BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Άνοιγμα σε εσπεριδοειδή και ελιά από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας

Επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε άλλα αγροτικά προϊόντα όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και οι ελιές κάνει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας.

Η ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας  «εξοπλίζει» τους ελαιοπαραγωγούς

2
0

Όπως μεταδίδει το patrisnews, η Ομάδα μετά τη βιομηχανική τομάτα και την Κορινθιακή σταφίδα, επιχειρεί να εντάξει στους κόλπους της βασικά προϊόντα της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής και να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Έτσι, μετά τη βιομηχανική τομάτα και την Κορινθιακή σταφίδα, η Ομάδα κατέθεσε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αναγνώρισης Ομάδων παραγωγών Νομού Ηλείας φάκελο για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τομέα των εσπεριδοειδών. Εφόσον εγκριθεί ο φάκελος, η Ομάδα θα καλέσει τους εσπεριδοπαραγωγούς να κάνουν τις αιτήσεις τους, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε το προϊόν να ενταχθεί στις δραστηριότητες της Ομάδας.

Ο εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος επεσήμανε ότι με την επέκταση της δραστηριότητας δημιουργείται μία δυνατή Ομάδα Παραγωγών στο Νομό Ηλείας, προς όφελος των παραγωγών. Καλεί δε και όλους τους σταφιδοπαραγωγούς να εγγραφούν στην Ομάδα για να την ενδυναμώσουν και να βοηθηθούν τα μέγιστα μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα.

Σε ότι αφορά το ελαιόλαδο, υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση άνοιξε ο δρόμος για την αναγνώριση των Οργανώσεων Παραγωγών και των Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών στον τομέα του ελαιολάδου (σύμφωνα και με το άρθρο 156 παρ. 1 του Κανονισμού 1308/2013). Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς πλέον με την αν αναγνώριση, η οποία έχει συγκεκριμένα κριτήρια, θα είναι δυνατή η ένταξη των οργανώσεων σε προγράμματα προς όφελος της παραγωγής και των παραγωγών και αυτά σκοπεύει να αξιοποιήσει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας.

Γι’ αυτό θα προχωρήσει στην υποβολή αίτησης και μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 21 Ιανουαρίου δέχεται αιτήσει στα γραφεία της στην Ομάδα, για να μπορέσει να προχωρήσει στην υποβολή του σχετικού φακέλου, προκειμένου να προλάβει τις σχετικές ημερομηνίες, καθώς από την 1η Απριλίου ξεκινούν τα νέα τριετή προγράμματα εργασίας των Ομάδων ελαιοκομικών φορέων. Η σύνταξη και η κατάθεσή τους μπορεί να γίνει από όλες τις αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών έως τις 13 Φεβρουαρίου 2015. Οι Ομάδες Παραγωγών στο ελαιόλαδο για να αναγνωριστούν πρέπει να αριθμούν 100 παραγωγούς με 2.500 στρέμματα ελαιώνων.

Να σημειωθεί ότι οι Ομάδες Παραγωγών δύνανται να υποβάλλουν πρόγραμμα ελάχιστου προϋπολογισμού 250.000 ευρώ για την περίοδο 2015-2018 που θα περιλαμβάνουν τέσσερις τουλάχιστον δράσεις από τις έξι προτεινόμενες παρακάτω:

-Συγκέντρωση στοιχείων για τον κλάδο και εκπόνηση μελετών. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά μελέτη δε δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

-Βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας όπως είναι η πιστοποίηση των παραγωγών, είτε σύμφωνα με τις αρχές των εθνικών προτύπων AGRO 2.1 και 2.2 είτε σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας για κάθε έτος του προγράμματος.

-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας μέσω του εκσυγχρονισμού με ενέργειες.

Στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας περιλαμβάνεται και η βελτίωση των ποικιλιών ελαιώνων, η παροχή τεχνικής βοήθειας στην παραγωγή- μεταποίηση, η δημιουργία εργαστηρίων ανάλυσης και η κατάρτιση γευσιγνωστών.

-Στον τομέα της ιχνηλασιμότητας, της πιστοποίησης και της προστασίας της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, ιδίως με ποιοτικό έλεγχο.

- Στον τομέα της διάδοσης πληροφοριών σχετικών με τις δραστηριότητες των οργανώσεων φορέων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση η ενίσχυση των Ομάδων πραγματοποιείται σε 3 δόσεις , με την πρώτη δόση να χορηγείται έως τις 31 Μαΐου του 2015 και θα ισούται με το μισό του 90% της εγκεκριμένης δαπάνης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία