BACK TO
TOP
Φορολογικά

Χωρίς βιβλία παραγωγοί λαϊκών που εξαιρούνται ΦΠΑ

Δεν υποχρεούνται να ενημερώνουν βιβλία παραγωγοί λαϊκών αγορών που απαλλάσσονται ΦΠΑ.

Χωρίς βιβλία παραγωγοί λαϊκών που εξαιρούνται ΦΠΑ

2
0

Δεν υποχρεούνται να ενημερώνουν βιβλία  οι παραγωγοί λαϊκών αγορών που απαλλάσσονται από  ΦΠΑ, λόγω ύψους ακαθάριστων εσόδων. Τα παραπάνω ξεκαθαρίζει  το νέο φορολογικό εγχειρίδιο που δημοσίευσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προς ενημέρωση των φορολογουμένων με αφορμή την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Βρείτε εδώ το σχετικό Εγχειρίδιο ΑΑΔΕ με ερωτήσεις και απαντήσεις σε φορολογικά θέματα.pdf

Ειδικότερα, το έγγραφο τονίζει ότι: «οι αγρότες που πωλούν αγαθά σε λαϊκές αγορές εκδίδουν υποχρεωτικά αποδείξεις με τη χρήση Φ.Η.Μ. (Έντυπο Δήλωσης Έναρξης - Μεταβολής-Παύσης λειτουργίας) όπως ορίζει η υπ’ αριθ. ΠΟΛ. 1002/2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, εκτός από την περίπτωση που τυχόν απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α., λόγω ύψους ακαθάριστων εσόδων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2859/2000, οπότε απαλλάσσονται από την ενημέρωση των βιβλίων τους και από τη χρήση Φ.Η.Μ».

Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήματα ενδιαφερομένων σχετικά με το αν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., υποχρεούνται στην έκδοση παραστατικού διακίνησης, όταν διακινούν αγροτικά προϊόντα; η ΑΑΔΕ απαντά: «Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., δεδομένου ότι δεν υπόκεινται στις ρυθμίσεις του ν. 4308/2014, δεν υποχρεούνται στην παρακολούθηση (διακίνηση, παράδοση, αποστολή) των αποθεμάτων τους (περ. 5.8.4ζ΄ της παρ. 8 του άρθρου 5 του Κεφαλαίου 2 της αριθ. ΠΟΛ.1003/2014 - ΑΔΑ: 7ΝΑΩΗ-96Σ εγκυκλίου της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων)».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία