BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Αναθεώρηση ζητά ο ΣΕΚ για τις συνδεδεμένες

Να αλλάξει η πρόταση του ΥΠΑΑΤ προς την Κομισιόν για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ζητά ο ΣΕΚ.

Την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών ο ΣΕΚ

0
0

Αποφάσεις για μια σειρά σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κατά τη συνεδρίασή του στις 16 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΕΚ, στη συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για τα εξής:

ΚΑΠ μετά το 2015 - Συνδεδεμένη ενίσχυση: Χωρίς  πραγματική διαβούλευση προκειμένου να τοποθετηθούν οι φορείς των κτηνοτρόφων στάλθηκε η τελική πρόταση ΥπΑΑΤ στην Ε. Ε. για την κατανομή των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ.

Ιδιαίτερα για τις Συνδεδεμένες  Ενισχύσεις, o ΣΕΚ ζητάει  αναθεώρηση της  τελικής  πρότασης του ΥΠΑΑΤ  προς την Κομισιόν γιατί η υπάρχουσα  πρόταση αφενός δομήθηκε στα πλαίσια μικροπολιτικής λογικής αφετέρου δεν συμβάλλει ούτε στο ελάχιστο  στην στόχευση, όπως πρότεινε ο ΣΕΚ, της  βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του κλάδου.

Βοσκότοποι: Για το συγκεκριμένο πρόβλημα  της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων  ο ΣΕΚ  ήδη από το 2011 έκανε  παρεμβάσεις, και κατέθεσε  τις προτάσεις του. Συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση  αυτή ώστε να λυθεί άμεσα το σοβαρό αυτό ζήτημα. Ας μην ξεχνάμε ότι η κραυγαλέα αμέλεια των αρμοδίων υπηρεσιών ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ  οδήγησε  στα σημερινά οδυνηρά αποτελέσματα  (απένταξη 11 εκατ. στρέμματα και 37 εκατ. ευρώ επιστροφές από τους κτηνοτρόφους  και αγρότες από την ενιαία ενίσχυση του 2013).

Κτηνίατρος εκτροφής:  Κατά την ψήφιση  του Ν. 4235/2014 με τον οποίο θεσμοθετήθηκε στις αρχές του έτους  ο  Κτηνίατρος εκτροφής  ο ΣΕΚ είχε  επισημάνει ότι  ο ρόλος του ιδιώτη κτηνίατρου θα πρέπει να  αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του κτηνοτρόφου, τη  διευκόλυνση του δύσκολου έργο του αλλά και στην κάλυψή του από ελλείψεις  κτηνιατρικού προσωπικού του δημοσίων υπηρεσιών.  Στη  σημερινή διαβούλευση  για την  έκδοση της ΚΥΑ εφαρμογής των σχετικών άρθρων του νόμου ο ΣΕΚ έχει καταθέσει τις προτάσεις  του και ζητάει από το Υπουργείο να  αποσαφηνίσει πολλά κρίσιμα σημεία και να δώσει   περισσότερες και αναλυτικότερες εξηγήσεις. Ιδιαίτερα στο  θέμα της αμοιβής του κτηνιάτρου για παρεχόμενες υπηρεσίες  στον κτηνοτρόφο ζητάμε  να γίνει ξεκάθαρο ότι  οι δαπάνες  που προκύπτουν θα πληρώνονται  αποκλειστικά από το Δημόσιο.

Καταρροϊκός πυρετός-Πρωτοβουλία ΣΕΚ για την  αντιμετώπιση του: Το ΔΣ ανησυχεί ιδιαίτερα  μετά  και από τη διαπίστωση  από τις επαφές που είχε με ΥπΑΑΤ  για τη μεγάλη επέκταση της  νόσου. Ζητάει άμεση αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων  τόσο για τα ζώα που  σφάζονται όσο και  για αυτά που  πρέπει να θανατωθούν, διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς και να προχωρήσει άμεσα το ΥπΑΑΤ  στις  απαραίτητες προσλήψεις  κτηνιάτρων στο Δημόσιο για τον έλεγχο της  νόσου.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη η πρόταση του ΣΕΚ  για τη χρήση του εμβολίου, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. (π. χ. Ισπανία) έγινε αποδεκτή  στην πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΚ  με τον Αναπληρωτή Υπουργό  κ. Κουκουλόπουλο  και εξετάζεται  προσεκτικά αυτό το ενδεχόμενο αλλά πρέπει σύντομα   το ΥπΑΑΤ καταλήξει  σε μια απόφαση.

ΕΝ.Φ.Ι.Α.: Ζητάμε από την Κυβέρνηση, έστω  και τώρα να ανταποκριθεί θετικά στο  δίκαιο αίτημά μας, και  να πάρει πίσω τα χαράτσια του ΕΝ.Φ.Ι.Α που επιβλήθηκαν παράνομα, άδικα και αυθαίρετα στις πτηνο- κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Τομέας γάλακτος: ο ΣΕΚ πραγματοποίησε  διαδοχικές συναντήσεις με τον  Υφυπουργό  Ανάπτυξης  και Ανταγωνιστικότητας  κ. Γιακουμάτο όπου συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων στην εμπορία του γάλακτος.

και κατέθεσε  τις προτάσεις του  για τη σωτηρία και την ανάκαμψη της ελληνικής αγελαδοτροφίας.

Τομέας γιαούρτι: Ο Σύνδεσμος συμμετέχει από τις αρχές του έτους  σε  Επιτροπή υπό τον ΕΦΕΤ που σκοπό έχει την αλλαγή του ισχύοντος Κώδικα Τροφίμων και Ποτών  που αφορά στην παρασκευή γιαουρτιού,  όπου υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την προστασία του προϊόντος,  τον  Έλληνα καταναλωτή, την προαγωγή  της ελληνικής κτηνοτροφίας  αλλά και  τη συμβολή του ελληνικού γιαουρτιού στην εθνική οικονομία. Επίσης βρίσκεται  σε στενή συνεργασία με  τα αρμόδια Υπουργεία, όπως με το Υπουργείο Εξωτερικών,  όπου σε πρόσφατη συνάντηση εξετάστηκε η θέση του ελληνικού γιαουρτιού στις διεθνείς αγορές και η  αξιοποίηση της  δικαστικής απόφασης του αγγλικού Εφετείου  στη διαμάχη της ΦΑΓΕ με την με την εταιρεία Chobani, προς όφελος της κτηνοτροφίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία