BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Χωρίς φόρο η μεταβίβαση ακινήτων κατά τη μετατροπή των συνεταιρισμών

Φορολογικά κίνητρα σε όσες Ενώσεις και συνεταιρισµούς δεν έχουν ακόµα ολοκληρώσει τη µετατροπή τους σύµφωνα µε τις διατάξεις του νόµου 4015/2011 να το πράξουν µέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου δίνει, µεταξύ άλλων, η τροπολογία των βουλευτών Κ.Κόλλια και Χ.Γκόγκα που έγινε δεκτή κι ενσωµατώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε νοµοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ,

Χωρίς φόρο η μεταβίβαση ακινήτων κατά τη μετατροπή των συνεταιρισμών

2
0
Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda, απαλλάσσεται από το φόρο µεταβίβασης η αξία του ακινήτου που µεταβιβάζεται στο νέο σχήµα ενώ, επιπλέον, οι συνεταιρισµοί και Ενώσεις που συγχωνεύονται-µετατρέπονται απαλλάσσονται και από κάθε άλλο φόρο, τέλος χαρτοσήµου, φόρου υπέρ τρίτων, υποθηκοφυλάκων (η µεταγραφή στα υποθηκοφυλακεία γίνεται ατελώς), δικαιωµάτων Ταµείων, συµβολαιογράφων κ.ο.κ. ∆ίνεται ένας µήνας ακόµα παράταση µέχρι το τέλος του ερχόµενου µήνα (Σεπτέµβριος) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας µετατροπής.

Ιδιαίτερα σηµαντική είναι επίσης η διάταξη µε την οποία δε φορολογούνται πλέον τα κέρδη που προκύπτουν από τη διαχειριστική χρήση του συνεταιρισµού.

Επιπλέον, καθορίζεται στα 10.000 ευρώ το ελάχιστο κεφάλαιο και  για τη σύσταση αγροτικού συνεταιρισµού ενώ ο αριθµός των φυσικών προσώπων που απαιτούνται ορίζεται στους 10.

Με την τροπολογία αποσαφηνίζεται, επίσης, το καθεστώς λειτουργίας των Αγροτικών Εταιρικών Συµπράξεων (ΑΕΣ). Πρόκειται ουσιαστικά για ανώνυµες εταιρείες µε συνεταιριστικό χαρακτήρα ο οποίος «θωρακίζεται» µε το πλαφόν του 20% στο µετοχικό κεφάλαιο που µπορεί να κατέχει κάθε µέλος. Στις ΑΕΣ µπορούν να συµµετέχουν και ιδιώτες.
Τέλος, ρυθµίζονται θέµατα για τους υπαλλήλους των συνεταιρισµών ενώ ενεργοποιείται και η Εποπτική Αρχή για την εποπτεία των συνεταιρισµών που, µέχρι τώρα, παρέµενε ουσιαστικά σε αδράνεια.

Αναλυτικά, τα βασικότερα σηµεία της τροπολογίας έχουν ως εξής:
Μεταβίβαση ακινήτων-φορολογία: «Απαλλάσσεται από τον φόρο µεταβίβασης ακινήτων η αξία του ακινήτου που µεταβιβάζεται από την Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση στα µέλη της κατά το ποσοστό που η αξία αυτή υποβλήθηκε σε φόρο µεταβίβασης κατά την αγορά από την ΑΣΟ του µεταβιβαζόµενου ακινήτου»
Παράλληλα, «οι ΑΣ, ΕΑΣ, ΚΕΣΕ, ΚΑΣΟ, ΣΕ που συγχωνεύονται-µετατρέπονται σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος άρθρου (σ.σ. άρθρο 19 του ν.4015/2011), απαλλάσσονται της υποχρεώσεις καταβολής κάθε είδους φόρου, τέλους, τέλους χαρτοσήµου, φόρου υπέρ τρίτων, δικαιωµάτων υποθηκοφυλάκων, της µεταγραφής γενοµένης ατελώς, δικαιωµάτων Ταµείων, αναλογικών δικαιωµάτων συµβολαιογράφων και κάθε άλλης απαλλαγής που προβλέπεται για την περίπτωση αυτή στον ν. 2190/1920 και τους αναπτυξιακούς ν.1297/1972 και 2166/1993, όπως αυτοί ισχύουν».

Χωρίς φόρο το πλεόνασµα των συνεταιρισμώ

Επίσης, «τα πλεονάσµατα της διαχειριστικής χρήσης των συνεταιριστικών οργανώσεων, που διανέµονται στα µέλη «υπόκεινται µόνο σε φορολογία  εισοδήµατος των µελών ανεξαρτήτως της καταβολής τους ή της εξατοµικευµένης διατήρησής τους ως κατάθεσης στη συνεταιριστική οργάνωση»
Παράταση µετατροπής: «Οι Κεντρικές Συνεταιριστικές Ενώσεις και οι Κοινοπραξίες Αγροτικών Συνεταιρισµών […] µετατρέπονται σε Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις ή Αγροτικούς Συνεταιρισµούς. Οι οργανώσεις της διάταξης αυτής θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης-µετατροπής τους µέχρι 30/9/2014, η δε θητεία των οργάνων διοικήσεώς τους λήγει την ηµεροµηνία αυτή».

«Ταβάνι» το 20% για συμμετοχές σε  ΣυμπράξειςOι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί μπορούν «να συνιστούν μεταξύ τους Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), οι οποίες είναι ανώνυμες εταιρείες. Οι μετοχές των εταιρειών αυτών είναι πάντοτε ονομαστικές. Σε κάθε περίπτωση μεταβίβασης μετοχών δικαίωμα προτίμησης έχουν οι συμμετέχουσες στην εταιρεία συνεταιριστικές οργανώσεις. Ουδείς μέτοχος μπορεί να αποκτήσει μετοχές πέραν του 20% του συνολικού αριθμού των μετοχών της ΑΕΣ. Σε περίπτωση που οι μέτοχοι είναι λιγότεροι από πέντε, ουδείς μέτοχος μπορεί να αποκτήσει μετοχές πέραν του 50% του συνολικού αριθμού των μετοχών της ΑΕΣ .Σε μία ΑΕΣ μπορεί να συμμετέχει και άλλη ΑΕΣ».
Όσον αφορά στην ΠΑΣΕΓΕΣ, αναφέρεται ότι  «μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι οι ενεργοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Συνεταιρισμοί (ΑΣ), οι Δασικοί Συνεταιρισμοί, οι Αναγκαστικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ανώνυμες Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ). […] Η ΠΑΣΕΓΕΣ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκλογής των οργάνων της μέχρι 31-10-2014 οπότε λήγει και η θητεία των οργάνων διοικήσεώς της»

Στο δεκαχίλιαρο το όριο για σύσταση συνεταιρισμούΤουλάχιστον 10 φυσικά πρόσωπα απαιτούνται για τη σύσταση αγροτικού συνεταιρισμού το συνεταιριστικό κεφάλαιο του οποίου πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 10.000 ευρώ, σύμφωνα με τις αλλαγές στο νόμο.2810/2000 που φέρνει η τροπολογία.

Συγκεκριμένα: «Για τη σύσταση αγροτικού συνεταιρισμού απαιτείται η σύνταξη καταστατικού και η υπογραφή του από δέκα (10) τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα. Τα άνω πρόσωπα πρέπει να συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν. 2810/2000. To καταστατικό εγκρίνεται από το Ειρηνοδικείο της έδρας του Αγροτικού Συνεταιρισμού.»  
Eπίσης, «τo συνεταιριστικό κεφάλαιο των ΑΣ ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των δέκα  χιλιάδων (10.000) ευρώ.»

Ρυθµίσεις για υπαλλήλους οργανώσεωνΑνενεργοί συνεταιρισµοί που τίθενται σε εκκαθάριση αφού υποβάλουν φορολογική δήλωση για την τρέχουσα οικονοµική χρήση εντός προθεσµίας δυο µηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόµου, απαλλάσσονται για τις παρελθούσες οικονοµικές χρήσεις από κάθε προσαύξηση ή πρόστιµο, το οποίο επιβλήθηκε λόγω της µη υποβολής παντός είδους φορολογικών δηλώσεων, όπως εισοδήµατος, ΦΠΑ, ακινήτου περιουσίας, παρακρατουµένων φόρων, µεταβολών µητρώου, µισθωτών υπηρεσιών και λοιπών δηλώσεων.
Με την τροπολογία λύνεται, επίσης, το πρόβληµα που είχε προκύψει µε τους υπαλλήλους των συνεταιριστικών οργανώσεων που µετατρέπονται και οι οποίοι µέχρι σήµερα αντιµετωπίζονταν ως νεοδιοριζόµενοι µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται προβλήµατα κυρίως σε αυτούς που ήταν κοντά στην αδειοδότηση.
Συγκεκριµένα, ορίζεται ότι «ασφαλισµένοι οι οποίοι µέχρι 31-7-2007 είχαν ασφαλιστικό δεσµό µε το ταµείο ΤΣΕΑΠΓΣΟ για απασχολήσεις τους από 1-8-2007 και µετά σε Συνεταιριστικές Οργανώσεις θα ασφαλίζονται και θα συνταξιοδοτούνται σύµφωνα µε τις διατάξεις του ταµείου, ΤΣΕΑΠΓΣΟ».



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία