BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η μετατροπή συνεταιρισμών

Mε τροπολογία που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Έρχεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

0
0

Προθεσμία μέχρι τις 30/9/2014 για τη μετατροπή των συνεταιρισμών και μέχρι τις 31/10/2014 για το συνέδριο της ΠΑΣΕΓΕΣ θέτει η τροπολογία με αριθμό 1647 η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής και άλλες διατάξεις» και η οποία ψηφίστηκε την Τετάρτη 30 Ιουλίου από τη Βουλή.

Η εν λόγω τροπολογία καθορίζει ακόμα φορολογικά θέματα για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών βάσει του νόμου 4015 ενώ παράλληλα προβλέπει ότι στην ΠΑΣΕΓΕΣ μπορούν να μπαίνουν μόνο ενεργοί συνεταιρισμοί.

Με τη δεύτερη τροπολογία 1648 (σ.σ. υπογράφεται από τους βουλευτές Κόλλια και Γκόκα) γίνεται διορθώσεις στον πρόσφατο νόμο περί χρήσεων γης. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος στην τοποθέτησή του στη Βουλή, «με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο περί χρήσεων γης και χωροταξικού από ατελή διατύπωση, όχι από ευθεία διατύπωση –δεν υπήρχε τέτοια βούληση στο νομοθέτη– τα ελαιοτριβεία, που ξέρουμε όλοι μας πού βρίσκονται, αντιμετωπίζουν πρόβλημα νομιμότητας στη χωροθέτηση και πρέπει να κλείσουν. Γίνεται μια μικρή συμπλήρωση, για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα».

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ είχε ψηφιστεί την Τρίτη επί της αρχής και στη συνεδρίαση της Τετάρτης ακολούθησε η συζήτηση των άρθρων και των τροπολογιών ως μια ενότητα.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Κουκουλόπουλου στη Βουλή έχει ως εξής:

 «Ζήτησα να πάρω το λόγο για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ο ένας είναι τυπικός και ουσιαστικός συνάμα. Είναι δύο βουλευτικές τροπολογίες που άπτονται των αρμοδιοτήτων μου. Ο δεύτερος λόγος είναι ένα γεγονός για το οποίο με τους συναδέλφους έχουμε μιλήσει πάρα πολύ τον τελευταίο χρόνο, όταν και ήμουν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

Σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμη βουλευτική τροπολογία πρέπει να απαντάται και αιτιολογημένα, πιστεύω, να γίνεται δεκτή. Πρέπει να είναι η εξαίρεση των εξαιρέσεων και όχι ο κανόνας. Άρα, λοιπόν, όφειλα να είμαι εδώ, για να δώσω μια εξήγηση.

Πρώτον, σχετικά με την τροπολογία 1648, που υπογράφουν οι Βουλευτές κύριοι Κόλλιας και Γκόκας, με απλά λόγια: Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο περί χρήσεων γης και χωροταξικού από ατελή διατύπωση, όχι από ευθεία διατύπωση –δεν υπήρχε τέτοια βούληση στο νομοθέτη– τα ελαιοτριβεία, που ξέρουμε όλοι μας πού βρίσκονται, αντιμετωπίζουν πρόβλημα νομιμότητας στη χωροθέτηση και πρέπει να κλείσουν. Γίνεται μια μικρή συμπλήρωση, για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Δεν νομίζω να υπάρχει καμιά αντίρρηση και να μπαίνει ζήτημα εκπροθέσμου-εμπροθέσμου ή οτιδήποτε άλλο.

Για τη δεύτερη τροπολογία, η οποία αριθμεί περίπου δέκα σελίδες, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω, αναλογιζόμενος και την προηγούμενη ιδιότητά μου, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στην Αίθουσα της Ολομέλειας -επικαλούμαι και τη μαρτυρία συναδέλφων απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής-, ότι είναι η τροπολογία που αφορά φορολογικές ρυθμίσεις για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών κατ’ εφαρμογή του ν. 4015, που έχει έρθει στη Βουλή τουλάχιστον τρεις φορές και έχει συζητηθεί εκτενέστατα.

Επειδή, λοιπόν, δεν μπορεί να παραμένει άλλο αυτή η εκκρεμότητα, η τροπολογία ως έχει στο φορολογικό της μέρος γίνεται δεκτή με δύο διορθώσεις τυπογραφικές θα έλεγα. Μια διόρθωση είναι ότι βάζουμε το όριο δέκα χιλιάδων για το συνεταιρισμό, γιατί ήταν μεγάλο και γράφει αριθμητικά δεκαπέντε και έχει αριθμό δέκα.

Δεύτερον, από αβλεψία, ενώ δίνουμε στη μετατροπή των συνεταιρισμών – στους πέντε - έξι που απομείνανε - προθεσμία 30/09, βάζουμε την ίδια ημερομηνία για το συνέδριο ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ πρέπει λογικά να πάρει ένα μήνα πιο πίσω, δηλαδή 31/10.

Και παρεμβάλουμε μία παράγραφο με την οποία φέρνουμε την έννοια του ενεργού συνεταιρισμού, που έχει συζητηθεί πολλές φορές στη Βουλή, δηλαδή λέμε ότι στην ΠΑΣΕΓΕΣ μπαίνουν μόνο ενεργοί συνεταιρισμοί.

Εγώ για τη διευκόλυνση και των συναδέλφων αλλά και των εργαζομένων στα Πρακτικά, εκτός από τις τρεις αυτές αλλαγές με τις οποίες γίνεται δεκτή η τροπολογία 1647, έχω καθαρογραμμένη την τελική μορφή».

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία