BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Πριμοδότηση θηλυκών αναπαραγωγής για αύξηση ζωικού κεφαλαίου προτείνει η ΠΕΚ

Την «αναπτυξιακή κτηνοτροφική πρόταση» με βασικότερο σημείο της την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου κυρίως των αιγοπροβάτων με πριμοδότηση ή επιδότηση των θηλυκών αναπαραγωγής καταθέτει στο πλαίσιο ενός πλέγματος μέτρων με τα οποία εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει αναβίωση της κτηνοτροφίας και μέσω αυτής στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης.

Επί τάπητος η κτηνοτροφία στον δήμο Παλαμά

2
0

Τα 12 εκατ. ευρώ γιδοπρόβατα σε έναν χρόνο μπορούν να γίνουν 20 εκατ. ευρώ εάν μετά την περίοδο γέννας Χριστούγεννα και Πάσχα κρατήσουν για ζωή οι παραγωγοί τα θηλυκά. Πράγμα το οποίο σημαίνει διπλάσια παραγωγή γάλακτος-κρέατος, μείωση των εισαγωγών, αύξηση των εξαγωγών, αύξηση της αγροτικής παραγωγής και απασχόλησης, οικονομική ενίσχυση λόγω αυξημένης προσφοράς και ζήτησης, παρεμφερών οικονομικών κλάδων και δευτερογενών επιχειρήσεων π.χ.: βιομηχανία ένδυσης και τροφίμων. Εν κατακλείδι εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», αναφέρει ο κ. Καμπούρης και συμπληρώνει: «Προσωπικά πιστεύω ότι η κτηνοτροφία μπορεί να συμβάλλει στην έξοδό μας από την κρίση μέσα απ αυτήν την πρόταση».

Επιπλέον, ζητάει να υπάρξει άμεση ρύθμιση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των ποιμνιοστασίων με νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης καθώς επίσης και τη δημιουργία ΕΛΓΑ ζωϊκής παραγωγής.

Παράλληλα προτείνει την δημιουργία νέου αγροτοσυνδικαλιστικού νόμου όπου θα προβλέπεται παράλληλα και η κλαδική εκπροσώπηση σε δευτεροβάθμιο επίπεδο αναγνωρίζοντας παράλληλα και την ΠΕΚ σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο.

Χαρακτηρίζει επίσης τον ΣΕΚ διασπαστικό μηχανισμό «παράρτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ με σκοπό τον έλεγχο και την προσάρτησή μας σ΄αυτούς (Καραμίχας-Πεβερέτος)».

Αναλυτικά οι προτάσεις της ΠΕΚ, όπως αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση:

"1.  Το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα ετεροβαρές σε σχέση με την κτηνοτροφία. Αγρότες και κτηνοτρόφοι παράλληλες αλλά και κάθετες σχέσεις. Μάλιστα κάποιες φορές συγκρουσιακές, πχ: τιμές δημητριακών- ζωοτροφές. Έτσι λοιπόν λέμε: αγρότες και κτηνοτρόφοι, αγροτική εκμετάλλευση αλλά και κτηνοτροφική εκμετάλλευση, καλλιεργητική κάρτα αλλά και κτηνοτροφική κάρτα. Ο κτηνοτρόφος θέλει να το ακούει, όχι να το εννοεί μέσα από όσα αναφέρονται για τους αγρότες.

2. Αναπτυξιακή κτηνοτροφική πρόταση: Κατατέθηκε στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και παρουσιάστηκε εκτενώς από το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής πέρυσι στην AGROTIKA με ομιλητή τον Τσίπρα και εισηγητή εμένα μέσα από οκτασέλιδη επεξεργασμένη οικονομική πρόταση – εισήγηση. Εν ολίγοις: Αύξηση του ζωϊκού κεφαλαίου κυρίως των αιγοπροβάτων με πριμοδότηση ή επιδότηση των θηλυκών αναπαραγωγής. Τα 12.000.000 γιδοπρόβατα σε έναν χρόνο μπορούν να γίνουν 20.000.000 εάν μετά την περίοδο γέννας Χριστούγεννα και Πάσχα κρατήσουν για ζωή οι παραγωγοί τα θηλυκά. Πράγμα το οποίο σημαίνει διπλάσια παραγωγή γάλακτος-κρέατος, μείωση των εισαγωγών, αύξηση των εξαγωγών, αύξηση της αγροτικής παραγωγής και απασχόλησης, οικονομική ενίσχυση λόγω αυξημένης προσφοράς και ζήτησης, παρεμφερών οικονομικών κλάδων και δευτερογενών επιχειρήσεων π.χ.: βιομηχανία ένδυσης και τροφίμων.Εν κατακλείδι εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Προσωπικά πιστεύω ότι η κτηνοτροφία μπορεί να συμβάλλει στην έξοδό μας από την κρίση μέσα απ αυτήν την πρόταση.

3. Δημιουργία ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού: Συγχώνευση ΕΛΟΓΑΚ και ΕΦΕΤ για ελέγχους τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση.

4. Δημιουργία κτηνοτροφικών συνεταιρισμών: Σε κάθε νομό σύλλογος και συνεταιρισμός. Νέος αγροτοσυνδικαλιστικός νόμος όπου θα προβλέπεται παράλληλα και η κλαδική εκπροσώπηση σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Νομοθετική αναγνώριση της Π.Ε.Κ σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο.Προάσπιση της Δωδώνης.

5. Σ.Ε.Κ: Διασπαστικός μηχανισμός, παράρτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ με σκοπό τον έλεγχο και την προσάρτησή μας σ΄αυτούς (Καραμίχας-Πεβερέτος).

6.  Άμεση ρύθμιση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των ποιμνιοστασίων. Νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης.

7. ΕΛΓΑ: Δημιουργία ΕΛΓΑ ζωϊκής παραγωγής. Νέος κανονισμός".

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία