BACK TO
TOP
Αγορά Εισροών

Υποβάθμιση τεσσάρων τραπεζών από την S & P

Μετά την ελληνική οικονομία, η Standard & Poor’s έδωσε ένα ακόμα «χαστούκι» και σε τέσσερις ελληνικές τράπεζες, υποβαθμίζοντας τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική τους αξιολόγηση σε "B/C" από "B+/B".

Νέα υποβάθμση της Ελλάδας από την S&P

4
0

Πρόκειται για τις Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς καθώς και για τη θυγατρική της ΕΤΕ στη Βουλγαρία United Bulgarian Bank A.D. (UBB).

Η αξιολόγηση "CCC-" στα υβριδικά χρεόγραφα των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών παραμένει αμετάβλητη. Με την εξαίρεση της αξιολόγησης για τους υβριδικούς τίτλους, οι υπόλοιπες αξιολογήσεις παραμένουν σε καθεστώς αναθεώρησης (CreditWatch) με αρνητικές συνέπειες, σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η δράση για τις τράπεζες ακολουθεί την υποβάθμιση της αξιολόγησης για την Ελλάδα (B/Watch Neg/C) στις 9 Μαΐου.

Ο οίκος τονίζει πως η υποβάθμιση των τραπεζών αποτυπώνει το αυξημένο ρίσκο σχετικά με το ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των όρων του χρέους της προς ιδιώτες.

Οι υποβαθμίσεις των τεσσάρων τραπεζών βασίζονται στην επίδραση που πιστεύει η S&P ότι θα έχει στο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό προφίλ αυτών, η άμεση και έμμεση έκθεση στα αυξημένου ρίσκου ελληνικά ομόλογα, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις εγχώριες βάσης χρηματοδότησης λιανικής.

Θεωρεί ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι άμεσα εκτεθειμένες στη μειούμενη αξιοπιστία της Ελλάδας μέσω των μεγάλων χαρτοφυλακίων ελληνικού κρατικού χρέους, το οποίο αντιστοιχεί στο 80%-220% του Tier 1 των τεσσάρων τραπεζών (η Alpha Bank είναι κατά την άποψή της η λιγότερο εκτεθειμένη).

"Σύμφωνα με την άποψή μας, τα μεγάλα αυτά χαρτοφυλάκια σε ελληνικό κρατικό χρέος, εκθέτουν τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες στο αυξημένο ρίσκο που βλέπουμε από την ελληνική κυβέρνηση, για την διεύρυνση του χρόνου ωρίμανσης ομολόγων και δανείων".

Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος θεωρεί ότι η συνεχιζόμενη διάβρωση της εμπιστοσύνης της αγοράς στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ενδεχομένως να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της μεταβλητότητας στην εγχώρια καταθετική βάση των τραπεζών.

Η S&P παρατηρεί ότι οι Έλληνες πελάτες λιανικής αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην πραγματική ή αντιληπτή επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας της Ελλάδας όπως αποδεικνύεται από την αρκετά μεγάλη εκροή καταθέσεων που γνωρίζει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα τους τελευταίους 18 μήνες.

Τέλος, η S&P σημειώνει ότι η υποβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών κατά μια βαθμίδα διαμορφώνει την αξιολόγηση των τραπεζών σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ελλάδας (η οποία γνώρισε υποβάθμιση δύο βαθμίδων).

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία