BACK TO
TOP
Οργανωτικά

«Δεν ρυθμίζει θέματα Agrologistics το νομοσχέδιο για τα την εφοδιαστική»

Ελλιπές είναι το Σχέδιο Νόμου «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής» επεσήμανε το ΓΕΩΤΕΕ σε συνεδρίαση με την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου.

Αλλάζει ο κανονισμός για την Ανανέωση της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Γεωτεχνικού

4
0

Το Επιμελητήριο, που εκπροσωπήθηκε από τον Γεώργιο Λώλο, μέλος του Δ.Σ., τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ελλιπές, παρότι στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής με σκοπό την ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κι αυτό καθώς δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά και δεν ρυθμίζει θέματα στην ιδιαίτερη κατηγορία της εφοδιαστικής αλυσίδας στο χώρο του Αγροτικού Τομέα, τα λεγόμενα Agrologistics.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το Επιμελητήριο, «η σημερινή αδυναμία των Ελλήνων Διακινητών να αξιοποιήσουν εμπορικά τις δυνατότητες των αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να ξεπεραστεί, μέσω της συστηματικής οργάνωσης των δραστηριοτήτων Logistics.

Η ενίσχυση και αναδιοργάνωση των εταιρειών που κινούνται στο χώρο των Agrologistics θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των μεσαζόντων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και στο περιορισμό του σχετικού κόστους. Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγών και τιμών καταναλωτών είναι 1 προς 4 ή 1 προς 5, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 1 προς 2.

Επιπλέον, το σύστημα διακίνησης θα είναι φορολογικά ελεγχόμενο και θα αποτραπούν τα φαινόμενα υπερτιμολογήσεων αλλά και τα φαινόμενα λαθραίων διακινήσεων, με το ίδιο τιμολόγιο, πολλαπλών ποσοτήτων. Ταυτόχρονα η δημιουργία τέτοιων υποδομών θα έλυνε τα προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα οργανωμένης διακίνησης των προϊόντων τους στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες του εξωτερικού, στις οποίες θα μπορούσαμε, με μια σωστή οργάνωση, να αυξήσουμε τις εξαγωγές.

Σε περιοχές με ικανοποιητικό όγκο και ποιότητα αγροτικής παραγωγής και με προσανατολισμό στην αγροτική οικονομία, γίνεται σήμερα επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων αγροτικών υποδομών αγροτικής εφοδιαστικής.

Η δημιουργία τέτοιων υποδομών για Agrologistics θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα (αλλά και μέσο) ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ–ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ των φορέων και εταιρειών του κλάδου της αγροτικής εφοδιαστικής αλλά και της Περιφερειακής ή/και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με βάση αυτό το πνεύμα ζητούμε την τροποποίηση του Άρθρου 7: «Περί σύστασης Συμβουλίου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής», έτσι ώστε να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει έναν εκπρόσωπο του Αγροτικού Χώρου καθώς επίσης και έναν εκπρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι στις γνωμοδοτήσεις και συμβουλευτικές αρμοδιότητές του είναι και ο εντοπισμός των Βασικών Περιοχών δηλ. η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ των περιοχών».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία