BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Άνοιξε ο δρόμος για Ομάδες Παραγωγών στα αμπελοοινικά

Στα σκαριά βρίσκεται νέος κανονισµός που θα προβλέπει την ειδική ενίσχυση µε ποσοστό 10% επί της παραγωγής και έως 100.000 ευρώ, Οργανώσεων Παραγωγών στον αµπελοοινικό τοµέα σε όλη την Ελλάδα, µε σκοπό να δοθούν κίνητρα ώστε να «περπατήσει» ο θεσµός και εκτός νησιών του Αιγαίου.

Άνοιξε ο δρόμος για Ομάδες Παραγωγών στα αμπελοοινικά

9
0
Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον Χρήστο Παπαναστασίου, εισηγητή του Τµήµατος Αµπέλου και Ξηρών Καρπών, της ∆/νσης ΠΑΠ ∆ενδροκηπευτικής, η δηµιουργία Οργανώσεων, µε εξαίρεση αυτή του Τυρνάβου, στην ηπειρωτική Ελλάδα έµεινε αποκλειστικά στα χαρτιά καθώς δεν υπάρχει «σπρώξιµο» από άµεση χρηµατική ενίσχυση όπως σε νησιά του Αιγαίου και πιοσυγκεκριµένα σε Σάµο, Λήµνο, Πάρο, Θήρα, Θηρασιά και Ρόδο (70 ευρώ ανά στρέµµα)

Επιπλέον σύµφωνα µε ανθρώπους του αµπελοοινικού κλάδου, οργανώσεις παραγωγών µε λάκτισµα την ιδωτική πρωτοβουλία δεν υπάρχουν όµως, ο νόµος 4015/2011, δίνει τη δυνατότητα  στους µετόχους συνεταιρισµών να συγκροτήσουν οµάδες παραγωγών, καθώς διευκολύνει τις συγχωνεύσεις των οργανώσεων

Εν αναµονή, λοιπόν, της εν λόγω απόφασης, στην επίσηµη Εφηµερίδα της Κυβέρνησης δηµοσιεύτηκαν τα νέα συµπληρωµατικά µέτρα όσον αφορά την αναγνώριση των Οργανώσεων Παραγωγών του Αµπελοοινικού τοµέα, στα οποία περιλαµβάνεται µία σειρά ρυθµίσεων ώστε να καταστεί το µέτρο πιο ελκυστικό.

Πιο συγκεκριµένα, πλέον αίρεται η απαραίτητη προϋπόθεση το προϊόν της Οργάνωσης να παραδίδεται σε ένα τουλάχιστον οινοποιείο ιδιοκτησίας κάποιου µέλους και ως εκ τούτου η µεταποίηση του συνόλου της παραγωγής µπορεί να γίνεται και σε εγκαταστάσεις τρίτων. Κάτι τέτοιο σύµφωνα µε πληροφορίες αναµένεται να δώσει ώθηση σε προγράµµατα συµβολαιακής γεωργίας, ενώ αν δεν υπάρχει πρόθεση για συνεργασία εκτός Οργάνωσης δίνεται 5ετής διορία για την ίδρυση οινοποιείου, το οποίο θα αποτελεί ιδιοκτησία των µελών της
Σύµφωνα µε τα συµπληρωµατικά µέτρα δικαίωµα αναγνώρισης ως Ο.Π. του αµπελοοινικού τοµέα, έχουν
α) Τα νοµικά πρόσωπα ή τα σαφώς οριζόµενα µέρη αυτών, τα οποία έχουν νόµιµα συσταθεί µε πρωτοβουλία των παραγωγών προϊόντων του οίνου. Ως τέτοια νοούνται οι Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις που περιγράφονται στο νόµο αριθµ. 4015/2011
β) Οι εταιρείες του Εµπορικού Νόµου (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε.)

«Αγκάθι» τα 20 μέλη που απαιτούνται για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών εκτός ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχώνΤα 10 µέλη θέτει ως προϋπόθεση για την αναγνώριση µίας Οργάνωσης Παραγωγών του αµπελοινικού τοµέα ο νέος κανονισµός σε ορεινές, µειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές και 20 στις λοιπές περιοχές. Ωστόσο, τα αυστηρά αυτά κριτήρια, όσον αφορά τουλάχιστον του κανόνα των 20 ατόµων, δυσχεράνει την δηµιουργία των οµάδων όπως έχει παρατηρηθεί και στον τοµέα των οπωροκηπευτικών, καθώς ειδικές περιπτώσεις, όπως η αποχώρηση µελών για διάφορους λόγους και οι διαφωνίες µεταξύ των µελών που προκύπτουν στην πορεία, κάνουν απαγορευτική την οργάνωση. Όσον αφορά τους τόνους η ελάχιστη ποσότητα παραγωγής ορίζεται στους τουλάχιστον 200 τόνους νωπού προϊόντος ε ορεινές, µειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές και 400 τόνους σε λοιπές

Πιο αναλυτικά για να αναγνωριστεί µια Ο.Π. του αµπελοοινικού τοµέα πρέπει να πληροί τα εξής
α) Να συγκροτείται µε πρωτοβουλία των παραγωγών οι οποίοι εξασφαλίζουν κανόνες δηµοκρατικού ελέγχου της οργάνωσής της και των αποφάσεών της
β) Να επιδιώκει την καθετοποίηση και τον εξορθολογισµό της παραγωγής µε την ύπαρξη είτε µε την ίδρυση εντός διαστήµατος πέντε ετών από την αναγνώρισή της οινοποιείου, το οποίο θα αποτελεί ιδιοκτησία του νοµικού προσώπου της ή µελών της, είτε µεταποιώντας το σύνολο της παραγωγής των µελών της σε εγκαταστάσεις τρίτων
γ) Να επιτυγχάνει τεκµηριωµένα τρεις τουλάχιστον από τους στόχους που περιγράφονται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ) του άρθρου 152 του Καν. (ΕΕ) 1308/201
δ) Να διαθέτει καταστατικό το οποίο να επιβάλει στους παραγωγούς που είναι µέλη της τις ακόλουθες, κυρίως, υποχρεώσεις
i) να εφαρµόζουν τους κανόνες που θεσπίζει η Ο.Π. για την παροχή πληροφοριών σχετικών µε την παραγωγή, την εµπορία και την προστασία του περιβάλλοντος και να έχουν θεσπίσει διαδικασίες για τον καθορισµό, την έγκριση και την τροποποίηση των κανόνων αυτών
ii) να παρέχουν τις πληροφορίες που ζητούνται από την Ο.Π. για στατιστικούς λόγου
iii) να καταβάλλουν χρηµατικές ποινές για την παραβίαση των υποχρεώσεών τους
iv) να διαθέτουν το σύνολο της παραγωγής τους µέσω της Ο.
v) να ανήκουν σε µια και µόνο Ο.Π. του αµπελοοινικού τοµέα
vi) να θεσπίσουν κανόνες σχετικά µε την αποδοχή νέων µελών κυρίως όσον αφορά την ελάχιστη διάρκεια της συµµετοχής στην Ο.Π
vii) να θεσπίσουν λογιστικούς και οικονοµικούς κανόνες. Επίσης στο καταστατικό θα πρέπει να φαίνεται ότι
1) έχει ελάχιστο αριθµό 10 µελών στις ορεινές, µειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές και 20 στις λοιπές περιοχές
2) η ελάχιστη ποσότητα παραγωγής που µπορεί να διαθέσει στο εµπόριο, ανάλογα µε την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται, πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 τόνοι νωπού προϊόντος στις ορεινές, µειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές και 400 τόνοι στις λοιπές περιοχές.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία