BACK TO
TOP
Αγορά Εισροών

Αυξήσεις στο κόστος εισροών κρύβει ο ενιαίος ΦΠΑ

Σημαντικό πλήγμα στη ρευστότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αναμένεται να φέρει ενδεχόμενη καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, μέτρο στο οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται να συγκλίνουν κυβέρνηση και θεσμοί.

Αυξήσεις στο κόστος εισροών κρύβει ο ενιαίος ΦΠΑ

4
0

Ανεξάρτητα με το αν τελικά η «μπίλια» θα κάτσει στο 16%-18% που συζητά η ελληνική πλευρά ή στο 21-23% για το οποίο, όπως διέρρευσε από το Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου, πιέζουν οι δανειστές, η ουσία είναι ότι στο νέο συντελεστή- εφόσον τελικά υιοθετηθεί- θα μεταταχθεί το σύνολο των αγροεφοδίων, δηλαδή τα λιπάσματα, οι σπόροι και τα φυτοφάρμακα τα οποία σήμερα υπόκεινται στο μεσαίο συντελεστή 13%. Το ίδιο θα συμβεί και με το αγροτικό ρεύμα καθώς οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, σύμφωνα με το τωρινό καθεστώς, επιβαρύνονται με το μεσαίο συντελεστή 13%. Αντίθετα μικρές μειώσεις θα υπάρξουν στα γεωργικά μηχανήματα τα οποία σήμερα εντάσσονται στο 23% (εκτός, φυσικά, κι αν ο νέος ενιαίος συντελεστής ανέβει στο νούμερο αυτό).

Η πρώτη άμεση συνέπεια θα είναι η ονομαστική αύξηση της τιμής των αγροεφοδίων δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις του χώρου, όπως μεταφέρουν στο Agronews παράγοντες του κλάδου, είναι αδύνατο λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που ήδη επικρατεί στην αγορά να απορροφήσουν το σύνολο της αύξησης του ΦΠΑ, ενώ ούτε οι έμποροι είναι διατεθειμένοι να το πράξουν.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νέο τρόπο προσδιορισμού και φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος που ισχύει από φέτος, για τους αγρότες που έχουν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι δαπάνες για αγροτικά εφόδια καταχωρούνται στα έξοδα και ο ΦΠΑ που τις επιβαρύνει εκπίπτει από εκείνο των εσόδων. Ωστόσο, με δεδομένη την πρακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η ελληνική πολιτεία, ακόμα και στην περίπτωση που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο, το πιθανότερο είναι οι αγρότες είτε να είτε να λάβουν με μεγάλη καθυστέρηση την επιστροφή που δικαιούνται είτε να… μην την πάρουν πρακτικά ποτέ καθώς το πιθανότερο είναι να γίνει συμψηφισμός με τον οφειλόμενο φόρο που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.

Όσον αφορά στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, θα πρέπει μαζί με τον συντελεστή ΦΠΑ να υπάρξει αύξηση του κατ’ αποκοπή συντελεστή επιστροφής που σήμερα είναι στο 6%. Κι εδώ, ωστόσο, το σίγουρο είναι ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής μιας αγροτικής εκμετάλλευσης θα κληθεί να βάλει σε πρώτη φάση βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και να περιμένει την επιστροφή την… επόμενη χρονιά προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματα που δικαιούται…

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία