BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τέλος στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν τα επίσημα «αποκαλυπτήρια» των σχεδίων της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου.

Τέλος στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης

1
9
Όχημα για τις αλλαγές αυτές θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο, αφού λάβει το «πράσινο φως» του υπουργικού συμβουλίου θα δοθεί στη συνέχεια προς διαβούλευση στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, ανάμεσα στα «καινά δαιμόνια» που εισάγει θα είναι και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που εδώ και χρόνια ισχύει για τους αγρότες και η εξομοίωση τους με τους υπόλοιπους επιτηδευματίες.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία (εσόδων-εξόδων) και τα κέρδη που θα προκύπτουν μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ θα υποβάλλονται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% ή 25%.
Η Αgrenda είχε εγκαίρως αναφερθεί στο θέμα με εκτενή ρεπορτάζ πριν ακόμα γίνει ευρέως γνωστό ότι οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών είναι μεταξύ των δεσμεύσεων που φέρεται να έχει αναλάβει η κυβέρνηση ενώπιον της τρόικας στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και της κατάργησης μιας σειράς φοροαπαλλαγών. Θυμίζουμε δε ότι σχετική αναφορά (έστω και εμμέσως) γινόταν στην έκθεση προόδου που είχαν συντάξει προ μηνός περίπου οι αξιωματούχοι της τρόικας ενόψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει τα σχετικά δημοσιεύματα και οι διαρροές στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των αγροτοσυνδικαλιστών θα αντιταχθεί με σφοδρότητα στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, ενώ λαμβάνουν υπόψη τους και τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το «τσουβάλιασμα» φτωχών και πλούσιων αγροτών που φέρνει η θέσπιση λογιστικών βιβλίων για όλους.
Γι’ αυτό και τις τελευταίες μέρες αναζητείται φόρμουλα ώστε να στηθεί ένα στοιχειώδες «δίχτυ προστασίας» για τους «μικρούς» το οποίο, ωστόσο, δε θα έρχεται σε αντίθεση με τη λογική που θα διέπει το νομοσχέδιο. Μένει να δούμε, βέβαια, κατά πόσο οι προσπάθειες αυτές θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο…
Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

03-12-2012 12:12Δημητριάδου

Πώς θα προχωρήσουν στη φορολόγηση των αγροτών όταν δεν έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα λογιστικής παρακολούθησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων; Η αγροτική εκμετάλλευση μπορεί βέβαια να λειτουργεί ως επιχείρηση, ωστόσο κάθε τύπος εκμετάλλευσης παρουσιάζει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη λογιστική της παρακολούθηση. Εάν δε ληφθούν αυτές οι ιδιαιτερότητες υπόψη, τότε σημαίνει πως ο στόχος της τήρησης λογιστικών βιβλίων είναι φοροεισπαρακτικός και όχι η εξέλιξη του αγρότη από παραγωγό σε επιχειρηματία.

Απάντηση

05-03-2012 19:06γιαννης

επιτελους να ξεχωρισουν τα προβατατα απο τα κατσικια. Ουτε 1 ευρω αγροτικό εισοδημα στη φορολογικη δηλωση εκτος λογιστικων βιβλίων

Απάντηση

05-02-2012 19:54κωστας-σερρες

...το μεγαλο προβλημα το 'χουν οι μεγαλοαγροτες κι οχι οι μικροι ... αν και οπως δειχνουν τα πραγματα δε θα γλυτωσουν ουτε οι μικροι αφου αυτοι θα " ψοφησουν " απ' την πεινα .. ... αδικος αυτος ο τροπος φορολογησης.. .. τυχεροι οι λογισταδες ... θα κονομισουν καλα παλι

Απάντηση

28-01-2012 19:29basilhs

dexome ta panta ala uelo aytoys poy ua to efarmosoyn mazi me toys troikanoys mia ebdomada mazi moy sto xorafi......................................................................................... (basilhs) .

Απάντηση

26-01-2012 12:14milkman

Με την αναμορφωση του φορολογικου θα εκλειψει και η τελευταια πιστωση που υπαρχει στην αγορα αυτη που εδινε ο πρωτογενης τομεας στην μεταποιηση για να δουλεψει. Με το που θα με υποχρεωσουνε να κανω εταιρεια απο ειδικο καθεστωσ που ειμαι τωρα θα υποχρεωθω αφου θα μεταφερω ολα τα περουσιακα στοιχεια απο εμενα στην εταιρεια να αποπληρωσω βιαια ολα τα δανεια που εχω και καινουργια δεν εχει γιατι θα πρεπει να κανς 2-3 κερδοφορους ισολογισμους για να μπορω. Σημερα η γαλακτοβιομηχανια προμηθευτε γαλα απο εμενα χωρισ να πληρωνει ΦΠΑ στο τιμολογιο που εκδιδει. Εγω εχω ενα δανειο που πιστωνω το κρατοσ και την εταιρεια για 18 μηνες μεχρι να μου επιστραφει το 11% του δωδεκαμηνου αθροισματοσ των τιμολογιων. Εχω αποθηκη η την οποια δεν μου την αναγνωριζει ως εξοδο και θα με αναγκασει να παρουσιασω κερδη μυθικα τον πρωτο χρονο με 55%προκαταβολη για να δικαιωθω σε τρια χρονια. Μετα εγω πιστωνω 3 μηνες την γαλακτοβιομηχανια ενω κανενας δεν δινεις πιστωση ουτε cents. αλλο δανειο για αυτο ως φυσικο προσωπο κινησεως. Το επιτοκιο για αυτο ειναι το μισο απο οτι σε εταιρεια μικρομεσαια γιατι εχει εμπραγματες εγγυησεις και πληρωνεται απο το χρωστουμενο γαλα. Το αποτελεσμα θα ειναι και να το θυμαστε αυτο Του χρονου το χειμωνα γαλα-κρεας μονο στην μαυρη αγορα θα βρισκουμε ολοι και εγω. Δεν προκειτε να υπαρξει προβλεψη για να μπορεσω να ρυθμισω τις υποχρεωσεις που θα ερθουν απο το παρελθον και το κρατοσ θα με φορολογιση με 25% για οποιο ποσο θα προσπαθησω να επιστρεψω απο τα λεφτα που μου χρωσταει. Ο σκοπος ειναι να καταστραφει ολοκληρη η παραγωγικη βαση της Ελλαδοσ και εννοω και την μεταποιηση

Απάντηση

26-01-2012 12:13milkman

Τι θα γινει με τα κοινα χρησιμοποιουμενα μηχανηματα-αποθηκες εξοπλισμος που στην υπαιθρο ειναι ο κανονας. -Τι θα γινει με τα δανεια στις τραπεζες απο ανθρωπους ανω τον 65 που θα θελησουν να αποσυρθουν και να μεταβιβασουν την αγροτικη επιχειρηση σε διαδοχο.Ποιοσ θα τα πληρωσει? -Τι θα γινει με τις υποχρεωσεις του κρατους προς τους αγροτες για τις οποιες υπαρχουν δανεια.Θα φορολογηθει το εισοδημα που θα παει για αποπληρωμη. -Τι θα γινει με τις αδειες λειτουργιας που πρεπει να βγουν απο την αρχη σε αλλο ονομα.2-3 χρονια η καθε αδεια λειτουργιας σε σταβλο. -Ποια προβλεψη υπαρχει για τις ζωοτροφες που εχει καθε σταβλος και εχουν αποκτηθει απο αγροτες ειδκου καθεστωτος(ενσιρωμα-τριφυλια-αχυρα-καλμποκι καρπος.Εγω εχω 150000 τετοια προιοντα γιατι τα αποθηκευεις δεν υπαρχουν ολο τον χρονο. -Τι θα γινει με αυτον που θα πουλησι 2 φορες παραγωγη σε ενα χρονο με ενα εξοδο.Πχ( το σιταρι αλωνιζεται Ιουνιο αλλα πουλιεται ολο τον χρονο.Δηλαδη ενας θα πουλησει την περισινη παραγωγη φετοσ τον Μαρτιο και την φετινη τον Αυγουστο με εξοδα μονο του φετινου οκτωμβριου). Εαν θελουνε να γινει αυτο πρεπει να γινει ομαλα να υπαρξει προβλεψη για τα κεφαλαια που θα πανε για αποπληρωμη παλαιοτερων υποχρεωσεων,να υποχρεωθουν οπι τραπεζες να αναχρηματοδοτησουν παλαιες υποχρεωσεις στα καινουργια σχηματα να υπαρχει δυνατοτητα υπερδωδεκαμηνου ισολογισμου να υπαρξει ατελεια στην μεταβιβαση κινητων περουσιακων στοιχειων(ζωα,μηχανηματα κλπ) καιφυσικα απλη αλλαγη ονοματοσ σε αδειες λειτουργιας και εγκαταστασεις καθως η κυριοτητα στην Ελλαδα ειναι στους παλαιοτερους. Μετα ενας με συνταξη 300 με 500 ευρω στην επαρχια συνεχιζει να δουλευει για να συμπληρωσει εισοδημα. Με εχουνε τρελλανει ανθρωποι πανω απο τα 70 οι οποιοι εχουνε προβατα,αγελαδες οι οποιο τα κρατανε με την γυναικα τους για να μην πεινασουνε.

Απάντηση

25-01-2012 12:53kostas

giati esis oi parapano an den exete kerdoi den tha plirosete foroti pio sosto tha doume tora pragmatika pioi einai plousioi kai ftoxoi agrotes oso gia tis lamagies tou fpa tha pane peripato elpizo na min kanoun piso ta koproskila

Απάντηση

25-01-2012 11:50dimos

kala einai sovari aytoi ????? ,,ta kerdi pou tha prokiptoun 20 -25%?????????? einai kala re ta koproskila...oi alites??!!!

Απάντηση

16-01-2012 22:44γιωργος

τα είχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία