BACK TO
TOP
Φορολογικά

Aπό 1-1,5 ευρώ το στρέμμα ο φόρος στα αγροτεμάχια

Σε μια πρώτη συμφωνία για τον τρόπο υπολογισμού του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 ήρθαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η τρόικα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας οι δυο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα θα βασίζεται σε 33 συντελεστές, με ξεχωριστές κλίμακες για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης και τα εντός σχεδίου ακίνητα.

Aγανάκτηση για τη φορολογία των αγροτεμαχίων

3
0
Στην πρώτη περίπτωση, ο υπολογισμός θα γίνεται ανά στρέμμα και θα υπάρξει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ επαγγελματιών αγροτών και ετεροεπαγγελματιών. Συγκεκριμένα, η κλίμακα θα ξεκινάει από 1 ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα, συντελεστής που θα ισχύσει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν (πλήρη κυριότητα) σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης ο φόρος θα προσαυξάνεται φτάνοντας μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις γης με μεγάλη αξία που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σε ό,τι αφορά τα εντός σχεδίου ακίνητα, δε θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα κτίσματα με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 1,8 ευρώ ανά τ.μ. και θα κλιμακώνονται κατά 0,8 ή 0,9 ευρώ το τ.μ. σύμφωνα με την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι συντελεστές θα διαμορφώνονται, επίσης, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου (π.χ. παλαιότητα, όροφος, αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα κ.λπ.).

Η τρόικα εμφανίζεται να έχει συναινέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο να μην εισπραχθεί ο Ενιαίος Φόρος το 2014 μέσω της ΔΕΗ όπως επίσης για τη φετινή χρονιά το ειδικό τέλος ακινήτων (το γνωστό «χαράτσι») να εισπραχθεί σε πέντε αντί για τέσσερις δόσεις.

Η τελική συμφωνία ια τα ακίνητα αναμένεται να «κλειδώσει» σε νέα συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη 2 Ιουλίου το οικονομικό επιτελείο και το κλιμάκιο των δανειστών.

 

Σε ... δόσεις η δόση των 8,1 δισ. ευρώ

Ωστόσο το κλείσιμο όλων των ανοικτών μετώπων της διαπραγμάτευσης (π.χ. απολύσεις στο Δημόσιο, κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013-2014) δεν αποκλείεται να πάρει αρκετές μέρες ακόμα, πιθανότατα μετά την Δευτέρα 8 Ιουλίου που έχει προγραμματισθεί το επόμενο Eurogroup.

Σε αυτή την περίπτωση η δόση των 8,1 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί τμηματικά.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία