BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Στους δρόμους και οι ελαιοπαραγωγοί Ηλείας

Αφορμή, η δακοκτονία και η ακαρπία, που μειώνουν το εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών του νομού Ηλείας.

Στους δρόμους και οι ελαιοπαραγωγοί Ηλείας

0
0

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου και παραγωγοί από άλλες περιοχές του νομού, συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου και με τα τρακτέρ τους πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις στάθηκε η πορεία της φετινής παραγωγής ελαιόλαδου, με δεδομένη από τη μια την ελλιπή διαδικασία της δακοκτονίας και από την άλλη την ακαρπία, που προκαλούν τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού.

Οι αγρότες κατευθύνθηκαν προς το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου συμβολικά απέκλεισαν το χώρο. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο στον οποίο έθεσαν τα προβλήματα τους. Το θέμα της δακοκτονίας απασχολεί αρκετές σεζόν τους παραγωγούς καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα κονδύλια για τους ψεκασμούς.

Αυτό έχει άμεση συνέπεια στο προϊόν που πλήττεται από το δάκο και κατά συνέπεια επηρεάζει την ποιότητά του και την τιμή. Από την άλλη η ακαρπία που πλήττει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ελαιοκομική παραγωγή, αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης του ηλειακού ελαιόλαδου.

Σε μια χρονιά όπου μεγάλες ελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία έχουν παραμείνει σε ιστορικά χαμηλά, οι παραγωγοί της Ηλείας ήλπιζαν πως με την φετινή υψηλή τιμή του ελαιόλαδου θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν ζημίες που έχουν υποστεί στο παρελθόν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας άκουσε τις απόψεις των αγροτών και δεσμεύτηκε πως σε ότι αφορά το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αυτής της διενέργειας των διαγωνισμών δακοκτονίας θα φροντίσει ώστε να μην χαθεί τη νέα σεζόν πολύτιμος χρόνος.

Οι αγρότες ζήτησαν να αυξηθούν τα κονδύλια για τους δολωματικούς ψεκασμούς της δακοκτονίας σε επίπεδα αντίστοιχα του αριθμού των καλλιεργούμενων δέντρων όπως συμβαίνει στην Κρήτη και τη Μεσσηνία.

Τέλος στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας έθεσαν και άλλα ζητήματα του κλάδου, όπως αυτό της τιμής της σταφίδας που παραμένει χαμηλά, χωρίς κέρδη για τους παραγωγούς και το θέμα της ορθής καταβολής των αποζημιώσεων της ενιαίας ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τι είπαν οι αγρότες

Ο Γιώργος Ρηγόπουλος, αγρότης ελαιοπαραγωγός από την Καυκανιά Ολυμπίας, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο θέμα της δακοκτονίας και τα μειονεκτήματα που προκαλεί εφόσον δεν πραγματοποιηθεί με επάρκεια ή καθόλου. «Ο καρπός έχει πολλά οξέα, έχει σαπίσει πάνω στο δέντρο και πέφτει στο έδαφος. Ζητάμε το 2015 να γίνει δακοκτονία σε όλο το νομό Ηλείας τουλάχιστον με πέντε ψεκασμούς για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Να μην απέχει ο κάθε ψεκασμός πάνω από δύο μήνες». Σχολιάζοντας το θέμα των επιδοτήσεων επισήμανε πως «…στο παρελθόν έκαναν αγώνα οι γεωπόνοι για να μη χαθεί ούτε ευρώ. Τώρα με το παραμικρό διαγραφή και μας κόβουν».

Ο αγρότης Αντώνης Μπαλοδήμος, είπε για την δακοκτονία πως «…τα προβλήματα πληθαίνουν και τη νέα χρονιά ακούγεται πως δεν θα γίνει καθόλου δακοκτονία. Πιέζουμε για να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα που ίσχυε πριν δέκα χρόνια με κονδύλι ενάμιση εκατομμύριο ευρώ για όλο το νομό. Αυτά τα χρήματα τα εισπράττει το κράτος μέσα από τις παρακρατήσεις στο ελαιοτριβείο.

Μας χορηγούν 350.000 ευρώ για όλο το νομό που δεν επαρκούν. Αυτό λέγεται έγκλημα. Δεν ξέρω ποιοι τα κανονίζουν αυτά στην Π.Ε. Ηλείας. Είναι το μικρότερο ποσό που παίρνει νομός για τη δακοκτονία στην Ελλάδα. Στην Κρήτη λαμβάνουν 8,5 εκατ. ευρώ με τετραπλάσιο πληθυσμό ελαιοδέντρων από εμάς. Τότε σε εμάς αναλογούν πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο με την Κρήτη συμβαίνει και στη Μεσσηνία. Να φροντίσουν για τη δακοκτονία γιατί το λάδι θα βγει «βιομηχανικό». Αυτή την ώρα το 50% του καρπού έχει σαπίσει πάνω στα δέντρα και ποιος προλάβει το λάδι που θα μαζέψει θα έχει χαμηλή ποιότητα. Εμείς συνεχίζουμε τους αγώνες μας».

Πηγή:ilialive.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία