BACK TO
TOP
Business

Εξαγωγές για τα Καλάβρυτα

«Πόδι» στην αµερικανική αγορά όπου η ζήτηση για ελληνική φέτα αυξάνεται µε ρυθµούς της τάξης του 100% ετησίως ετοιµάζεται να βάλει η ΕΑΣ Καλαβρύτων προσβλέποντας σε σηµαντική αύξηση των πωλήσεων, η οποία θα οδηγήσει και στην επέκταση της ζώνης γάλακτος.

Εξαγωγές για τα Καλάβρυτα

1
0
Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγική απόπειρα της δυναµικής Ένωσης η οποία, όµως, ξεκινάει µε τις καλύτερες προϋποθέσεις. Κι αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτει στην Agrenda o πρόεδρος, Παύλος Σατολιάς, η συµφωνία που υπογράφηκε είναι µε την  Kroger, δεύτερη µεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-µάρκετ των ΗΠΑ µε ένα δίκτυο που ξεπερνάει τα 2.500 καταστήµατα σε όλη τη χώρα. Η σύµβαση προβλέπει την εξαγωγή 150 τόνων φέτας σε µικρές συσκευασίες («ταπεράκια) των 200 γραµµαρίων για την πρώτη χρονιά. Σύµφωνα µε τον κ. Σατολιά, το πρώτο φορτίο θα φύγει για τις ΗΠΑ µέσα στον Απρίλιο και θα είναι της τάξεως τον 12 τόνων.
«Εάν όλα πάνε καλά, όπως έχουµε κάθε λόγο να πιστεύουµε, η συµφωνία θα επεκταθεί για περισσότερα χρόνια», προσθέτει.  Αρωγός στο εγχείρηµα είναι η Ελληνικές Πρωτεϊνες Α.Ε. µε την οποία έχει συσταθεί κοινοπραξία ειδικού σκοπού µε ορίζοντα πενταετίας. «Με την εταιρεία έχουµε ήδη συνεργασία στο τυρόγαλα και µας βοηθάει µε τη γνώση που έχει της αµερικανικής αγοράς», .

Το έναυσµα για το υπερατλανικό ταξίδι, εξηγεί ο κ. Σατολιάς, έδωσαν «η στασιµότητα της ελληνικής αγοράς λόγω της κρίσης αλλά και οι υψηλές προοπτικές που προσφέρει η αµερικανική».  Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ µπορούν να οδηγήσουν µέσα στην ερχόµενη πενταετία σε αύξηση τουλάχιστον 50% του τζίρου ο οποίος το 2013 διαµορφώθηκε στα 20 εκατ. ευρώ.

Για να επιτευχθεί αυτό, ωστόσο, θα χρειαστούν επενδύσεις σε επίπεδο υποδοµών όσο και πρώτης ύλης. Για το πρώτο, η Ένωση σχεδιάζει να προχωρήσει στη δηµιουργία ιδιόκτητου συσκευαστηρίου τυποποίησής, ενώ όσον αφορά στη συνεργασία της µε τους παραγωγούς, ο κ. Σατολιάς προαναγγέλλει επέκταση της ζώνης γάλακτος και προβλέπει αύξηση του αριθµού των κτηνοτρόφων που συνεργάζονται µε την Ένωση από 1300 στους 2.000 την ερχόµενη πενταετία.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία