BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Η κίνηση «σφήνα» στην ΠΑΣΕΓΕΣ και ο πρόεδρος Τζανέτος Κουτσουπιάς

∆εν κοιµάται ήσυχος τα τελευταία βράδια ο επί 12ετία πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραµίχας κι ας είναι όλες οι «δηµοσκοπήσεις» µε το µέρος του. Οι εκλογές στα µέτρα του, που επέλεξε να οργανώσει για την Κυριακή 21 ∆εκεµβρίου (ξενοδοχείο Divani Caravel - Αθήνα), ακριβώς τρία χρόνια µετά την «παροιµιώδη» ανανέωση της θητείας του τον ∆εκέµβριο του 2011, όταν περιφρονούσε προκλητικά τον νόµο 4015/11 για τους συνεταιρισµούς, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα του βγουν όπως θα ήθελε.

Η κίνηση «σφήνα» στην ΠΑΣΕΓΕΣ και ο πρόεδρος Τζανέτος Κουτσουπιάς

5
0
Οι πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι εκτός από µια πρωτοβουλία πετυχηµένων συνεταιριστών που δείχνει να έχει συγκροτηθεί το τελευταίο διάστηµα και να κινείται στην αντίπερα όχθη του «ρεύµατος» Καραµίχα, πολύ δραστήρια κινείται και µια σειρά από στελέχη πρώτης γραµµής τα οποία παρέµειναν για χρόνια στη σκιά του Λάκωνα και τώρα δείχνουν να σηκώνουν ανάστηµα και να διεκδικούν δική τους οµάδα και σαφή ηγετικό ρόλο στα συνεταιριστικά πράγµατα.

Σύµφωνα µε καλά διασταυρωµένες πηγές της Agrenda, στο αντίπαλον δέος (Βικιλεξικό: µια αντίπαλη δύναµη που είναι εξίσου ισχυρή ώστε να διατηρείται η ισορροπία δυνάµεων) βρίσκεται µια ενδεκάδα προβεβληµένων στελεχών του συνεταιριστικού χώρου, κύριο γνώρισµα των οποίων είναι η συµµετοχή τους σε µεγάλες και πετυχηµένες συνεταιριστικές µονάδες, όπως για παράδειγµα ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός «Πίνδος» στην Ήπειρο, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Καλαβρύτων στην Πελοπόννησο κ.α.

Κινητικότητα εκ των έσω«Σηµαία» της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η αποκατάσταση της νοµιµότητας στο συνεταιριστικό κίνηµα και ο επαναπροσδιορισµός του θεσµικού ρόλου της ΠΑΣΕΓΕΣ µε επίκεντρο την παραγωγή πολιτικής και την καθοδήγηση των οργανώσεων του χώρου. Ο Ανδρέας ∆ηµητρίου, πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Πίνδος, θα µπορούσε να θεωρηθεί ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της κίνησης, ενώ εξίσου σηµαίνον στέλεχος είναι και ο πετυχηµένος στο Συνεταιρισµό Καλαβρύτων πρόεδρος Παύλος Σατολιάς. Εξίσου ανησυχητική βέβαια για τον σηµερινό πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι και η κινητικότητα που αναπτύσσεται στους κόλπους της ίδιας του της οµάδας µε περισσότερο δραστήρια την περίπτωση του Θωµά Κουτσουπιά, προέδρου της ΕΑΣ Αγρινίου, ο οποίος, αν οι συνθήκες το επέτρεπαν, δεν θα είχε πλέον αντίρρηση να «ξεφύγει» από τη σκέπη του Καραµίχα και να παίξει ανοιχτά για τη θέση του προέδρου κατά τη διαδικασία συγκρότησης του νέου 21µελούς ∆.Σ. σε Σώµα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κουτσουπιάς δεν διαθέτει την εµβέλεια για τη συγκρότηση ξεκάθαρα δικής του οµάδας στο νέο ∆.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι όµως το πρόσωπο που συγκεντρώνει πολλά από τα προσόντα που απαιτούνται για να εκφράσει όλους τους υπόλοιπους στο δρόµο για την µετά Καραµίχα εποχή. Πετυχηµένος τα τελευταία χρόνια στην οργάνωσή του, ήπιος σε ό,τι αφορά τα πολιτικά του φρονήµατα (προέρχεται βέβαια από το ΠΑΣΟΚ), µε καλές σχέσεις στο υπουργείο και στην Τράπεζα Πειραιώς, θα µπορούσε να είναι η εγγύηση µιας ανανέωσης µε σταθερότητα στις αρχές του συνεταιριστικού επιχειρείν.
Μια δεύτερη ανησυχία για τον Καραµίχα ακούει στο όνοµα του Γιώργου Ανέστη. προέδρου της ΕΑΣ (ΑΣ) Λιβαδειάς, Γραµµατέα Αγροτικού της Νέας ∆ηµοκρατίας και υποψήφιου ευρωβουλευτή στις τελευταίες εκλογές. Ο Ανέστης, συνεταιριστής µε ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα, δεν θα είχε αντίρρηση να «αδειάσει» τον Καραµίχα στην περίπτωση που οι συνθήκες τα έφερναν έτσι ώστε το κυβερνών κόµµα να διαθέτει σαφές προβάδισµα στις τάξεις των συµβούλων (∆Σ) της ΠΑΣΕΓΕΣ, ειδικά αν του έκλεινε προς αυτή την κατεύθυνση το µάτι και ο πρόεδρος του κόµµατος και πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς.  

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 475ο φύλλο της Agrenda: ekloges Paseges.pdf


Το δαχτυλίδι, η προσωπική φθορά και η πάλη υστεροφημίας

Αν παραμείνει στην καρέκλα, μοναδικό του έρεισμα είναι οι άνθρωποι των μηχανισμών και όχι η κοινωνία των συνεταιρισμένων αγροτών

Για να πάρουµε πάντως τα πράγµατα από την αρχή, το βέβαιο είναι, όπως και να ‘χουν τα πράγµατα πως η εποχή της απόλυτης παντοδυναµίας του Τζανέτου Καραµίχα έχει τελειώσει. Η προσωπική φθορά είναι δεδοµένη, η αποτυχία αποτροπής της κατάρρευσης του συνεταιριστικού κινήµατος είναι ολοφάνερη και η αµφισβήτηση από τη βάση των αγροτών αλλά και από το ιδιότυπο εκλογικό σώµα των «επιλεγµένων» αντιπροσώπων και αύριο Συµβούλων στο ∆.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ διαρκής και αναπόφευκτη.

Η αλήθεια είναι ότι µετά από 12 χρόνια στο τιµόνι της Συνοµοσπονδίας ο Λάκων δεν θα ήθελε να εγκαταλείψει τη Μεσογείων κακήν κακώς. Η υστεροφηµία του από τη µια και η µαταιοδοξία του από την άλλη τον υποχρεώνουν να παλέψει για µια οµαλή διαδοχή. Εκσυγχρονιστής (έστω και κατ’ ευφηµισµόν) και θιασώτης για χρόνια του Κώστα Σηµίτη, στη χειρότερη περίπτωση θα επεδίωκε µια διαδοχή σαν κι αυτή µε το «δαχτυλίδι» που παρέδωσε ο Κώστας Σηµίτης στον Γιώργο Παπανδρέου, ακόµα κι αν δεν αποτελεί το καλύτερο παράδειγµα µεταβίβασης της εξουσίας. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο καταλληλότερος τόσο για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του χώρου, ενδεχοµένως όµως και για τον ίδιο, θα ήταν ο συνοδοιπόρος του για χρόνια Θωµάς Κουτσουπιάς, κι αυτό που θα έµενε είναι η επιλογή του χρόνου και ενδεχοµένως του τρόπου µε τον οποίο θα µπορούσε να συµβεί αυτό.

Σε αντίθετη περίπτωση, και εφ’ όσον τα «κουκιά» του βγουν, έστω και προσωρινά, έχει να επιλέξει το δρόµο της επιµονής στην καρέκλα, βασιζόµενος σ’ αυτή την περίπτωση, αποκλειστικά σε ανθρώπους των µηχανισµών και χωρίς ουσιαστικό έρεισµα στην κοινωνία των συνεταιρισµένων αγροτών, ορισµένοι εκ των οποίων «κοσµούν» και σήµερα το ∆.Σ. της Συνονοµοσπονδίας και έχουν το «θάρρος» να είναι εκ νέου υποψήφιοι για τα όργανα. Σταύρος Μπαµπατσούλης (σήµερα ταµίας της οργάνωσης), Μιχάλης Βουµβουλάκης (‘Α Αντιπρόεδρος), Γιώργος Γωνιωτάκης, Νίκος Λιόλιος, Γιάννης Πίττας, Τάκης Πεβερέτος (µέλη ∆.Σ.) είναι ορισµένοι από τους µόνιµους στυλοβάτες του Καραµίχα στην προεδρία και ίσως και η ηθικοί αυτουργοί στα «τραγικά λάθη» της δωδεκάχρονης πορείας του.

Αν είχαν να προσφέρουν κάτι στο δρόµο για την εξυγίανση του κινήµατος οι νεοφερµένοι αντιπρόσωποι στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ αυτό έχει να κάνει µε αποµάκρυνση των «σκουριασµένων» και την αναζήτηση «λύσεων» σε στελέχη του χώρου που µπορούν σε συνεργασία µε ορισµένους εµπειρότερους να ξαναβάλουν στις σωστές ράγες τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήµατος και να συνδράµουν µε τις ιδέες τους στην ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας προς όφελος των πραγµατικών συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.     

 

Το υπουργείο δίνει 885 ενεργούς συνεταιρισµούς

Στους 885 υπολογίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους συνεταιρισµούς που αξιολογήθηκαν ως ενεργοί, σύµφωνα µε τη σχετική λίστα που δηµοσιεύτηκε.

Σηµειωτέον ότι στο συνοδευτικό έγγραφο του καταλόγου µε  τους ενεργούς συνεταιρισµούς, υπογραµµίζεται ότι «οι Αγροτικοί Συνεταιρισµοί που δεν περιλαµβάνονται στον κατάλογο µε τους ενεργούς ΑΣ και πληρούν τα τέσσερα κριτήρια του νόµου, παρακαλούνται όπως µέχρι τη ∆ευτέρα 15-12-2014 έχουν διορθώσει λάθη και συµπληρώσει παραλείψεις τους ώστε να επανελεγχθούν».

Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε το ο υπουργείο, η σύνταξη του καταλόγου προκύπτει από τα δηλωθέντα στοιχεία, στην αίτηση πρώτης εγγραφής τους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά στην Ψηφιακή Υπηρεσία (Μητρώο Σ.Α.Ο. & ∆.Ο.) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µέχρι τις 8 ∆εκεµβρίου 2014, και φέρονται να εκπληρώνουν και τα τέσσερα κριτήρια του νόµου για τους συνεταιρισµούς.

Επίσης, όπως αναφέρεται, στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ, η Εποπτική Αρχή ιδρύθηκε πρόσφατα µε τον νόµο 4015, που ισχύει από τις 21 Σεπτεµβρίου του 2011, µε κύριους σκοπούς να αξιολογήσει τους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς, να εποπτεύσει την σύννοµη λειτουργία τους και τους βοηθήσει στο έργο τους, το οποίο επιθυµούµε να συµβάλλει σηµαντικά στη δοκιµαζόµενη οικονοµία µας.

Το βασικό εργαλείο της Εποπτικής Αρχής είναι πλέον, το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιριστικών και ∆ιεπαγγελµατικών Οργανώσεων ή Μητρώο, που συστάθηκε µε τον παραπάνω νόµο (µε το ν. 4277/2014 αντικαταστάθηκε η αρχική επωνυµία του) και είναι µια ηλεκτρονική βάση δεδοµένων και πληροφοριών.

 

Λιγότερο από 1/4 των ενεργών ΑΣ στις εκλογές

Σηµειωτέον ότι στην επιχειρηµατολογία που αναπτύσσει η σηµερινή ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ προκειµένου να τεκµηριώσει την αντιπροσωπευτικότητα του εκλογικού σώµατος που καλείται να αναδείξει τη νέα διοίκηση της Συνοµοσπονδίας, προβάλλεται µετ’ επιτάσεως το γεγονός ότι οι εγγεγραµµένοι στα µητρώα της οργάνωσης συνεταιρισµοί αντιπροσωπεύουν το 85% του κύκλου εργασιών που γίνεται από αγροτικά συνεταιριστικά σχήµατα στη χώρα µας.

Μ’ αυτή την έννοια πάντως, οργανώσεις όπως η Πίνδος (κοτόπουλα) και η Venus (ροδάκινα) αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της οικονοµικής δραστηριότητας του συνεταιριστικού φάσµατος, ενώ την ίδια στιγµή εκπροσωπούνται στην ΠΑΣΕΓΕΣ, µε µόλις 3 αντιπροσώπους (2+1) σε σύνολο 273 περίπου. Υπενθυµίζεται ότι τα 214 εγγεγραµµένα στην ΠΑΣΕΓΕΣ µέλη µε τους 273 εκπροσώπους, αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 1/4 των ενεργών συνεταιρισµών (σύνολο 885) που έχει προκρίνει µε βάση τα χαλαρά όρια της υπουργικής απόφασης 1004/135291 – 29.10.2014 η αρµόδια Επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

∆ιευκρινίζεται ότι αρχικά αιτήθηκαν εγγραφή στην ΠΑΣΕΓΕΣ 253 συνεταιρισµοί εκ των οποίων έγιναν δεκτοί, µετά την καταβολή της συνδροµής (500 ευρώ έκαστος) οι 214.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία