BACK TO
TOP

Θεσμικά

q1ts

«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει την συμπερίληψη του ηλιάνθου και της ελαιοκράμβης στις καλλιέργειες που λαμβάνουν συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη», τονίζει ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

09EPIMEL

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία σύστασης Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας, μετά και από το ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό περιελάβανε μια σειρά διατάξεων που αφορούν στην ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια, καθώς και στη σύσταση, λειτουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών

provlimata-sumvolaiakhs-georgias

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο έδωσε παράταση καταχώρησης των συµβάσεων συµβολαιακής γεωργίας στην πλατφόρµα MyBusinessSupport έως τις 31 Μαρτίου 2024. Μία παράταση η οποία γλίτωσε από τα χειρότερα τους αγρότες, επαγγελµατίες και µη για το έτος 2023. Όχι όλους, αλλά σίγουρα τους περισσότερους.

odhgos-ecoschemes

Τρεις µεγάλες προκηρύξεις αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων, της Απονιτροποίησης (100 εκατ. ευρώ), του Κοµφούζιο (60 εκατ. ευρώ) και της µετατροπής στη Βιολογική Γεωργία (300 εκατ. ευρώ) αναµένονται το ερχόµενο διάστηµα που θα βασιστούν στις αιτήσεις ΟΣ∆Ε 2024.

pros-eksetash-upopsifioi-eco-schemes

Με τη µέθοδο της τηλεπισκόπησης θα πληρωθούν τα eco-schemes σύµφωνα µε εγκύκλιο για τη διαδικασία έγκρισης των πληρωµών που δηµοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που δείχνει τη σαφή πρόθεση των αρµοδίων αρχών να υπάρξει µεγάλο ξεσκαρτάρισµα στις αιτήσεις των αγροτών και να µειωθεί ο αιτούµενος προϋπολογισµός, ο οποίος έχει διαµορφωθεί στο διπλάσιο σε σχέση µε τα διαθέσιµα 425 εκατ. ευρώ.

krhtiria-ekptwshs-forou

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο έδωσε παράταση καταχώρησης των συµβάσεων συµβολαιακής γεωργίας στην πλατφόρµα MyBusinessSupport έως τις 31 Μαρτίου 2024. Μία παράταση η οποία γλίτωσε από τα χειρότερα τους αγρότες, επαγγελµατίες και µη για το έτος 2023. Όχι όλους, αλλά σίγουρα τους περισσότερους.

krhth1

Με στόχο τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο και να νιώσουν, όσοι τα γεύονται, το άρωμα, τον γαστρονομικό πολιτισμό και τις ομορφιές του νησιού, άνοιξε τις πύλες του το 3ο Forum Κρητικών Προϊόντων στην Helexpo, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

H0669-L254439834_original_2

Διευκρινήσεις αναφορικά με το επίδομα μητρότητας των 830 ευρώ επί 9 μηνών έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο επίδομα μητρότητας συνδυάζεται με τα 2.400 ευρώ που πιστώνονται από το κράτος ως επίδομα γέννησης για το πρώτο παιδί.

potismata-9_3-lepta-kwhj

Προθεσµία έως την Παρασκευή 26 Απριλίου έχουν οι προµηθευτές ηλεκτρικού ρεύµατος για να ανακοινώσουν τα τελικά χαρακτηριστικά των τιµολογίων προµήθειας «ΓΑΙΑ» που θα προσφέρουν σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

ETHEAS_PAN_APRIL_24_IMG_8316

Συνέλευση συνεταιριστών από τα παλιά θύµισε η γενική συνέλευση της ΕΘΕΑΣ την περασµένη Πέµπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε ο «φλογερός έρωτας» που έχει φωλιάσει τον τελευταίο καιρό ανάµεσα σε διοικούντες της οργάνωσης και επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης.

photo_KingK_AskAFarmer_creditSydneyKing_RS

Από στην Πέμπτη 18 Απριλίου, είναι διαθέσιμη η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, ενώ στην ίδια πλατφόρμα θα υποβάλλουν πλέον τις αιτήσεις τους και οι μισθωτές.

AGROTES-KLEISIMO

Με νέα αγροτοδικεία απειλούνται αγρότες από τη Χαλκιδικής, οι οποίοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, που έβγαλαν, διαμαρτυρόμενους, στους δρόμους χιλιάδες αγρότες στην επικράτεια, αλλά και σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.

dhlwseis-OSDE-agrotes

Χρόνο από τη εργασία στο χωράφι «κλέβει» η καθημερινή ενασχόληση των αγροτών με η γραφειοκρατία που συνοδεύει τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ζήτημα το οποίο αδυνατίζει τις παραγωγικές δομές στον πρωτογενή τομέα και βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

kathisterisi-kartas-agroti

Στις πιστώσεις λογαριασμών των αγροτών από άμεσες και λοιπές τρέχουσες ενισχύσεις (ειδικά καθεστώτα) που έλαβαν ως βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023, θα προχωρήσει σταδιακά το επόμενο διάστημα ο καθορισμός στα πιστωτικά όρια της Κάρτας του Αγρότη.

5_112

Την ανάγκη να εισαχθεί η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες στις αλιευτικές δραστηριότητες ώστε αφενός να βελτιωθεί η αλιευτική δραστηριότητα και αφετέρου να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα στην θάλασσα προς όφελος του αλιευτικού οικοσυστήματος τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας σε πάνελ του 9ου Συνεδρίου «Our Ocean Conference» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία