BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Την Πέμπτη η απόφαση του δικαστηρίου για το άτοκο δάνειο στα σιτηρά το 2008

Στις 10 Απριλίου θα ανακοινώσει το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την απόφασή του σχετικά με την προσφυγή της Ελλάδας κατά της Κομισιόν για την ακύρωση του καταλογισμού των 150 εκατ. ευρώ, που δόθηκε ως άτοκο δάνειο στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών το 2008 για τα σιτηρά.

Παραμένει το παγκόσμιο έλλειμμα στην παραγωγή δημητριακών

0
0

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

- 2008: Απόφαση Αλέξανδρου Κοντού για χορήγηση άτοκου δανείου στις ΕΑΣ ύψους 150 εκατ. ευρώ με σκοπό την αποπληρωμή των παραγωγών σιτηρών

- 25 Ιανουαρίου 2012: Η Κομισιόν χαρακτηρίζει κρατικές ενισχύσεις ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά τα άτοκα δάνεια, που συνοδεύτηκαν με παροχή κρατικής εγγυήσεως. Ζητά την επιστροφή των χρημάτων αυτών από τους συνεταιρισμούς.

- 2 Απριλίου 2012: Η Ελλάδα προσφεύγει στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. για την ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν.

- Ακολούθησε επ' ακροατηρίου συζήτηση, με τις θέσεις των δύο πλευρών

- 10 Απριλίου 2014: Απόφαση Γενικού Δικαστηρίου Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικαστηρίου, η υπόθεση «Τ-150/12», όπως έχει κωδικοποιηθεί, έχει ως εξής:

«Η υπερπαραγωγή του καλαμποκιού και του σίτου το 2008 οδήγησε σε μείωση των τιμών στην Ελλάδα. Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο εισόδημα στους αγρότες, το κράτος χορήγησε σε 57 συνεταιριστικές ενώσεις δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ με εγγύηση Δημοσίου έως και 100% και επιδότηση επιτοκίου. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα για τη δανειοδότηση των ΕΑΣ συνιστούσαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, δεδομένου ότι συνιστούσαν επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα για τους άμεσους και έμμεσους δικαιούχους και απείλησαν να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό και να επηρεάσουν τις συναλλαγές μεταξύ κρατών μελών. Με απόφαση της 25ης Ιανουαρίου 2012, η Επιτροπή υποχρέωσε την Ελλάδα να ανακτήσει τις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το 2008 στους παραγωγούς δημητριακών και τους γεωργικούς συνεταιρισμούς του τομέα. Η Ελλάδα ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία