BACK TO
TOP
Αγορά Εισροών

Αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα 5% μέσω ΕΤΜΕΑΡ

Μεσοσταθμικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για ορισμένες κατηγορίες τιμολογίων, όπως τα αγροτικά και τα επιχειρηματικά, εκτιμάται ότι θα προκύψουν από το νέο τρόπο υπολογισμό του τέλους μείωσης των ρύπων στα τιμολόγια (ΕΤΜΕΑΡ). Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αύξηση, για τους καταναλωτές, θα φτάσει το 5% και αναμένεται να εφαρμοστεί ίσως και αναδρομικά, έπειτα από απόφαση της ΡΑΕ. Πάντως, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, αντικρούουν τα περί αυξήσεων.

Αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα 5% μέσω ΕΤΜΕΑΡ

4
0
Ο νέος υπολογισμός ήταν επιβεβλημένος, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και πέρασε με τροπολογία Σκουρλέτη που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης

Η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ θα επιφέρει αύξηση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά 45 εκατομμύρια ευρώ για το 2017, ενω σημειωτέον πως η τροπολογία αυτή αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Ειδικότερα, σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτής, αυξάνεται στο 100% από 75% για το 2017 η χρέωση των εκπροσώπων φορτίου που προκύπτει με την εφαρμογή της μεθοδολογίας.

Η αναπροσαρμογή, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, έχει ως στόχο την εξάλειψη του χρέους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ μέχρι το τέλος του 2017.

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια την Πέμπτη, έχοντας συγκεντρώσει σκληρή κριτική το τελευταίο διάστημα, ακριβώς επειδή ότι τονίζεται πως θα προκαλέσει νέα επιβάρυνση για τους φορολογούμενους πολίτες μέσω του «φουσκώματος» των τιμολογίων της ΔΕΗ.


Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:

Στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις»

Αιτιολογική Έκθεση

Με την πρώτη παράγραφο γίνεται αναπροσαρμογή του ύψους του τέλους προμηθευτών με στόχο τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου μέχρι το τέλος του έτους 2017, ώστε να αποφευχθούν ανορθολογικές επιβαρύνσεις των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ.

Με την δεύτερη παράγραφο, ρυθμίζεται ότι η απόφαση αναθεώρησης των μοναδιαίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ του Ιουνίου του 2016, θα έχει εκδοθεί από τη ΡΑΕ μέχρι τις 20.10.2016 και θα έχει ως στόχο την εξάλειψη του λογιστικού χρέους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου, μέχρι το τέλος του έτους 2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

Με το πρώτο εδάφιο της τρίτης παραγράφου διευκρινίζεται ότι οι αποφάσεις της ΡΑΕ με τις οποίες γίνεται η αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ (τον 12° μήνα κάθε έτους και τον 6° μήνα κάθε έτους) στοχεύουν στην εξάλειψη του λογιστικού χρέους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο εφαρμόζονται οι αποφάσεις αυτές. Με τα επόμενα εδάφια λαμβάνονται μέτρα για πιο εντατικό έλεγχο της εξέλιξης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου ειδικά για το έτος 2017 (ανά τρίμηνο για το έτος 2017, αντί ανά εξάμηνο) ώστε τυχόν αναγκαία αναπροσαρμογή της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ να γίνεται έγκαιρα και να επιτευχθεί η εξάλειψη του ελλείμματος του Λογαριασμού αυτού μέχρι το τέλος του έτους 2017.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις»

Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο...

1. Το έβδομο εδάφιο της περίπτωσης (ββ) της παραγράφου 3α του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α' 179), όπως τροποποιήθηκε με το ν.4414/2016 (Α' 149) και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η χρέωση της περίπτωσης αυτής επιβάλλεται σταδιακά στους εκπροσώπους φορτίου ως εξής: για το έτος 2016, ανέρχεται στο πενήντα τοις εκατό (50%) της χρέωσης που προκύπτει με την εφαρμογή της μεθοδολογίας και για το έτος 2017 και στο εξής, στο εκατό τοις εκατό (100%)».

2. Το ένατο και δέκατο εδάφιο της περίπτωσης (ββ) της παραγράφου 3α του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α' 179), όπως τροποποιήθηκε με τον.4414/2016 (Α' 149) και ισχύει αντικαθίστανται ως εξής:

«Η απόφαση της Ρ.Α.Ε. για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ κατά την περίπτωση (αα) της παρ. 3β του παρόντος άρθρου για τον Ιούνιο του έτους 2016, εκδίδεται μέχρι τις 20.10.2016, λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα του λογαριασμού με βάση τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ειδικά η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου γίνεται με στόχο την εξάλειψη του λογιστικού χρέους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου μέχρι το τέλος του έτους 2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

3. Μετά το έκτο εδάφιο της περίπτωσης (αα) της παραγράφου 3β του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α' 179), όπως τροποποιήθηκε με τον.4414/2016 (Α' 149) και ισχύει, προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:

«Οι αποφάσεις των προηγούμενων εδαφίων, που αναπροσαρμόζουν τις μοναδιαίες χρεώσεις του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ., γίνονται με στόχο την εξάλειψη του λογιστικού χρέους (άθροισμα σωρευτικού λογιστικού χρέους προηγούμενων ετών και λογιστικού ελλείμματος τρέχοντος έτους) του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο εφαρμόζονται οι αποφάσεις αυτές.

Ειδικά για το έτος 2017, η ως άνω αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ διενεργείται από τη ΡΑΕ με αποφάσεις που εκδίδονται τον Δεκέμβριο του έτους 2016 και τους μήνες Μάρτιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο του έτους 2017 (εφεξής μήνες αναπροσαρμογής), και οι προκύπτουσες τιμές των χρεώσεων αυτών εφαρμόζονται από την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί τον μήνα αναπροσαρμογής.

Κατά τους μήνες αναπροσαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, σε περίπτωση που η διαφορά του τρέχοντος λογιστικού χρέους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου, στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πραγματικών στοιχείων, είναι μεγαλύτερη από 15 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκτίμηση του λογιστικού χρέους του ίδιου χρονικού σημείου όπως αυτό εκτιμήθηκε κατά τον προηγούμενο μήνα αναπροσαρμογής σύμφωνα με τα ανωτέρω, η ΡΑΕ υπολογίζει το ύψος των χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ κατά τρόπο ώστε η ως άνω διαφορά να καλυφθεί στους επόμενους μήνες μέχρι και τον Δεκέμβριο του έτους 2017 και το σωρευτικό λογιστικό χρέος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου να εξαλειφθεί μέχρι το τέλος του μήνα Δεκεμβρίου του έτους 2017».


Κόντρα στη ΒουλήΠάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης διαβεβαίωσε από τη Βουλή με την τροπολογία για ΕΤΜΕΑΡ δεν προκύπτουν επιβαρύνσεις στους καταναλωτές.

«Αυτό που αποφεύγουμε είναι ότι δεν πάμε σε νέες επιβαρύνσεις – το τέλος είναι επί της προμήθειας – οι προμηθευτές το πληρώνουν, όχι οι καταναλωτές», επέμεινε.

«Κοροϊδεύετε τον κόσμο, γιατί οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, και ιδίως η ΔΕΗ, θα μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές. Αυτοί θα επιβαρυνθούν στο τέλος», απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

Αναλυτικά η τροπολογία
Αλέξανδρος Μπίκας
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία