BACK TO
TOP
Αγορά Εισροών

Το πετρέλαιο στον κυκλώνα των περικοπών

Στην προκρούστεια κλίνη της κυβέρνησης, κατ’ εντολή της τρόικας, έχει... ξαπλώσει το κονδύλι για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι πρώτες συζητήσεις κάνουν λόγο ακόμα και μείωση του ποσού κατά 50% σε σχέση με το 2011, όταν είχαν μοιραστεί σε δικαιούχους αγρότες συνολικά 163 εκατ. ευρώ στις αρχές Αυγούστου.

Το πετρέλαιο στον κυκλώνα των περικοπών

1
0

Στην περίπτωση, όμως, που μειωθεί το ποσό στα 80 εκατ. ευρώ, τότε πρέπει να επανασχεδιαστεί ολόκληρη η εκτίμηση των συντελεστών απασχόλησης, όπως την έχει ήδη προτείνει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Με μία μείωση στο 20% με 30% απλά θα επιλεγούν οι κατώτατοι συντελεστές που έχει εισηγηθεί η επιτροπή.
Η επιστροφή του ΕΦΚ, όμως, είναι ψίχουλα μπροστά στα 3 δισ. ευρώ που θέλει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση, ενώ ακούστηκαν και προτάσεις για επιπλέον κούρεμα της εξισωτικής αποζημίωσης και περιορισμό των δαπανών για επενδυτικά προγράμματα. Πρόκειται, όμως, για ποσά που ήδη έχουν μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό και ειδικά η εξισωτική αποζημίωση συμπεριλαμβάνει δέσμευση της Ελλάδας απέναντι στην Ε.Ε. Με βάση τα νέα δεδομένα, πάντως, η προεκλογική υπόσχεση Σαμαρά για τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ της εξισωτικής που «κόπηκαν» από τους κτηνοτρόφους κατά πώς φαίνεται πάει περίπατο. Θα μείνουν τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί. Στα «ισοδύναμα» μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που παρήγγειλαν από τον Γιάννη Στουρνάρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη 10 Ιουλίου, περιλαμβάνονται και άλλες προτάσεις που εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο. Με πιο «σοκαριστική» για τους αγρότες, εάν εφαρμοστεί, την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων προκειμένου να «δελεάσουν» ή να «εκπλήξουν θετικά» την τρόικα. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία, καθώς είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και το ειδικό καθεστώς των αγροτών.

Τα περιεχόμενα της Agrenda:

Ανάπτυξη
■ «Αγιάζει» η έλλειψη ρευστότητας τα παράνομα στέκια στο ροδάκινο σελ. 45
■ Ήταν άρρωστη η δακοκτονία και ήρθε η κρίση να την ρίξει σε... κώμα σελ. 15
■ Ποια είναι τα σχέδια των μνηστήρων της ΕΒΖ για το μέλλον της σελ. 44-45
■ Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι ΗΠΑ για την ενίσχυση των αγροτών σελ. 26, 31
■ Ταχύτατη η μετάδοση του ιού «δεν πληρώνω» και στον αγροτικό χώρο σελ. 46

Οικονομία
■ Στην τελική ευθεία για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη σελ. 46
■ Τίτλοι τέλους για τη σαραντάχρονη ιστορία του Φιλίππου της Ημαθίας σελ. 39
■ Όλο το παρασκήνιο που οδηγεί την ΑΤΕ στην αγκαλιά της Πειραιώς σελ. 19
■ Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά δίνει τελικά η Coca Cola 3Ε σελ. 39
■ Συνέντευξη: Ο Γιάννης Αθανασόπουλος και η συνταγή της Syngenta σελ. 34

Πολιτισμός
■ Προβάλλει έντονα η ανάγκη για επιστροφή σε διφασικά ελαιοτριβεία σελ. 45
■ Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης, ο μπέης της βιομηχανίας σελ. 16, 41
■ Την ώρα που οι κλοπές στα χωράφια οργιάζουν ένα NH επιβάλλει την τάξη σελ. 56
■ Το ενδιαφέρον της βιομηχανίας τροφίμων ελκύει το ταπεινό λούπινο σελ. 42
■ Στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο Σπόρων τον Μάιο του 2013 σελ. 52-53

Editorial

Aγαπητέ αναγνώστη,
Η ομιλία του υπουργού Θανάση Τσαυτάρη, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, τεκμηρίωσε με τον καλύτερο τρόπο γιατί η γεωργία μπορεί να γίνει ο πιο σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης.
Ήταν ο κλάδος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η επίλυση γιγάντιων προβλημάτων που αντιμετώπισαν δύο γενιές μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον Εμφύλιο.
Έλυσε το διατροφικό πρόβλημα του τόπου, δηλαδή χορτάσαμε ψωμί. Έδωσε δουλειά σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα με θετικές επιπτώσεις και στο εξαγωγικό συνάλλαγμα.
Δυστυχώς, παρά την πρόοδο που συντελέστηκε, τα τελευταία χρόνια μια σειρά διεθνών εξελίξεων και λανθασμένων προτεραιοτήτων στην Ε.Ε. και στη χώρα μας: Συρρίκνωσαν τη γεωργία και έκαναν τη χώρα μας από αυτάρκη ελλειμματική.
Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων είναι σταθερά αρνητικό, με τις εισαγωγές να κοστίζουν περί τα 6,5 δις και τις εξαγωγές να αποφέρουν μόλις 4,5 δις ευρώ, το 2011. Το εισόδημα των γεωργών στην πενταετία μειώθηκε κατά 21%. Μόνο τον τελευταίο χρόνο συρρικνώθηκε κατά 5% περίπου, παρότι ο όγκος της παραγωγής ή και η αξία των προϊόντων τους έμεινε σταθερή ή και αυξήθηκε. Πώς έγινε αυτό; Αυξήθηκε 5% το κόστος παραγωγής.
Στρέβλωσαν την ισορροπία φυτικής και ζωικής παραγωγής που προϋπήρχε, οδηγώντας σε ένα γιγάντιο έλλειμμα ζωικής παραγωγής στη χώρα. Τα ψυχανθή μας εξαφανίστηκαν μαζί και με την κτηνοτροφία. Μόνη σχεδόν λευκωματούχος τροφή και ζωοτροφή έγινε το εισαγόμενο ψυχανθές, η σόγια. Η χώρα μας, που θέλει να λέγεται «γεωργική», κατανάλωσε 11.800 τόνους φακές, εκ των οποίων οι 11.200 ήταν εισαγόμενοι.
Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία