BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ηθικός αυτουργός στο έγκλημα της εξισωτικής ο ΟΠΕΚΕΠΕ λένε οι Κεφαλλονίτες

«Άσχετοι, ανίκανοι, ανεπαρκείς και αδιάφοροι παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ χειρίζονται τα θέματα των επιδοτήσεων των αγροτών, φέρνοντας σε δεινή θέση αγρότες και κτηνοτρόφους» καταγγέλλει ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

 Έτοιμο το ΟΣΔΕ του 2013, αλλά ποιος μπορεί να το «τρέξει»;

1
0

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ως ηθικό αυτουργό στο «έγκλημα» που συντελείται σήμερα σε βάρος των αγροτών τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ κάνει λόγο για πράξεις που αποτελούν κατάφωρη αδικία για τους ΘιακοΚεφαλλονίτες αγροκτηνοτρόφους, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΑΣ Κεφαλληνίας και Ιθάκης αναφέρει τα εξής:

Να διαλυθεί στα «εξ ων συνετέθη» ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι η μη πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης 2013 από την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ντόπιους αγροκτηνοτρόφους στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάνε, τους φέρνει σε αδιέξοδα μεγάλα και απ’ ότι φαίνεται παίζει με την υπομονή τους, χωρίς να είναι για τίποτα σίγουροι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής με την πληρωμή των Επιδοτήσεων.

Ως γνωστό, η Εξισωτική Αποζημίωση είναι μια βοηθητική επιδότηση για τους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους-γεωργούς, που δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι ορεινής περιοχής, όπως χαρακτηρίζεται όλος ο Νόμος μας. 

Ο Ε.Α.Σ. είχε θέσει με παρεμβάσεις του στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., εδώ και δύο χρόνια, το πρόβλημα με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, η οποία συνδέεται τόσο με την Εξισωτική Αποζημίωση όσο και με τις άλλες Επιδοτήσεις (βιολογική κτηνοτροφία, διατήρηση σπάνιων φυλών αγροτικών ζώων, κλπ). Παρόλες όμως τις διαβεβαιώσεις το πρόβλημα παραμένει άλυτο και οδηγούμεθα στα σημερινά αποτελέσματα της απένταξης χιλιάδων στρεμμάτων και της μη καταβολής εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς τους ΘιακοΚεφαλλονίτες δικαιούχους.

Ο Ε.Α.Σ. καταγγέλλει δημόσια ότι ο ηθικός αυτουργός σε αυτό το «έγκλημα» που συντελείται σήμερα σε βάρος των ντόπιων αγροτών είναι η Διοίκηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όπου τα θέματα των Επιδοτήσεων τα χειρίζονται άσχετοι, ανίκανοι, ανεπαρκείς και αδιάφοροι παράγοντες και εδώ μπαίνει το ερώτημα μέχρι πότε θα τους ανέχεται η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης & Τροφίμων και  κατά συνέπεια να ομολογήσει την ανεπάρκεια των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Επιδοτήσεων.

Επειδή όμως, όπως σε κάθε «έγκλημα»  επιχειρείται  και μια δικαιολογία έρχεται ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και για πολλαπλή φορά διασταυρώνει τα στοιχεία του Ο.Σ.Δ.Ε. με την Εξισωτική και το Άρθρο 68 που αφορά το ποιοτικό παρακράτημα και επιβάλλει ΠΟΙΝΗ.  Έτσι λοιπόν, πολλοί ντόπιοι αγροκτηνοτρόφοι εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι, άλλοι βλέπουν σημαντική μείωση του ποσού που δικαιούνται χωρίς κανένας υπεύθυνος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. να τους δίνει εξηγήσεις.

Επισημαίνουμε ότι, έχουν καθυστερήσει σημαντικά: α) η καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2013, β) η πληρωμή του Άρθρου 68, γ) η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Πετρελαίου, δ) η επιστροφή του Φ.Π.Α., και ε) το ποσό για το Πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας για το οποίο οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι επί 2,5 χρόνια.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν κατάφωρη αδικία για τους ΘιακοΚεφαλλονίτες αγροκτηνοτρόφους οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται σκληρά καθημερινά επί 24ώρου βάσης και το λιγότερο που περιμένουν είναι εκείνα που δικαιούνται.

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης  καλεί την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να δώσει κατεπειγόντως λύση καταβάλλοντας την Επιδότηση στο ντόπιο δικαιούχο  αγροκτηνοτρόφο.  Επιπροσθέτως  τονίζει ότι, ο  Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πρέπει να οργανωθεί ώστε οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και οι πληρωμές να γίνονται στον ίδιο χρόνο υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο όταν ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. διαλυθεί στα «εξ ων συνετέθη» και στη θέση του δημιουργηθεί ένας νέος, σύγχρονος και ευέλικτος Οργανισμός που θα είναι εργαλείο στήριξης του κάθε αγρότη και όχι γραφειοκρατικός εφιάλτης.

 

Για το Δ.Σ. του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Ανδρέας  Π. Καλαφάτης, Πρόεδρος   Δ.Σ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία