BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Αποσύρθηκε η «χαριστική» τροπολογία που παρέκαμπτε το νόμο 4015

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, οι διατάξεις για τους συνεταιρισμούς που επιχειρήθηκε να προστεθούν εμβόλιμα με τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Με απόφαση Αρείου Πάγου ρύθμιση δανείων και για συνεταιρισμούς

2
0
Οι «χαριστικές» διατάξεις που προέβλεπαν ονομαστικά ότι τρεις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Νάξου, Λακωνίας και Πεζών) δεν χρειάζεται να υπαχθούν στο νόμο 4015/2011, αποσύρθηκαν μετά από έντονες αντιδράσεις ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών της συγκυβέρνησης

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του βουλευτή Κοζάνης, Γιώργου Κασαπίδη, που κάνει λόγο για «πελατειακά κριτήρια με τα οποία προτείνονταν η διατήρηση  τριών ενώσεων με τη μορφή των ΕΑΣ (Πεζών, Νάξου, Λακωνίας) από το σύνολο των 120 περίπου ΕΑΣ της χώρας».

Όπως αναφέρει, «οι συγκεκριμένες διατάξεις της εν λόγω τροπολογίας καταστρατηγούσαν βασικές αρχές του νόμου 4015 περί κατάργησης του δεύτερου βαθμού συνεργατισμού υπό τη μορφή των ΕΑΣ και την υποχρεωτική μετατροπή τους σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς».

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης υποστήριξε με σθένος τις τροπολογίες λέγοντας ότι «υπάρχουν ορισμένες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες έχουν αξιόλογη δραστηριότητα και ενεργούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, όπως η ΕΑΣ Πεζών, η ΕΑΣ Νάξου, η ΕΑΣ Λακωνίας κλπ. Οι Ενώσεις αυτές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα διαλύσεώς τους, επειδή οι ενεργοί συνεταιρισμοί τους δεν επιθυμούν την μετατροπή των Ενώσεών τους με αποτέλεσμα την αυτονόμησή τους. Επίσης, ορισμένες εξ' αυτών λόγω πρόσκαιρης δυσχέρειας, αδυνατούν να μετατραπούν, ειδικά σε Α.Ε., λόγω προβλημάτων στην κεφαλαιακή τους επάρκεια διότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε ένα συνεταιρισμό και διαφορετική σε μια Α.Ε. Έτσι λοιπόν κρίνεται αναγκαίο Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με μέλη ενεργούς συνεταιρισμούς να συνεχίσουν να λειτουργούν με τις διατάξεις των άρθρων 26,27,28 και 29 του ν. 2810/2000, όπως ισχύει.»

 

Αποσύρθηκε και η ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων  

Εξίσου έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και άλλη διάταξη που πρότεινε την παράταση της θητείας των μελών των Δ.Σ. των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίες ελέγχονται από τον οικονομικό εισαγγελέα για κακή διαχείριση των επιχορηγήσεων του ΕΛΓΑ. Στην ίδια διάταξη προτείνονταν και η συνέχιση της καταβολής των επιχορηγήσεων στις οργανώσεις αυτές για την εξόφληση των χρεών τους. Να αναφερθεί ότι την τροπολογία αυτή συνυπογράφουν οι βουλευτές Β. Κόλλιας και Μ. Κασσής των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.

Μεταξύ των βουλευτών που διαφώνησαν με τις επίμαχες διατάξεις της εν λόγω τροπολογίας ήταν οι Γ. Κασαπίδης και Π. Μουτσινάς, οι οποίοι και πρότειναν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, να φέρει ο ίδιος ολοκληρωμένη πρόταση επί θεμάτων βελτίωσης του ν. 4015, αφού προηγουμένως καταθέσει στο ελληνικό κοινοβούλιο τα πορίσματα ελέγχων ελεγκτικών υπηρεσιών και του οικονομικού εισαγγελέα για τα οικονομικά των οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ.

Παράλληλα, για συζήτηση σε άλλο νομοσχέδιο παραπέμπεται και η τροπολογία Τζαμτζή για τα βοσκοτόπια, αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία