέγματος αγροδιατροφής - μεταποίησης - τουρισμού:

-Σημαντικότατο ρόλο σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική θα παίξει ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας, ο οποίος ήδη είναι στις πρώτες θέσεις από άποψη παραγωγής σε μια σειρά από προϊόντα.

-Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας με ταυτόχρονη μείωση της χρήσης πόρων, κυρίως του νερού και των χημικών φαρμάκων και λιπασμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία η χρήση επιστημονικών μεθόδων στη διαχείριση της παραγωγής και απαιτείται η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την επιστημονική έρευνα.

-Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μικρού κλήρου θεσπίζουμε ισχυρά κίνητρα για να αναπτυχθούν μορφές συνεργασίας και κοινής επιχειρηματικής δράσης, είτε με τη μορφή των αγροτικών συνεταιρισμών είτε άλλων επιχειρηματικών μορφών συνεργασίας.

-Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Θεσσαλία παράγονται πολλά αγροτικά προϊόντα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό πωλούνται έχοντας υποστεί μικρή ή καθόλου επεξεργασία, είναι απαραίτητο να προχωρήσει η καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων. Ειδικότερα, για το βαμβάκι θα πρέπει να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η καθετοποιημένη επεξεργασία του μέχρι και την παραγωγή τελικών προϊόντων θα μπορούσε να είναι οικονομικά βιώσιμη και διεθνώς ανταγωνιστική.

2. Βιομηχανική στρατηγική:

-Σε αντίθεση με τη λογική της αποβιομηχάνισης και της σχεδόν αποκλειστικής στροφής στον τριτογενή τομέα, η οποία κυριάρχησε στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλία από τα τέλη της δεκαετίας του '90, σήμερα είναι η κρίσιμη στιγμή να επενδύσουμε στη νέα επαναβιομηχάνιση.

-Η κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα τη διαβούλευση Κράτους, αγοράς και θεσμικών φορέων, με στόχο την ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανικής παραγωγής, και έχει ήδη συγκροτήσει το Φόρουμ Βιομηχανίας με συμμετοχή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και παραγωγικών δρώντων που αναπτύσσονται στην Περιφέρεια. Στόχος είναι οι σχετικές συζητήσεις να καταλήγουν σε συγκεκριμένες κλαδικές πολιτικές και δεσμευτικά σχέδια δράσης.

-Η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάρτιση συγκεκριμένων τομεακών και κλαδικών πολιτικών μέσα από διάλογο με τους φορείς καθώς και στο σχεδιασμό νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων που υπηρετούν το στόχο της παραγωγικής αναβάθμισης της πρωτογενούς και της μεταποιητικής παραγωγής, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

3. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε σύνδεση με την εγχώρια παραγωγή:

-Η Θεσσαλία προσφέρεται για την ανάπτυξη του τουρισμού και μάλιστα του ποιοτικού ή εναλλακτικού, λόγω του συνδυασμού δυνατοτήτων για πολλά είδη τουρισμού, ορεινού, θαλάσσιου, πολιτισμικού, θρησκευτικού κλπ. Όμως, κρίσιμος παράγοντας είναι να εξασφαλίσουμε τη σύνδεση τουρισμού και εγχώριας παραγωγής. Ο τουρισμός δηλαδή πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ενίσχυσης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής. Ήδη λειτουργεί το Φόρουμ για τη διασύνδεση του τουρισμού με την αγροδιατροφή και τη μεταποίηση, με ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Ο στόχος είναι η επεξεργασία συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων που θα συνδέουν τον τουρισμό με την κατανάλωση και τη διεθνή προβολή εγχώρια παραγόμενων ποιοτικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα της δράσης αυτής αναμένεται να βρουν εφαρμογή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου εντοπίζονται όλοι οι κρίκοι της αγροδιατροφής και του τουρισμού. Στόχος είναι επώνυμα τοπικά παραγόμενα προϊόντα αγροδιατροφής να ενσωματωθούν στο τουριστικό προϊόν.

Μείωση της ανεργίας-καταπολέμηση της φτώχειας

Στόχος του νέου μοντέλου ανάπτυξης είναι να δημιουργεί απασχόληση, να μειώνει την ανεργία, να καταπολεμά τη φτώχεια και τις ανισότητες, να μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές, να κερδίζει μερίδια στις διεθνείς αγορές και έτσι δημιουργούνται υψηλές απαιτήσεις προς τις οποίες πρέπει να αντιστοιχήσουμε τις προσπάθειές μας, όπως:

-Η επένδυση στη γνώση, στην έρευνα, στην καινοτομία όχι άπαξ, αλλά ως μια σχέση διαρκής. Αυτό απαιτεί φορείς παραγωγής γνώσης- και εδώ είναι θετικό ότι η Θεσσαλία διαθέτει σημαντικούς πυλώνες γνώσης, έρευνας και καινοτομίας. Απαιτεί όμως και φορείς που κατανοούν τη σημασία της γνώσης και της έρευνας και επενδύουν σε αυτές.

-Θεσμοί και εργαλεία που διαχέουν τη γνώση, διασφαλίζουν τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της έρευνας σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα και κοινωνικά χρήσιμες εφαρμογές, καθώς και εργαλεία χρηματοδότησης των σχετικών προσπαθειών.

Χρηματοδότηση της έρευνας

Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της έρευνας, είπε ο κ. Δραγασάκης και μέσω του αρμοδίου υπουργείου προχωρεί στη συγκρότηση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, μιας εθνικής στρατηγικής και ενός οικοσυστήματος εργαλείων και θεσμών για την ανάπτυξη της έρευνας, τη σύνδεσή της με τις ανάγκες της κοινωνίας και της παραγωγής καθώς και για τη δημιουργία συνθηκών παλιννόστησης νέων επιστημόνων.

Μια δεύτερη απαίτηση είναι η συνεργασία, ο συντονισμός και η συνεργατικότητα. Συνεργασία δημοσίου, ιδιωτικού, διότι μόνο έτσι μπορούν να ενεργοποιηθούν οι αδρανείς δυνάμεις και να προκύψουν συνδυασμένες δράσεις. Συνεργασία μεταξύ παραγωγών διότι μόνο έτσι μπορούν να ξεπεραστούν ελλείμματα που δημιουργούν ο κατακερματισμός και τα μικρά μεγέθη. Συνεργασία και συντονισμός στο εσωτερικό του ίδιου του Kράτους και του δημοσίου τομέα διότι ο αποσυντονισμός στο εσωτερικό του κράτους αποδιαρθρώνει ολόκληρη την οικονομία.

Παραγωγικές δυνάμεις δεν είναι μόνο η τεχνολογία ή το κεφάλαιο. Η συνεργασία, ο συντονισμός, η συνεργατικότητα αποτελούν σημαντική παραγωγική δύναμη που ο καπιταλισμός υποτιμά, την υποτάσσει στον ανταγωνισμό είτε την αξιοποιεί σε στενά ιδιοτελή πλαίσια ενώ μπορεί να γίνει μια ισχυρή αναπτυξιακή δύναμη της κοινωνίας, ισχυρό κοινωνικό και πολιτισμικό κεφάλαιο.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς


Η Θεσσαλία αποτελεί τον τόπο γέννησης του συνεταιρισμού στα Αμπελάκια και αλλού. Διαθέτει και σήμερα σημαντικά επιτυχή συνεταιριστικά παραδείγματα. Αποτυχημένα παραδείγματα του παρελθόντος, φαινόμενα κομματισμού και κακοδιαχείρισης δεν πρέπει να αποθαρρύνουν αλλά να αποτελούν πηγές μαθημάτων για το μέλλον, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνέχισε:

-Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τόσο την αναβίωση των παραδοσιακών συνεταιρισμών σε νέες βάσεις όσο και την εμφάνιση νέων μορφών κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας

-Στηρίζουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες και καταργούμε τη δυσμενή μεταχείριση ή τον αποκλεισμό τους από προγράμματα ΕΣΠΑ και άλλα.

-Θεσμοθετούμε σύντομα ενεργειακές κοινότητες και ενεργειακούς συνεταιρισμούς με ισχυρά κίνητρα, που δίνουν δυνατότητες αξιοποίησης των ενεργειακών δυνατοτήτων της κάθε περιοχής από τους ίδιους τους πολίτες, τους Δήμους, τις τοπικές επιχειρήσεις.

-Επεξεργαζόμαστε θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων ή σε συνεργασία με επενδυτές να αναλαμβάνουν τη λειτουργία επιχειρήσεων που είναι σε καθεστώς πτώχευσης ή εγκατάλειψης.

Αίσθηση προκάλεσαν επίσης, οι αναφορές του κ. Κωτσού και του κ. Αγοραστού στο θέμα της μεταφοράς του Αχελώου.

Ο κ. Κωτσός εναντιώθηκε σε «ιδεοληπτικά προαπαιτούμενα που θα αδικήσουν την προσπάθεια για ένα ανοιχτό συνέδριο», καθώς και στα «ανώριμα έργα αποταμίευσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση».

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι: «Το συνέδριο δεν θα πρέπει να γίνει για την άσκηση δημόσιων σχέσεων, μικροκομματικής γυμναστικής και εξωραϊσμό της πραγματικότητας. Το συνέδριο να μην γίνει η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τους … Αχελωομάχους».


Κάθε κτηνοτρόφος με λιβαδική μονάδα, είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου

Στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στο πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, και πρόσθεσε «αναζητούμε τρόπους να το μειώσουμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε πως «όραμά μας ο κάθε κτηνοτρόφος να έχει τη δική του έκταση».

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα νέων αγροτών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απορρόφησης περισσότερων δικαιούχων από τις λίστες των επιλαχόντων. Κλείνοντας ο κ. Αποστόλου τόνισε «η Θεσσαλία έχει δυνατότητες στον αγροτικό τομέα… Να συνεργαστείτε».

Σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων για τους αγρότες, ο κ. Αποστόλου είπε πως «βάλαμε τάξη στο χώρο», επισημαίνοντας πως οι αγρότες από εδώ και πέρα θα ξέρουν πότε θα πληρωθούν.

Όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι «συνολικά η φορολογία του αγροτικού χώρου για τα εισοδήματα του 2016, είναι πολύ λιγότερη από το παρελθόν» και συμπλήρωσε πως «καθιερώθηκε για πρώτη φόρα σε επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα το ατομικό αφορολόγητο».

Ο υπουργός επισκόπησε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σχετικά με την αγροτική παραγωγή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο για τον αγροτικό κόσμο, «με στόχο να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες, όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και όσων επισκέπτονται την χώρα».

Σχετικά με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο κ. Αποστόλου είπε πως «είμαστε η κυβέρνηση που έκανε πράξη την αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση», ενώ όσον αφορά το κόστος παραγωγής, δήλωσε πως «οραματική πράξη είναι ο κάθε κτηνοτρόφος να έχει τη δική του λιβαδική μονάδα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων, λέγοντας πως την Πέμπτη μπαίνει στην ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες, της χώρας αρμέγματος για το γάλα, και την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές, σε όλα τα σημεία που πωλείται το κρέας και τα σκευάσματά του.

Τέλος, σχετικά με την υπόθεση των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών, ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως «πρέπει να υπηρετήσουμε τη βάση του συνεργατισμού για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου».

Νωρίτερα το Agronews εγράφε:

Στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο ο αγροτικός τομέας της Λάρισας

Σε έναν αποκεντρωμένο διάλογο με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής περιόδου έως το 2021», αποσκοπεί το τέταρτο  Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που ξεκινά την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στη Λάρισα.

Στόχος του συνεδρίου η καταγραφή αναπτυξιακών προτάσεων, σχεδίων και μελετών για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, μέσω ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της τοπικής οικονομίας και παραγωγής που φιλοδοξεί να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο και το παραγωγικό δυναμικό της και να σχεδιάσει τη Θεσσαλία των επόμενων δεκαετιών με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες του νομού έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο, το απόγευμα της Τετάρτης. Οι αγρότες επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, όπως είναι οι εισφορές σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, ο ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, που πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, ξεκινούν με την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ολοκληρώνονται με κεντρική εκδήλωση την Τετάρτη στις 19:30, η οποία θα ανοίξει με χαιρετισμό του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, ομιλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και θα ολοκληρωθεί με την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο περιλαμβάνονται και παράλληλες συνεδρίες, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών. Συγκεκριμένα, την Τρίτη, συνεδρίες με θέματα: «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση», «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική». Την Τετάρτη, συνεδρίες με θέματα: «Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμός και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων», «υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία», «Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία», «Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης».


Αναλυτικά το πρόγραμμα του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση:

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

16:30 - 17:00 Προσέλευση (Larissa Imperial)

17:00 - 17:15 Κήρυξη έναρξης συνεδρίου:

-Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, Γιώργος Κωτσός

-Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός

17:15 - 17:45 Εναρκτήρια ομιλία:

-Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης

18:00 - 21:00 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία (Larissa Imperial)

Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Ομιλητές:

-Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου

-Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης

-Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης  Κόκκαλης

-Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου

-Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης

Παρεμβάσεις  Προσκεκλημένων. Συντονιστής:

- Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος

18:00 - 21:00 2η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία (Larissa Imperial)

Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική

Ομιλητές:

-Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου

-Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης

-Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας

-Πρόεδρος Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων. Συντονιστής:

- Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους

 

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2017

10:00 - 10:30 Προσέλευση

10:30 - 13:30 1η Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία (Larissa Imperial)

Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμός και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων

Ομιλητές:

-Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης

-Υπουργός Τουρισμού, Ελένη Κουντουρά

-Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων.

Συντονιστής:

-Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μπουτίνας

10:30 - 13:30 2η Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία (Larissa Imperial)

Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία

Ομιλητές:

-Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

-Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων

Συντονιστής:

-Αντιπεριφερειάρχης, Αποστόλης Μπέμπης

13:30 - 14:30 Διάλειμμα - χρόνος για διμερείς συναντήσεις

14:30 - 17:30 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία (Larissa Imperial)

Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία

Ομιλήτριες:

-Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου

-Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου

-Αναπληρώτρια  Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων

Συντονιστής:

-Αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Τσιάκος

14:30 - 17:30 2η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία (Larissa Imperial)

Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης

Ομιλητές:

-Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου

-Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Φωτάκης

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων

Συντονιστής:

-Αντιπεριφερειάρχης, Δωρεθέα Κολυνδρίνη - Χαλαστάρα

17:30-18:30 Διάλειμμα - Χρόνος για διμερείς συναντήσεις

Κεντρική εκδήλωση - Συμπεράσματα Συνεδρίου (Larissa Imperial)

18:50 Χαιρετισμός Δημάρχου, Απόστολου Καλογιάννη

19:00 Ομιλία Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού

19:30 Ομιλία Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.


Επίσκεψη Τσιρώνη στη Θεσσαλία για το 4ο Περιφερειακό Συνέδριο

Επίσκεψη στην Θεσσαλία πραγματοποιεί την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συναντηθεί με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής αλλά και να συμμετάσχει την Τρίτη με ομιλία του στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Λάρισα.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 18:00μμ, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου με τίτλο «Η Θεσσαλία της επόμενης μέρας», ο Γιάννης Τσιρώνης θα μιλήσει στην 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση».

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 09.00 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα συναντηθεί στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη, για αγροτικά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συναντηθεί επίσης με παραγωγικούς φορείς, μεταξύ αυτών την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, την Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας και συλλόγους βιοκαλλιεργητών της περιοχής.


Mε αγροτικό προφίλ στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Λάρισας ο Τσίπρας

Με ένα σχέδιο για την αξιοποίηση της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής Λάρισας, δεσµεύσεις για ένταξη και των µέχρι τώρα επιλαχόντων στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών, επαναβεβαίωση των πληρωµών που αφορούν προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης 2017 και αγροτικό πετρέλαιο 2015, καθώς και χαλαρές αναφορές για υπό συζήτηση βελτιώσεις σε φορολογικούς συντελεστές (ενδεχοµένως των συνεταιρισµένων αγροτών) και ασφαλιστικές εισφορές (νέο εισοδηµατικό πλαφόν) προσέρχεται, όπως όλα δείχνουν, για το Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λάρισα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.


Να αποφορτίσει το πολιτικό κλίμα και τις αναφορές στα νομοσχέδια που υπάρχει κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, την ίδια ώρα που οι αγρότες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού στη θεσσαλική πρωτεύουσα.

Σκοπός των εργασιών είναι να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021».

Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων ξεχωρίζουν: «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση», «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική», «Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμός και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων», «υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία», «Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία», «Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης».

Όπως είχε αποφασίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας θα υπάρξει πανθεσσαλικός συντονισμός για την οργάνωση των κινητοποιήσεων των αγροτών, ενώ σχεδιάζεται και πανελλαδική σύσκεψη, από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία θα συζητηθεί η προετοιμασία για πανελλαδικό συντονισμό.

Προβληματισμός για τις επιδοτήσεις

Μια ιδέα από το πνεύµα στο οποίο θα κινηθούν οι πρωθυπουργικές θέσεις και εξαγγελίες, ειδικότερα σε ότι αφορά τον αγροτικό τοµέα, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου µε δηλώσεις του σε θεσσαλικό τηλεοπτικό σταθµό, αφήνοντας παράλληλα να καλλιεργηθεί ένα κλίµα ανησυχίας στις τάξεις των αγροτών, αναφορικά µε τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ και τον κίνδυνο συρρίκνωσης του προϋπολογισµού της, κυρίως λόγω του Brexit.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε προβληµατισµένος για την τύχη των επιδοτήσεων µε τη νέα ΚΑΠ που θα εφαρµοστεί από το 2020 και µετά, λέγοντας, ότι η χώρα µας λαµβάνει κατά µέσο όρο 52 ευρώ το στρέµµα, όταν άλλες χώρες της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης λαµβάνουν κάτω από 26 ευρώ. Αυτά τα επίπεδα επιδοτήσεων, είπε, είναι δύσκολο να διατηρηθούν µε δεδοµένο ότι υπάρχει και το Βrexit που θα αφαιρέσει σηµαντικούς πόρους από το ευρωπαϊκό γεωργικό ταµείο.

Κάτι αντίστοιχο είχε περιγράψει πριν λίγες ηµέρες και στην εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, µε θέµα: «Ο ρόλος της κτηνοτροφίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα συγκεκριµένα 3,5 δις που παίρνουµε στον αγροτικό χώρο κάθε χρόνο προέρχονται από ένα ταµείο στο οποίο συµβάλλουν όλες οι χώρες της ΕΕ και στη σχέση αυτή η χώρα µας είναι κερδισµένη, αφού για το ένα ευρώ που δίνει παίρνει πολλαπλάσια. Είµαστε χώρα µε την υψηλότερη κοινοτική ενίσχυση 50 ευρώ εµείς, 26 ευρώ ο µέσος όρος».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία