BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Δρόμο για τις Ομάδες Παραγωγών χάραξε ο Αγρότης της Χρονιάς

Την ανάγκη προώθησης της συλλογικότητας και της κοινής δράσης στον πρωτογενή τομέα, μέσα από υγιή σχήματα συνεργατικότητας όπως είναι πολλά παραδείγματα ομάδων παραγωγών σε όλη την επικράτεια, που δείχνουν με τη λειτουργία τους το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί εφεξής, ανέδειξε φέτος, το ετήσιο ραντεβού της Agrenda και του Agronews με τους συντελεστές παραγωγής του κλάδου.

Δρόμο για τις Ομάδες Παραγωγών χάραξε ο Αγρότης της Χρονιάς

2
0

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού χώρου του γνωστού ξενοδοχείου Ιμαρέτ, στην πόλη της Καβάλας, αγρότες και κτηνοτρόφοι σχεδόν από όλη τη χώρα, αγκάλιασαν με την παρουσία τους, για 6η συνεχόμενη χρονιά, την πρωτοβουλία της Agrenda να τιμήσει τους συναδέλφους τους που κατάφεραν την περασμένη χρονιά να διακριθούν για τις επιδόσεις τους στην ελληνική γεωργία και την κτηνοτροφία.

Παραδείγματα όπως του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκόρδου Βύσσας, από τη Θράκη που απέσπασε το βραβείο της καλύτερης συλλογικής προσπάθειας της χρονιάς, της οικογενειακής προβατοτροφικής μονάδας του κ.Μιχάλη Κλωνάρα από τον Ταξιάρχη Γρεβενών, ο οποίος συγκίνησε με την αυθεντικότητά του και εξέπληξε ευχάριστα με τις σύγχρονες πρακτικές που χρησιμοποιεί στην εκτροφή του και δίκαια βραβεύτηκε ως η καλύτερη εκμετάλλευση της χρονιάς, αλλά και του Μάρκου Σαπουντζόγλου, ο οποίος με τις αξιοζήλευτες επιδόσεις του στην καλλιέργεια του μπρόκολου και του κουνουπιδιού, διακρίθηκε ως ο αγρότης της χρονιάς, χρήζουν μίμησης, για να δώσουν τον τόνο στην προσπάθεια που κάνει ο πρωτογενής τομέας να αναδειχθεί.

Όπως είπε, άλλωστε στο καλωσόρισμά του στην εκδήλωση – θεσμό, ο κ. Γιάννης Πανάγος, εκδότης και διευθυντής της Agrenda και του Agronews, δύο μέσων που πασχίζουν να υπηρετήσουν το ρόλο του γνήσιου εκφραστή των προβληματισμών και των επιδιώξεων των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, ακόμη και μέσα στο  δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν σημάδια που επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Παρακολουθώντας από πολύ κοντά τα πράγματα, μέρα με τη μέρα ή βδομάδα με τη βδομάδα, έχεις την εντύπωση ότι όλα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Εξετάζοντάς τα στο βάθος μιας δεκαετίας, όμως, βλέπεις ότι πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και παρά το γκρίζο πέπλο των δυσκολιών που βιώνει ο τόπος, ένα πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι, έχει να κάνει με το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο, οι αγρότες χαίρουν όλο και μεγαλύτερης εκτίμησης από την κοινωνία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης. Παρόλα αυτά, ο κ. Πανάγος, δεν έκρυψε πως υπάρχουν και μελανά σημεία, σε επίπεδο συμπεριφορών. «Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν την ίδια αναγνώριση από την Πολιτεία και δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως αντιμετωπίζονται ως «ισότιμοι παίκτες» από το υπάρχον σύστημα δομής και αναδιανομής της εξουσίας», είπε και συμπλήρωσε ότι «για να γίνει αυτό δεν αρκεί η όποια εκτίμηση στην προσφορά του αγρότη, χρειάζεται η βελτίωση της διαπραγματευτικής του θέσης, η τόνωση του παρεμβατικού του ρόλου και η διεύρυνση της συμμετοχής του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

Προϋπόθεση όλων αυτών, συνέχισε ο κ. Πανάγος, ειδικά σε μια χώρα με μικρές για τα διεθνή δεδομένα εκμεταλλεύσεις, είναι η ενίσχυση και συστηματοποίηση της συλλογικής δράσης. Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε, οι Ομάδες Παραγωγών, μικρές ή μεγαλύτερες, συνιστούν, θεσμικά τουλάχιστον, το πρώτο στάδιο ζύμωσης αυτής της συνεργασίας. «Θα ήμασταν ευτυχείς, αν όλοι οι αγρότες, είχαν περάσει με το ξεκίνημα της δραστηριότητάς τους στο χώρο, από τα λίγα μικρά καλά σχολεία των πετυχημένων Ομάδων Παραγωγών», διευκρίνισε κι εκτίμησε ότι «είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από το σχεδιασμό της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενθαρρύνει την ανάπτυξη του θεσμού και στηρίζει αυτές τις προσπάθειες».

Στην παρέμβασή του, μετά, ο προϊστάμενος του τμήματος Αμπέλου της διεύθυνσης συστημάτων καλλιέργειας, του ΥπΑΑΤ κ. Διονύσης Γραμματικός, αφού παραδέχθηκε πως αποτελεί αδυναμία το γεγονός ότι αλλάζουν διαρκώς οι ΚΥΑ, που αφορούν στην συγκρότηση των ομάδων παραγωγών, έκανε γνωστό πως σε λίγες ημέρες θα υπάρξει νέα τροποποίηση. «Αυτό το διάστημα επεξεργαζόμαστε ένα νέο σχέδιο και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε σε όλες τις ομάδες το νέο καθεστώς, είτε αφορούν στα οπωρολαχανικά και τα όσπρια, είτε στα αρωματικά φυτά, για τα οποία κατά το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον», εξήγησε το στέλεχος του ΥπΑΑΤ και τόνισε πως πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο με αγρότες επιχειρηματίες. Παρατήρησε ακόμη πως στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 178 ομάδες παραγωγών και ότι το μεγαλύτερο μέρος τους δεν υλοποιούν επιχειρηματικά σχέδια που σημαίνει ότι μάλλον είναι ανενεργές. Υπενθύμισε επίσης ότι στη χώρα μας η εμπορεύσιμη αξία παραγωγής τους κινείται περίπου στο 12%, τη στιγμή που στην Ολλανδία φτάνει στο 118%.

Τη σημασία της ανάληψης νέων πρωτοβουλιών συλλογικής δράσης στον αγροτικό τομέα ανέλυσε ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών Ημαθίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως στη χώρα μας ο βαθμός οργάνωσης στις οργανώσεις παραγωγών του κλάδου οπωροκηπευτικών υπολείπεται σημαντικά. Όπως ισχυρίστηκε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 44%, ενώ σε σχέση με την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία, το χάσμα είναι τεράστιο. Περαιτέρω ανέφερε ότι λόγω της μικρής της δυναμικότητας η αφρόκρεμα του αγροτικού παραγωγικού μας μηχανισμού πάσχει εμπορικά, ενώ χαρακτήρισε ως πρόκληση, αλλά και απειλή, τον περιορισμό της παρουσίας στις λαχαναγορές και την αναζήτηση απευθείας συνδέσεων με εμπορικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι «κρίνεται αναγκαία η δημιουργίας αντιπροσωπευτικών ενώσεων οργανώσεων παραγωγών, ικανών να αναλάβουν ευρύτερα το συντονισμό των δραστηριοτήτων των οργανώσεων, που αφορούν τις δράσεις βελτιστοποίησης του κόστους παραγωγής, του marketing, της διείσδυσης σε νέες αγορές, κλπ», Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση θεωρείται επίσης και η σύσταση και λειτουργία εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης ανά κλάδο, όπως και η σύσταση νέων εμπορικών μορφών συνεργασιών.

Τη συνεργασία των επιμέρους παραγωγών σε μεγαλύτερα σχήματα, έδειξε ως λύση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των Ελλήνων παραγωγών και ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕ, κ. Κ. Μπλιάτσος. «Η λύση είναι όλοι μαζί σαν ένας, τόσο στις αγορές πρώτων υλών όσο και στην πώληση των προϊόντων μας. Άλλη δεν υπάρχει», υπογράμμισε και εκτίμησε ότι πρέπει να αναστραφεί το μοντέλο λειτουργίας «από το χωράφι στο ράφι», με τις προτιμήσεις των καταναλωτών να αποτελούν οδηγό για την παραγωγή.

Στο ρόλο του τραπεζικού συστήματος στο χώρο του πρωτογενή τομέα αλλά και στην οικονομία της χώρας εν γένει, αναφέρθηκε από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς το υψηλόβαθμο στέλεχος του τραπεζικού ιδρύματος κ. Σταυράτης, επισημαίνοντας ότι κάτω από προϋποθέσεις ρευστότητα υπάρχει στην αγορά. Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Πειραιώς, το οποίο σε λίγο πάνω από ένα χρόνο έχει φθάσει να αριθμεί 110 συμβάσεις, μέσω των οποίων περί τα 440 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν με τη μορφή χρηματοδοτήσεων σε εξαγωγικές και σε παραγωγικές επιχειρήσεις, ενώ το οικονομικό αποτέλεσμα που προέκυψε έφερε εξαγωγές αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, σε πάνω από 54 προορισμούς στο εξωτερικό.

Το πετυχημένο παράδειγμα λειτουργίας της ΕΑΣ Καβάλας, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο έναν κύκλο εργασιών κοντά στα 45-50 εκατ. ευρώ, ανέλυσε, ακολούθως, ο γ. διευθυντής της οργάνωσης κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, ενώ στο θέμα της οργάνωσης των παραγωγών αναφέρθηκε κι ο διευθύνων σύμβουλος της FoodStandard Σ. Δρυς, επικεντρώνοντας στο θέμα και τη σημασία της εκπαίδευσης.

Τις δραστηριότητες της Yara Hellas στην Ελλάδα, αλλά και στις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής, όπου αναπτύσσεται δραστηριότητα από την ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου, παρουσίασε ο διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας, στη χώρα μας, την Ιταλία και τη ΝΑ Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Κυριακίδη, η Yara ήρθε στην Ελλάδα το 2008 και έκτοτε έχει σε εξελιχθεί σε πρώτη δύναμη στην αγορά, με έναν ετήσιο κύκλο εργασιών στα 110 εκατ. ευρώ και με ηγετικό περιφερειακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Αποκάλυψε ακόμη πως πλέον έχουν τεθεί στέρεες βάσεις για περαιτέρω μελλοντική επέκταση και ανάπτυξη πωλήσεων και πως οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και σύντομα θα υλοποιηθούν.

Στις δυνατότητες που προσφέρει, ήδη, η τεχνολογία και η γεωργία ακριβείας στους παραγωγούς, ακόμη και στη χώρα μας, αναφέρθηκε, τέλος, ο κ. Χριστ. Μποζατζίδης, επικεφαλής της εταιρείας που εδώ και 2,5 χρόνια είναι αποκλειστική αντιπρόσωπος της John Deere στην Ελλάδα, για τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Όπως είπε με τη χρήση τέτοιων μεθόδων και τεχνολογιών, ο Έλληνας αγρότης μπορεί άμεσα να επωφεληθεί τουλάχιστον 10% στη μείωση του κόστους παραγωγής και παράλληλα να αυξήσει κατά 20%-25% την παραγωγικότητα των εκμεταλλεύσεών του. «Μιλάμε για μια τεχνολογία που υπάρχει ήδη, δεν είναι ότι την περιμένουμε από το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως τα οφέλη προκύπτουν από την οικονομία που θα προέλθει σε σπόρους, λίπανση, εργατικά, άρδευση κλπ.

Κατά την τελετή βράβευσης των τριών νικητών, τέλος, οι κ. κ. Μιχάλης Κλωνάρας (κτηνοτροφική εκμετάλλευση της χρονιάς), Μάρκος Σαπουντζόγλου (αγρότης της χρονιάς) κι Αναστάσιος Γιακμογλίδης (καλύτερη συλλογική προσπάθεια της χρονιάς) στους σύντομους χαιρετισμούς τους ευχαρίστησαν για την τιμητική διάκριση που τους επιφυλάχθηκε και συνεχάρησαν την Agrenda για την πρωτοβουλία της.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία