BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Μόνο αρχηγοί εκμεταλλεύσεων θα είναι μέλη συνεταιρισμών

Πρόταση που θα ξεκαθαρίζει ποιος θα μπορεί να είναι μέλος συνεταιρισμού και ποιος όχι, συμπεριλαμβάνει η εισήγηση της Ομάδας Εργασίας για την ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων. Το πακέτο των προτεινόμενων αλλαγών έφτασε στα χέρια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, μετά την τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου.

Μόνο αρχηγοί εκμεταλλεύσεων θα είναι μέλη συνεταιρισμών

0
0

Το σημείο που φάνηκε ότι υποστηρίζει ο κ. Τσαυτάρης ο ορισμός του συνεταιριζόμενου μέλους: «Στον συνεργατισμό οι εκμεταλλεύσεις συνεταιρίζονται για να ενώσουν τις δυνάμεις τους», είπε στην άτυπη Συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσαυτάρης την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, και εξήγησε ότι «μέλη του συνεταιρισμού θα πρέπει να είναι μόνο οι αρχηγοί της γεωργικής εκμετάλλευσης. Δεν μπορεί να φτιάχνουν συνεταιρισμό τα μέλη μιας οικογένειας.»

Ο υπουργός μίλησε, πάντως, περισσότερο για βελτιώσεις που προτίθεται να κάνει στον υπάρχοντα νόμο για τους συνεταιρισμούς, προκειμένου να διευκολύνει το καθεστώς λειτουργίας τους και όχι για νόμο. Μάλιστα, είπε ότι με μία σχετική βελτίωση «αν μία δευτεροβάθμια Ένωση θέλει να παραμείνει ως έχει, ας μείνει. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να αλλάξει. Εμείς θα αποφασίσουμε, με ελέγχους, ποιοι από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς είναι υγιείς και ποιοι όχι.»

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω Ομάδα Εργασίας κατέθεσε τις προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να επεξεργαστούν από το υπουργείο και να κατατεθούν με μία μορφή μέχρι το τέλος του έτους για ψήφιση από τη Βουλή.

Ανοίγει το Μητρώο των Ζώων

Τις ανάγκες για βοσκότοπους θα επιχειρήσει να επανεξετάσει το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανοίγοντας ακόμα και το θέμα του Μητρώου Ζωικού Κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, «χάρη στη νέα ΚΑΠ διευρύνεται η έννοια του βοσκότοπου, αλλά για να λυθεί το πρόβλημα με τους επιλέξιμους βοσκότοπους που έχει προκύψει τώρα, εξετάζουμε ανά νομό τις εκτάσεις».

Ο υπουργός υποστηρίζει ότι η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης πήγε «σχετικά καλά» και ότι «δεν είναι κτηνοτρόφοι οι περισσότεροι που δεν πληρώθηκαν. Απλά εμφανίστηκαν μαζεμένοι σε 4-5 νομούς, όπου υπήρχε το πρόβλημα με τους βοσκότοπους». Συμπλήρωσε ότι πέρσι πήραν προκαταβολή «710.000 δικαιούχοι και έμειναν εκτός οι 24.000, ενώ φέτος την πήραν 686.000 δικαιούχοι και έμειναν εκτός οι 16.000».

Νομοσχέδιο για νέους σταύλους και farmers' markets

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τον έλεγχο των τροφίμων και των ζωοτροφών, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τροπολογίες για θέματα όπως η αδειοδότηση των νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και η λειτουργία των farmers' market. Θυμίζουμε ότι το ογκώδες νομοσχέδιο είχε δημοσιευτεί, αλλά χρειάστηκε ορισμένες βελτιώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, στόχος του είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν το τέλος του 2013.

«Τα λογιστικά βιβλία θα διευκολύνουν την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες»

Με εισοδηματικό όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένος ένας αγρότης να τηρεί λογιστικά βιβλία, θα εφαρμσοτεί το νέο σύστημα φορολογίας γεωργικού εισοδήματος, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη. Το όριο αυτό δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα και αναμένεται να συμπεριληφθεί σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του γενικού γραμματέα Εσόδων, κ. Θεοχάρη. «Όπως έχει προτείνει και ο κ. Θεοχάρης, τα λογιστικά βιβλία θα διευκολύνουν τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ από το 2014 στους αγρότες, αφού θα μπορεί να γίνει κάθε τρίμηνο ή τετράμηνο», εξήγησε ο κ. Τσαυτάρης στους δημοσιογράφους.

Όσον αφορά τα θέματα των συμψηφισμών που θέλει να κάνει ο ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις, της διάρκειας ζωής του γάλακτος, που θέλει να αυξήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και της φορολόγησης αγροτικής γης, ο υπουργός δεν ήθελε να λάβει θέση, λέγοντας ότι είναι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία