BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Εμβόλια για τον καταρροϊκό προτείνει ο ΣΕΚ

Και τη χρήση του εμβολίου περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΕΚ για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού.

Νέο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία ζητά ο ΣΕΚ

3
1

Τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς, που αποδεκατίζουν τον κλάδο της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, καταγράφει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο ΣΕΚ, στο οποίο αναφέρει και τις πρωτοβουλίες του συνδέσμου.

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, οι εστίες του καταρροϊκού έχουν φθάσει σήμερα τις 1.600 περίπου και η ζημιά είναι μεγαλύτερη, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι δεν δηλώνουν ότι έχουν άρρωστα ζώα στη μονάδα τους, με το φόβο ότι θα αναγκαστούν να θανατώσουν και τα υγιή.

Επ’ αυτού, ο Σύνδεσμος μαζί με τους καθηγητές κ.κ. Ανδρέα Γεωργούδη (Γενετιστή) και τον Σπυρίδωνα Κρήτα (καθηγητή Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ), έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού νοσήματος  η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση του εμβολίου όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. (π.χ Ισπανία), η οποία έγινε αποδεκτή από το ΥΠΑΑΤ, αλλά  αναμένεται κάποια σχετική απόφαση.

Ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα του ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις πρωτοβουλίες που πήρε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας για την αντιμετώπιση των δυο σοβαρών ασθενειών του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που πλήττουν τον κλάδο και αποδεκατίζουν τα κοπάδια του εξέδωσε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα προς τα μέλη του.

Το ενημερωτικό υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΣΕΚ Παναγιώτη Πεβερέτο, και αναφέρει τα εξής:

Ο καταρροϊκός πυρετός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης να ανέρχονται σε 906. Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή. Η νοσηρότητα στα πρόβατα είναι της τάξης του 5,96% και η θνησιμότητα 0,83%. Όσον αφορά τις αίγες έχουν πολύ μικρή νοσηρότητα – θνησιμότητα και στα βοοειδή ελάχιστα ζώα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.

Ωστόσο πληροφορίες που έχουμε είναι ότι οι εστίες  έχουν φθάσει  σήμερα τις 1.600 περίπου και ότι η ζημιά είναι μεγαλύτερη καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι δεν δηλώνουν ότι έχουν άρρωστα ζώα στη μονάδα τους, με το φόβο ότι θα αναγκαστούν να θανατώσουν και τα υγιή.

Ευλογιά: Τα επίσημα στοιχεία του ΥπΑΑΤ  αναφέρουν ότι έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά την περιοχή του Έβρου, όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Πρωτοβουλίες ΣΕΚ

Ο ΣΕΚ ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών για την έγκαιρη  αντιμετώπιση τόσο του καταρροϊκού πυρετού όσο και της ευλογιάς  που πλήττουν ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία μας.

Μετά από αίτημα του ΣΕΚ πραγματοποιήθηκε στις  21/7/2014 συνάντηση του προεδρείου του, με τον αναπληρωτή υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Πάρι Κουκουλόπουλο,  το Γενικό Γραμματέα Μόσχο Κορασίδη και στελέχη  της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

Ο ΣΕΚ συνοδευόμενος από τους καθηγητές κ.κ. Ανδρέα Γεωργούδη (Γενετιστή) και τον Σπυρίδωνα Κρήτα (καθηγητή Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ), κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού νοσήματος  η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση του εμβολίου όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. (π.χ Ισπανία). Η πρόταση του ΣΕΚ  για τη χρήση του εμβολίου, έγινε αποδεκτή αλλά  πρέπει σύντομα το ΥπΑΑΤ καταλήξει σε μια απόφαση.

Ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τα αρμόδια στελέχη. Στη διευρυμένη σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε στις 3/10/2014 με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ο ΣΕΚ δια του προέδρου του κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις  για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των  ζωονόσων αλλά και για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας.

Ο ΣΕΚ τόσο σε συναντήσεις όσο και με έγγραφα αιτήματα ζητάει από το υπουργείο αλλά και την Κυβέρνηση τα εξής:

-Διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς και να προχωρήσει άμεσα το ΥπΑΑΤ στις απαραίτητες προσλήψεις  κτηνιάτρων στο Δημόσιο για τον έλεγχο των νοσημάτων.

-Άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων τόσο για τα ζώα που πέθαναν όσο και για αυτά που πρέπει να θανατωθούν. Ήδη το υπουργείο θα συμπεριλάβει την αποζημίωση των θανόντων ζώων, όπως αιτήθηκε ο Σύνδεσμος.

-Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για τον καθαρισμό, την απολύμανση και την απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων.

-Χρήση εμβολίου κατά του καταρροϊκού πυρετού.

-Ενίσχυση  των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

-Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των κτηνοτρόφων.

-Οικονομική στήριξη των εκμεταλλεύσεων για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ζώα, ακόμη κι αυτά που επιζούν, χάνουν την παραγωγική τους δυνατότητα.

Ο ΣΕΚ θα παρακολουθεί  στενά την εξέλιξη των δύο νοσημάτων, θα παρεμβαίνει όταν χρειάζεται και θα σας ενημερώνει  σε τακτική βάση.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-10-2014 07:40Γεραμάνη Χριστίνα

Οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Μαραθώνα έχουν πληγεί από τον καταρροικό πυρετό και κανένας φορέας δεν μας έχει ενημερώσει. Με δική μας πρωτοβουλία συναντήσαμε τον κ.Αλεξανδόπουλο για να του αναφέρουμε την κατάσταση στην περιοχή.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία