BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Μόνιμες λύσεις στα προβλήματα διάθεσης των προϊόντων ζητά η Π.Ε.Γ.Δ.Υ.

Έκκληση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να εμπιστευθεί «πλήρως τις γεωτεχνικές υπηρεσίες για να είναι δυνατή μια αναπτυξιακή πορεία του πρωτογενή τομέα» απευθύνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.) με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε.

Σταθερός ο αριθμός των γεωπόνων στο δημόσιο

0
0

Μεταξύ άλλων η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. διερωτάται αν τελικά προωθούνται κατά καιρούς αποσπασματικές λύσεις για την αντιμετώπιση απλά και μόνο των άμεσων προβλημάτων, καθώς όπως σημειώνει τα αγροτικά μας προϊόντα εκτοπίζονται ακόμα και από την ελληνική αγορά. 

Δείτε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση της Π.Ε.Γ.Δ.Υ.
«Η ιδιαίτερη σημασία  που είχε πάντα η πρωτογενής παραγωγή για την οικονομία της χώρα μας είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κάποιος να αρνηθεί. Αυτό εξάλλου αποτελεί και πάγια θέση τόσο των πρωτοβάθμιων γεωτεχνικών σωματείων όσο και της Ομοσπονδίας μας. Σήμερα που η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση η σημασία του πρωτογενή τομέα γίνεται μέγιστη αφού μπορεί να αποτελέσει τον μηχανισμό εξόδου από τη κρίση.
Ενδεικτικό της σημασίας του πρωτογενή τομέα είναι ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν σήμερα την επικαιρότητα αποτελεί το εμπάργκο της Ρωσίας και οι επιπτώσεις του στην αγροτική παραγωγή και την οικονομία γενικότερα. Με την εφαρμογή του εμπάργκο  δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στη διάθεση  σειράς αγροτικών προϊόντων όπως είναι τα ροδάκινα κλπ. Για τη  λύση των παραπάνω προβλημάτων διάθεσης της παραγωγής, μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων, συμπεριλαμβάνεται και το μέτρο της απόσυρσης. Μια λύση που όμως παραπέμπει στις κατά καιρούς  εφαρμοζόμενες πολιτικές που οδηγούσαν τα γεωργικά προϊόντα στις χωματερές  ή στην χορήγηση επιδοτήσεων άνευ παραγωγής.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του πρωτογενή τομέα μας είναι τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων του, κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο. Το γεγονός ότι επανειλημμένως έχουν αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε διεθνή επίπεδο δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός αλλά είναι απόδειξη ότι χαίρουν ιδιαίτερης αναγνώρισης. Παράλληλα τα ελληνικά προϊόντα ικανοποιούν πλήρως και τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας που έχει θέσει η ΕΕ γι’ αυτό άλλωστε στην Χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει ξεσπάσει ποτέ διατροφική κρίση. Ο συνδυασμός της  ποιοτικής υπεροχής  των προϊόντων μας και της ικανοποίησης των κανόνων ασφάλειας, τους δίνουν ένα ασυναγώνιστο πλεονέκτημα σε σχέση με ομοειδή προϊόντα άλλων χωρών.
 Μετά τα παραπάνω όμως δημιουργούνται σειρά ερωτημάτων που χρήζουν άμεσης απάντησης:
Γιατί μια χώρα που παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα αντιμετωπίζει προβλήματα διάθεσης τους τα οποία κατά περιόδους γίνονται έντονα;
Υπάρχει σχεδιασμός στην αγροτική παραγωγή και αν ναι ποιος είναι αυτός; Το παραπάνω ερώτημα  αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις δενδρώδεις καλλιέργειες με τις οποίες οι παραγωγοί αποκτούν εισόδημα μετά από μερικά χρόνια. Μήπως τελικά προωθούνται κατά καιρούς αποσπασματικές λύσεις για την αντιμετώπιση απλά και μόνο των άμεσων προβλημάτων;
Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες, με τη βοήθεια και των πρεσβειών μας,  για την διείσδυση των γεωργικών προϊόντων μας σε αγορές του εξωτερικού;
Τι φταίει και τα προϊόντα μας  εκτοπίζονται ακόμη και από την ελληνική αγορά;
 Για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων απαιτείται μακροχρόνια σοβαρή πολιτική μετά από αντικειμενική διερεύνηση των δεδομένων.  Κρατικές παρεμβάσεις  που αποσκοπούν στην  ικανοποίηση μικροπολιτικών συμφερόντων και ανακοινώσεις για ανεδαφικές πρωτοβουλίες που αντί να οδηγήσουν στη λύση του προβλήματος οδηγούν στην κατάρρευση της αγοράς όχι μόνο δεν επιλύουν προβλήματα αλλά δημιουργούν και νέα εκεί που δεν υπάρχουν.
Μετά την απαγόρευση των εισαγωγών από τη Ρωσία, και για να μην μείνουν αδιάθετα τα προϊόντα μας, αναζητούνται στο εξωτερικό νέες αγορές ή  γίνονται προσπάθειες για αύξηση της διάθεσής τους στην εσωτερική  αγορά. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η δυνατότητα διάθεσης των γεωργικών προϊόντων  στην εγχώρια  αγορά περιορίζεται και από  το τεράστιο άνοιγμα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή για το οποίο δε καταβάλλονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης  ιδιαίτερες προσπάθειες να μειωθεί.
Βέβαια, δεν είναι τα ροδάκινα το μόνο προϊόν που αντιμετωπίζει προβλήματα διάθεσης. Πολλά άλλα προϊόντα  αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα, ορισμένα εκ των οποίων οφείλονται σε διαθρωτικές αδυναμίες και άλλα σε εσφαλμένες πολιτικές. Έτσι μένουν αδιάθετες οι ελληνικές ντομάτες τη στιγμή που η αγορά κατακλύζεται από ντομάτες Βελγίου!!! κλπ.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εσφαλμένη  πολιτική που εφαρμόστηκε στην εμπορία του φρέσκου γάλακτος και επέφερε αντίθετα από τα «επιδιωκόμενα» αποτελέσματα. Στην τελευταία περίπτωση βέβαια, δημιουργείται και το ερώτημα γιατί  επιτρέπουν την καταστρατήγηση  του νόμου που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τις γαλακτοβιομηχανίες. 
Τελειώνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψη τις απόψεις  και των υπηρεσιακών παραγόντων και όχι μόνο των διαχρονικά παρατρεχάμενων των υπουργικών γραφείων. Οι απόψεις που κατά καιρούς έχουν εκφρασθεί από τους γεωτεχνικούς  τόσο μέσα από την Ομοσπονδία τους όσο και από τα πρωτοβάθμια σωματεία τους (Γεωπόνων, Δασολόγων, Κτηνιάτρων, Ιχθυολόγων, Γεωλόγων), και αφορούσαν ζητήματα παραγωγής, ασφάλειας, επιδοτήσεων και αναπτυξιακών πολιτικών έχουν δικαιωθεί με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις έντονες διαφωνίες τους για την αποσύνδεση παραγωγής και επιδοτήσεων που τελικά οδήγησε  στην  εγκατάλειψη της υπαίθρου. Το γεγονός ότι στη συζήτηση νομοσχεδίων στη Βουλή όλα τα κόμματα υιοθετούν τις απόψεις των γεωτεχνικών είναι η μεγαλύτερη  απόδειξη γι’ αυτή τη δικαίωση. Δυστυχώς οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ δεν τις υλοποίησαν προκειμένου να γίνουν αρεστοί στους ημέτερους τους.
Γι’ αυτό καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εμπιστευθεί πλήρως τις γεωτεχνικές υπηρεσίες  ώστε να είναι δυνατή μια αναπτυξιακή πορεία του πρωτογενή τομέα, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι επιδίωξη όλων μας». 



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία