BACK TO
TOP
Οργανωτικά

''Ακατάλληλο και επικίνδυνο'' το ΔΣ του ΕΛΓΟ σύμφωνα με τους Ερευνητές

Τον έντονο προβληματισμό της εκφράζει η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ερευνητών του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (Ε.Ε.-ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε), προς το συνεχιζόμενο καθεστώς λειτουργίας του ΕΛΓΟ τονίζοντας πως το, προσωρινό όπως χαρακτηρίζεται, ΔΣ αναλαμβάνει παράνομες αποφάσεις, ενώ παράλληλα καλεί για άμεση προκήρυξη θέσεων των 100 ερευνητών στις υφιστάμενες μονάδες του Οργανισμού.

''Ακατάλληλο και επικίνδυνο'' το ΔΣ του ΕΛΓΟ σύμφωνα με τους Ερευνητές

0
0
Στην ανακοίνωση επίσης η Ε.Ε-ΕΘΙΑΓΕ αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη για τη τοποθέτηση κανονικού επταμελές Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ θεωρεί πως θα πρέπει να επανακαθοριστούν σαφώς οι στόχοι και οι δράσεις του Οργανισμού.
Η ανακοίνωση ως έχει:

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ερευνητών του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (Ε.Ε.-ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) στις 16-07-2014 στην Αθήνα εκφράζει έντονο προβληματισμό και ανησυχία ως προς το συνεχιζόμενο καθεστώς λειτουργίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με βάση την ΚΥΑ (188763/13.10.2011), χωρίς νομικό καθεστώς και ένα προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο (τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του) ακατάλληλο και επικίνδυνο για τον Οργανισμό, με τη λήψη μη σύννομων αποφάσεων, με προσωπικές αντιπαραθέσεις χωρίς επιχειρήματα.

Η Γ.Σ. των Ερευνητών θεωρεί ότι:

1.      Ο Οργανισμός βρίσκεται εγκλωβισμένος στο πλαίσιο της αδικαιολόγητης συγχώνευσης, ως αποτέλεσμα των γενικότερων πολιτικών που εφαρμόζονται και έχοντας πλήρη αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον του. Οι ερευνητές απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων, που να στηρίζουν και να ενισχύουν τη δημόσια αγροτική έρευνα και να σταθεροποιούν τον Οργανισμό συνολικά. Πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα νέο κανονικό επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και Διοίκηση η οποία θα είναι κατάλληλη και ικανή να ενισχύσει την αγροτική έρευνα που είναι βασικός μοχλός για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

2.      Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από τη Διοίκηση για θέματα που άπτονται τόσο της λειτουργίας του Οργανισμού (δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις), όσο και των διαχρονικών αποφάσεών της, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις δεν διακατέχονται από νομιμότητα και διαφάνεια.

3.      Είναι απόλυτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό η άμεση προκήρυξη θέσεων των 100 ερευνητών στις υφιστάμενες μονάδες όπως έγινε και η προκήρυξη για τη χρηματοδότηση των 150 μεταδιδακτόρων του προγράμματος ΑγροΕΤΑΚ.

4.      Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΘΙΑΓΕ το 2011, η οποία καθόριζε τη συγχώνευση των 52 ερευνητικών μονάδων σε 15, ήταν στην ορθή κατεύθυνση καθώς έγινε έπειτα από τον καθορισμό αρχών και κριτηρίων και μέσα από διαβούλευση στα θεσμοθετημένα Όργανα του Ιδρύματος. Η διαδικασία αυτή έλαβε υπόψη της επιστημονικά κριτήρια, τη νομοθεσία της ΓΓΕ&Τ για το θεματικό χαρακτήρα των Ινστιτούτων, τη γεωγραφική κατανομή των ερευνητικών μονάδων στη χώρα, τις ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και το προσωπικό που υπηρετούσε στις μονάδες. Η συγχώνευση αυτή οδηγούσε σε λειτουργικό κλείσιμο αρκετών μονάδων και δημιουργούσε σαφώς οικονομία κλίμακας. Οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για βελτιώσεις στη δομή του Οργανισμού (οργανόγραμμα) θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους εκείνη την απόφαση. Θα πρέπει να καθοριστούν σαφώς οι στόχοι και οι δράσεις του Οργανισμού ώστε να είναι συμβατοί με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ, η δε νέα δομή να είναι ορθολογική, όχι αποσπασματική, και να εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα και ευελιξία.

5.      Με βάση τα παραπάνω θα είναι δυνατή και απολύτως απαραίτητη η αξιολόγηση του Οργανισμού και των μονάδων του με κριτήρια την επίτευξη των στόχων του Επιχειρηματικού Σχεδίου (business plan) αυτού.

6.      Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια της εκχώρησης εν λειτουργία ευρισκόμενων υποδομών έρευνας και εκτάσεων πειραματικών επιφανειών των Ινστιτούτων του Οργανισμού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε ο τομέας της αγροτικής έρευνας να ακολουθεί το ίδιο θεσμικό πλαίσιο της ΓΓΕΤ, διότι αυτό επιτάσσουν ο ορθός λόγος, η κοινή λογική και ο οφειλόμενος σεβασμός στον Έλληνα φορολογούμενο.

Η Γενική Συνέλευση των Ερευνητών αποφάσισε ομόφωνα τη διαβίβαση του ψηφίσματος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Κομμάτων, στους Βουλευτές, στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στη Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στον Ημερήσιο Αθηναϊκό και Περιφερειακό Τύπο και σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία