BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Μόνο υποσχέσεις για την εξισωτική απέσπασαν οι Κρητικοί από τον Καρασμάνη

Τη διαβεβαίωση ότι «θα καταβληθούν προσπάθειες» ώστε να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου η εξισωτική αποζημίωση των ετών 2013 και 2014 έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών οργανώσεων της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο.

Μόνο υποσχέσεις για την εξισωτική απέσπασαν οι Κρητικοί από τον Καρασμάνη

1
0

Ο κ. Καρασμάνης είπε ότι σταδιακά, από τις αρχές του Οκτωβρίου θα εξοφλούνται οι εκκρεμότητες της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013. Επίσης δήλωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε φέτος και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου,  να δοθεί και η εξισωτική αποζημίωση του 2014.

Οι κτηνοτρόφοι δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του Υπουργού και σχολιάζουν ότι  δεν δεσμεύθηκε για σειρά αιτημάτων του χώρου τους. «Είπε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την πληρωμή της εξισωτικής του ΄14 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Δεν δεσμεύθηκε ότι θα την πληρώσουν. Και εμείς διαπιστώνουμε ότι τα 130 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμεύσει ανά έτος δεν αρκούν για να πληρωθεί κανονικά η εξισωτική» επεσήμανε ο πρόεδρος του αγροτικού, κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Χανίων Γιώργης Βενετάκης και πρόσθεσε: «Σίγουρα θα καταβάλλουν προσπάθειες να δώσουν χρήματα, για να μην ξαναγίνει ότι έγινε την προηγούμενη φορά με την πληρωμή της εξισωτικής. Αλλά δεν θα είναι όλα τα ποσά που περιμένουν οι κτηνοτρόφοι. Θα γίνουν περικοπές».

Σύμφωνα με τον κ. Βενετάκη ο Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για άλλα σημαντικά ζητήματα που του έθεσαν οι κτηνοτρόφοι με κύριο τη διατήρηση των κονδυλίων στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. «Είναι δικαιολογία αυτό που λένε ότι αν κάνουν ανακοινώσεις θα δημιουργηθεί πρόβλημα επειδή βρισκόμαστε ως χώρα σε στάδιο διαπραγματεύσεων. Αυτά τα λένε για να αποφύγουν τις δεσμεύσεις» τόνισε ο κ Βενετάκης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ηρακλείου Μιχάλης Γιαννακάκης είπε ότι «δεν κερδίσαμε κάτι σπουδαίο από τη συνάντηση, αλλά και δε χάσαμε. Όποια δραστηριότητα κι αν κάνουμε καλή είναι»

Κατά τ΄ άλλα η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και διήρκησε πάνω από μία ώρα. Μετείχαν επίσης οι βουλευτές της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης και Μάξιμος Σενετάκης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης και η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου. Από πλευράς Υπουργείου παρόντες ήταν ακόμα τα υπηρεσιακά στελέχη κ. Αναγνωστου και κ. Καλογριας που φάνηκαν ενημερωμένοι, όπως και ο Υπουργός, για τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός είπε ακόμα ότι θα γίνουν σύντομα καταβολές και του προγράμματος της βιολογικής κτηνοτροφίας. Συνέστησε μάλιστα στους κτηνοτρόφους, να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό της χώρας, πράγμα που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ο κ. Καρασμάνης δεν δεσμεύθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ως προς τη διατήρηση των πιστώσεων της ενιαίας ενίσχυσης.

Για τα υπόλοιπα θέματα που του έθεσαν οι κτηνοτρόφοι είπε ότι θα τα εξετάσει.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Θεανώ Βρέντζου παρέδωσε στον Υπουργό φακέλους με συγκεκριμένες εισηγήσεις που αφορούν στην έναρξη των προγραμμάτων του αγροτικού εξηλεκτρισμού και της εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας. Η κ. Βρέντζου ζήτησε να ανοίξουν τα συγκεκριμένα προγράμματα την περίοδο 2015 – 2020. Ο κ. Καρασμάνης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις συγκεκριμένες προτάσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία