BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Εφαρμογή του 4015/11 μέχρι κεραίας απαιτεί ο Πάρις Κουκουλόπουλος

(upd) Οι αλλαγές στο καταστατικό και η εγγραφή νέων μελών, από τη λίστα του υπουργείου με τους ενεργούς συνεταιρισμούς να είναι τα κύρια θέματα που καλείται να διαχειρισθεί σήμερα (Πέμπτη 16 Οκτωβρίου) η «ανεμική» κατά τα λοιπά, γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ωστόσο αυτό που κυριαρχεί στα «πηγαδάκια» μέσα και έξω από τα ξενοδοχείο της οδού Μιχαλακοπούλου, όπου γίνεται η γενική συνέλευση, έχει να κάνει με τις ζυμώσεις για την επόμενη μέρα της Συνομοσπονδίας.

Εφαρμογή του 4015/11 μέχρι κεραίας απαιτεί ο Πάρις Κουκουλόπουλος

0
0

Οι εκτιμήσεις λένε, πως είτε το θέλει είτε όχι η σημερινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας, με την εφαρμογή του νόμου 4015/11 το «χαρμάνι» των αντιπροσώπων αλλά και το κλίμα στην οργάνωση αλλάζει, επομένως, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν σε παρωχημένες συνταγές, η ανανέωση των δυνάμεων που θα κληθούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο είναι νομοτελειακή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αργά αλλά συστηματικά, δημιουργούνται νέοι «πυρήνες» συνεταιριστών που βλέπουν με άλλο μάτι το ρόλο της οργάνωσης και διεκδικούν λόγο στη Συνομοσπονδία. Η κάθοδος των Θεσσαλών για παράδειγμα, με τον πρόεδρο του ΘΕΣγάλα Θανάση Βακάλη και τον Νέστορα της ΕΑΣ Βόλου Ηλία Πρίντζο, δίνει ήδη άλλο τόνο στις σημερινές αρχαιρεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ, σημαντική δουλειά έχει γίνει αυτό τον καιρό και από τους Κρητικούς, των οποίων δείχνει να ηγείται ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου Νίκος Μπιρλιράκης.

Αν μέσα σ’ αυτό το κλίμα, επιχειρήσει να αρθρώσει ουσιαστικό και αυτόνομο λόγο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς, τότε είναι σαφές ότι το πεδίο αλλάζει θεαματικά και η «γερασμένη ομάδα» του νυν προέδρου της οργάνωσης Τζανέτου Καραμίχα θα μοιάζει με «σκορποχώρι», που έχει κλείσει τον κύκλο του στα διοικητικά της Συνομοσπονδίας.

Με αυτή την έννοια, η σημερινή συνέλευση που γίνεται με 74 ενήμερα οικονομικά μέλη (σε σύνολο 138 εκπροσώπων), μπορεί να παίξει το τελευταίο της χαρτί στην προσπάθεια ελέγχου της Συνομοσπονδίας, είναι όμως βέβαιο, πως εφόσον για τις τύχες της οργάνωσης κληθούν να αποφασίσουν τα εκατοντάδες ανεξάρτητα μέλη των ενεργών και βιώσιμων συνεταιρισμών, το κλίμα θα είναι διαφορετικό και οι «σκουριασμένοι» θα έχουν βγει… στη σύνταξη.

Ένταση για το νόμο 4015, σήμερα τα κριτήρια για τους ενεργούς συνεταιρισμούς

Εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο, Παρασκευή 17 Οκτωβρίου θα δημοσιευθεί στη «Διαύγεια» η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια για τους ενεργούς συνεταιρισμούς. 

Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ όπου απηύθυνε χαιρετισμό. Όπως είπε ο ίδιος, μεταξύ άλλων, θα καθορίζεται κι ένα ελάχιστο όριο («κατώφλι») τζίρου, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Προανήγγειλε επίσης παράταση για τις εκλογές της ΠΑΣΕΓΕΣ.









Θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος 4015

Ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι  «νόμος 4015 θα εφαρμοστεί χωρίς καμία εξαίρεση για κανέναν», αποστροφή που έδωσε την αφορμή για να... ανάψουν τα αίματα στην αίθουσα. Τουλάχιστον τρεις συνεταιριστές (μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Μιχ. Βουμβουλάκης) του απευθύνθηκαν με έντονο τρόπο φωνάζοντας για «ανεφάρμοστο νόμο» ενώ κάποιοι μίλησαν για "χουντικές" πρακτικές.

Η ομιλία του κ. Κουκουλόπουλου διακόπηκε τουλάχιστον τρεις φορές και χρειάστηκε η παρέμβαση των Τζανέτου Καραμίχα και Θωμά Κουτσουπιά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να ολοκληρώσει ο υπουργός το χαιρετισμό του. Ο ίδιος επέμεινε πάντως στην τοποθέτησή του καθώς, όπως είπε, «από την 1/1/15 που ξεκινά η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ «η ελληνική πολιτεία πρέπει να έχει και θα έχει έναν αξιόπιστο συνομιλητή». «Χάνουμε χρόνο μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία όσο συντηρούμε την αντιπαράθεση για το νόμο», είπε χαρακτηριστικά ενώ λίγο μετά –και απαντώντας στις αντιδρώντες συνεταιριστές- είπε ότι «προέρχομαι από μια παράταξη που σέβεται το συνεταιριστικό κίνημα» και «δεν πρόκειται να γίνω νεκροθάφτης του συνεταιριστικού κινήματος».  

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, είχε καλέσει τον κ. Κουκουλόπουλο να πάρει μια «ιστορική απόφαση» και να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου 4015 «ο οποίος, άλλωστε, δεν είναι δικός σας». Στη δευτερολογία του, μάλιστα, ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα καταργήσουμε το νόμο». «Έχετε ακυρώσει το δημοκρατικό πολίτευμα, εφαρμόζετε πρακτικές ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’».









"Νέα αρχή" η ΚΑΠ

Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ, ο κ. Κουκουλόπουλος έκανε λόγο για μια νέα αρχή σε όλα τα επίπεδα ώστε "να φύγουμε προς τα μπροστά". Τόνισε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ο μόνος τομέας στον οποίο μπορεί να βρει κανείς πολλαπλές και πειστικές απαντήσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα που είναι η ανεργία και υπογράμμισε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα. "Θα έπρεπε να μιλάμε για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά μας", σημείωσε φέρνοντας ως παράδειγμα τις δυνατότητες διείσδυσης σε νέες αγορές που δίνει στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα η διολίσθηση του ευρώ.  

Ανέφερε, ακόμα, ότι στους άμεσα ωφελημένους της νέας ΚΑΠ είναι η κτηνοτροφία ενώ "για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα και η ευελιξία στα κράτη-μέλη να κάνουν τις δικές τους επιλογές" όσον αφορά στα προϊόντα που θα ενισχύσουν".

"Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ο Ευρωπαίος αγρότης είναι ο καλύτερα προστατευόμενος αγρότης του κόσμου", επισήμανε συμπληρώνοντας ότι "ανεβάζει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο το εισόδημά του κατά 1%-2% το χρόνο σε αποπληθωρισμένες τιμές".  









Επιβεβαιώνει το συμψηφισμό των ενισχύσεων με χρέη ο Κουκουλόπουλος  

Κανονικά και με το… νόμο θα προχωρήσει τελικά ο συμψηφισμός των αγροτικών ενισχύσεων με τα χρέη προς τον ΟΓΑ, όπως προέκυψε από λεγόμενα του κ. Κουκουλόπουλος στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ο υπουργός –σε προφανή αντίθεση με πρόσφατες διαβεβαιώσεις του ότι «το ΠΑΣΟΚ θα φέρει τροπολογία για την προστασία των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες από τις παρακρατήσεις»- επικαλέστηκε το δεδικασμένο που υπάρχει σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών και, μάλιστα, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας ότι αφορά πολύ λίγους αγρότες και ότι στο σύνολο των 2,7 δις. ευρώ που θα λάβουν οι αγρότες ως πληρωμές μέχρι το τέλος του χρόνου τα ποσά που θα παρακρατηθούν αντιστοιχούν μόλις στο 1,5%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ληξιπρόθεσμα προς τον ΟΓΑ ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ εκ των οποίων για τα 45 εκατ. ευρώ θα υπάρξει συμψηφισμός με επιστροφές φόρων, δηλαδή ΦΠΑ και αγροτικού πετρελαίου που έχουν λαμβάνειν οι οφειλέτες ενώ για τα υπόλοιπα 45 εκατ. ευρώ θα υπάρξουν παρακρατήσεις από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ. Είπε επίσης ότι αρκετοί αγρότες ενδέχεται να «γλυτώσουν» την παρακράτηση εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση αυτή θα έρθει σύντομα στη Βουλή, δηλαδή πριν τα τέλη Οκτωβρίου όταν και θα αρχίσουν οι παρακρατήσεις.... 

Νωρίτερα ο κ. Καραμίχας είχε ψέξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η παρακράτηση έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των κοινοτικών ενισχύσεων.

«Ας δεχτούμε ότι ο συμψηφισμός με επιστροφές ΦΠΑ, ΕΦΚ, εξισωτικές κλπ που προέρχονται από κονδύλια του ελληνικού Δημοσίου έχει μια λογική για όσους δεν πληρώνουν τις εισφορές τους. Όμως η φιλοσοφία των κοινοτικών ενισχύσεων είναι να αναπληρώσουν ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος που έχουν οι αγρότες από το κόστος παραγωγής τους. Μην τους το στερείτε κι αυτό», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Κουκουλόπουλο.

Προχωρά σε εκλογές η ΠΑΣΕΓΕΣ αν δε δοθεί παράταση

Ο κ. Καραμίχας τόνισε στο Agronews, ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση για την ΠΑΣΕΓΕΣ, το Δ.Σ. θα προχωρήσει κανονικά στη διενέργεια εκλογών και, εν συνεχεία, σε νέες εκλογές όταν το σώμα της γενικής συνέλευσης θα έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί το οποίο ο ίδιος θεωρεί εφικτό "αν έχουμε στη διάθεσή μας δύο με τρεις μήνες".

"Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε διορισμούς", τόνισε.

Αν δοθεί τελικά παράταση "εμείς θα σεβαστούμε τη διαδικασία, ωστόσο δε θέλουμε παρατάσεις που δε θα τελειώνουν ποτέ, αυτό ειναι κουραστικό και για το κίνημα. δε  στο διηνεκές".

«Μύθος ο φόρος 13% για τους αγρότες»

Αναφερόμενος στα φορολογικά, ο κ. Καραμίχας σχολίασε ότι φτάνουμε στο τέλος του χρόνου «και παρότι έχουμε ένα επιτελείο που δουλεύει συνεχώς πάνω στο θέμα, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να σχηματίσουμε πλήρη εικόνα πώς ακριβώς θα φορολογηθούν οι αγρότες».

Χαρακτήρισε «μύθο ότι οι αγρότες φορολογούνται με 13%» και επικαλέστηκε πρόσφατη εγκύκλιο της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων από την οποία προκύπτει ότι το τεκμαρτό εισόδημα ανεβάζει το φόρο του αγρότη στο 26%.

Αποκάλεσε, δε, «ηλίθιους» όσους «έκλειναν τους δρόμους πέρυσι ζητώντας να μη φορολογούνται οι αγρότες» καθώς κάτι τέτοιο δυσφημίζει μια ολόκληρη παραγωγική τάξη απέναντι στην κοινωνία. «Οι αγρότες δε θα έπρεπε να φοβούμαστε τα βιβλία ούτε τη διαφάνεια, αρκεί αυτή να υπάρχει σε όλα τα στάδια», είπε.









«Στο 19% η απορρόφηση του Μπαλτατζή»

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, απευθυνόμενος, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε ως έναν ακόμα μύθο την υψηλή απορροφητικότητα των διαθέσιμων κονδυλίων.

«Η πραγματική απορρόφηση του Μπαλτατζή φτάνει μόλις το 19%», είπε, επομένως «ας μη ζητάμε νέα Σχέδια Μάρσαλ και επιπλέον χρήματα από τους εταίρους εφόσον δε διαχειριζόμαστε σωστά ή πλιατσικολογούμε αυτά που είναι ήδη διαθέσιμα».

«Καυγάς» για τη διαχείριση των οικονομικών

Στην αρχή της εισήγησής του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρθηκε εκτενώς στα δημοσιεύματα που μιλούν για οικονομικές ατασθαλίες και κατασπατάληση πόρων στην ΠΑΣΕΓΕΣ -τα οποία χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας»- αλλά και τα όσα σχετικά διημείφθησαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της ΠΑΣΕΓΕΣ «φωτογραφίζοντας» μάλιστα τον βουλευτή και πρώην συνεταιριστή, Μιχάλη Κασσή, υπεύθυνο για τις διαρροές. Έκανε λόγο για στοχοποίησή του με πολιτικά κίνητρα τα οποία ο ίδιος, μιλώντας αργότερα στην κάμερα του Agronews, απέδωσε στη συμμετοχή του στην κίνηση στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο ίδιος ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα ελέγχου των οικονομικών της οργάνωσης και, μάλιστα, άφησε αιχμές εναντίον του κ. Κουκουλόπουλου για τη δήλωσή του στην Επιτροπή ότι «ο ντόρος που έγινε έχει μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα», θεωρώντας ότι ουσιαστικά τον αφήνει ακάλυπτο. Ο υπουργός στο δικό του χαιρετισμό επανέλαβε την παραπάνω διατύπωση με τον κ. Καραμίχα να ανεβάζει τους τόνους θεωρώντας ότι «ουσιαστικά κύρια υπουργέ αμφισβητείται τη σημερινή ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία εξελέγη πριν από 3 χρόνια και δε διορίστηκε από κανέναν».

Εκρηκτική η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ μίλησε επίσης για πολύ μεγάλες προοπτικές που διαανοίγονται για τον αγροτικό τομέα στο προσεχές μέλλον. Επικαλέστηκε στοιχεία του FAO, σύμφωνα με τα οποία, με την πληθυσμιακή έκρηξη που αναμένεται, η ζήτηση για τρόφιμα θα αυξηθεί κατά 70% στα επόμενα 35 χρόνια.

Μόνο η παραγωγή σιτηρών θα πρέπει να αυξάνεται κατά 1 δισ. τόνους το χρόνο προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση ενώ του κρέατος κατά 400 εκατ. τόνους.

Τόνισε ότι με τη συνολική αξία πρώτης ύλης του να φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος «αιμοδότης» της ελληνικής οικονομίας την ώρα που το έλλειμμα στο ελληνικό διατροφικό ισοζύγιο κυμαίνεται κάθε χρόνο στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ.

«Η αξία της αγροτικής παραγωγής μπορεί να διπλασιαστεί αν γίνουν στοχευμένα αρδευτικά έργα», σημείωσε δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή έχουμε «απώλειες 40% στους υδάτινους πόρους κατά τη διαχείριση και άλλο τόσο στην ενέργεια». 

 

Εθνική Αγροτική Πολιτική  ζήτησε ο Νικήτας Πρίντζος

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτα Πρίντζου. Τόσο για το γεγονός ότι ο γνωστός συνεταιριστής πήρε το λόγο, κάτι που, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε δε συνηθίζει να κάνει στις Γ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, τόσο για τα όσα ανέφερε από το βήμα.

«Για ποια ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση μιλάμε όταν πριν από 6-7 χρόνια η παραγωγή γάλακτος ήταν 850.000 τόνοι και σήμερα έχει πέσει κάτω από 600.000 τόνους τη στιγμή που οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς είναι 1,2 εκατ. τόνοι;  Όταν σε κάθε 100 κιλά χοιρινού κρέατος που καταναλώνονταν τα 75 ήταν ελληνικά ενώ πλέον ο αριθμός αυτός είναι κάτω από 20; Όταν οι τιμές στο βαμβάκι είναι αυτές που είναι και το κόστος παραγωγής στο καλαμπόκι στα ύψη; Δε βλέπεις πια χαμόγελο στο πρόσωπο του αγρότη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε τη θέση του ότι θα πρέπει να υπάρξει μια Εθνική Αγροτική Πολιτική πάνω στην οποία θα πρέπει να «κουμπώσει» η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας και όχι το αντίθετο, όπως συμβαίνει τώρα. «Πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους τι γεωργία θέλουμε», υπογράμμισε.

Από τα βέλη του δεν ξέφυγε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά στο νόμο 4015 τον οποίο χαρακτήρισε πρακτικά ανεφάρμοστο: «Μας λένε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί πάση θυσία. Εδώ και πέντε χρόνια προσπαθεί να τεθεί σε εφαρμογή και αυτό δε γίνεται γιατί είναι ανεφάρμοστος», τόνισε καταλήγοντας ότι  «κάποτε η οργή γίνεται αγανάκτηση και δεν ξέρω που μπορεί να βγει η κατάσταση όταν γίνεται αυτό».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία