BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Στα 500.000 ευρώ ο ελάχιστος προϋπολογισμός των προγραμμάτων ΟΕΦ

Αντί για τα 250.000 ευρώ που υπολογιζόταν αρχικά βάση εγκυκλίου, τελικά ο ελάχιστος προϋπολογισμός των προγραμμάτων εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) ορίζεται στα 500.000 ευρώ, μόλις τρείς εβδομάδες πριν την εκπνοή της προθεσμίας (έως τις 15 Φεβρουαρίου) για την υποβολή των επενδυτικών τους σχεδίων.

Τον ΠΟΠ ρυθμό της ψάχνει η πράσινη ελιά

1
0
Αναλυτικότερα, η σχετική ΚΥΑ που έχει την υπογραφή του-πρώην- υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Καρασμάνη, ορίζει πως ο ελάχιστος αιτούμενος προϋπολογισμός συνολικής χρηματοδότησης ανά πρόγραμμα για την τριετία ορίζεται στο ποσό των 250.000 ευρώ, για τα προγράμματα που υλοποιούνται στην Περιφερειακή ζώνη μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους και 500.000 ευρώ για τα προγράμματα που υλοποιούνται στην Περιφερειακή ζώνη υπολοίπου χώρας

Επιλέξιμες δραστηριότητες για ενωσιακή χρηματοδότηση

Οι επιλέξιμες για ενωσιακή χρηματοδότηση δραστηριότητες των εγκεκριμένων προγραμμάτων των Ο.Ε.Φ., είναι οι οριζόμενες στο άρθρο 3 του καν. (ΕΕ) 611/2014 της Επιτροπής, με τις παρακάτω διευκρινίσεις:

α) Στον τομέα της παρακολούθησης και της διοικητικής διαχείρισης της αγοράς στον κλάδο του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών στην περίπτωση ii): εκπόνηση μελετών μόνο για θέματα συνδεόμενα με τις άλλες δραστηριότητες, που προβλέπονται στο πρόγραμμα εργασίας της σχετικής οργάνωσης ελαιουργικών φορέων και αποστολή τους σε ηλεκτρονική μορφή στο ΥΠ.Α.Α.Τ. προκειμένου να δημοσιευτούν στο δικτυακό του τόπο σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 9 του καν (ΕΕ) 615/2014 της Επιτροπής. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά μελέτη δε δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 Ευρώ.

β) Στον τομέα της βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας στην περίπτωση i): Η δραστηριότητα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ελαιώνες ηλικίας άνω των 50 ετών, έκτασης τουλάχιστον 100 στρεμμάτων και με τη συμμετοχή τουλάχιστον 10 παραγωγών στην περίπτωση iv): Η δραστηριότητα αφορά πιστο− ποίηση των παραγωγών είτε σύμφωνα με τις αρχές των εθνικών προτύπων AGRO 2.1 και 2.2 είτε σύμφωνα με τις αρχές τις βιολογικής γεωργίας για κάθε έτος του προ− γράμματος με υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού και βεβαίωσης για τη διεξαγωγή της επιθεώρησης και την ισχύ του πιστοποιητικού, από διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ φορέα πιστοποίησης για τα ανωτέρω πρότυπα.

γ) Στον τομέα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας μέσω του εκσυγχρονισμού

στην περίπτωση i): Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί τεκμηριωμένα η εξοικονόμηση νερού κατά τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα άρδευσης καθώς και η εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών καλλιέργειας και αντίστοιχης σχετικής τεχνικής βοήθειας, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της παραγωγικότητας του ελαιώνα.

στην περίπτωση ii): Η δραστηριότητα πρέπει να περιλαμβάνει την αντικατάσταση μεμονωμένων μη παραγωγικών ελαιόδεντρων μέσα σε ένα ελαιώνα με νέ α, σύμφω− να με την αριθ. 1415/28732/06−03−2013 (ΦΕΚ 574/Β΄/2013) απόφαση περί προωθουμένων ειδών και ποικιλιών.

στην περίπτωση iii): Η δραστηριότητα πρέπει να εξασφαλίζει τη διεξαγωγή μαθημάτων κατάρτισης επιτόπου στον αγρό που απευθύνονται σε παραγωγούς σχετικά με τις νέες τεχνικές καλλιέργειας και συγκομιδής της ελιάς. Ενδεικτικά: έργα επίδειξης που αποσκοπούν στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήματος, νέες τεχνικές κλαδέματος, τεχνι− κές μέτρησης και μείωσης αποτυπώματος άνθρακα, η εφαρμογή συστημάτων με στόχο την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών πτυχών που εμπλέκονται στον κύκλο παραγωγή κ.λπ.

στην περίπτωση iv): Η δραστηριότητα πρέπει να απευθύνεται σε παραγωγούς και να εξασφαλίζει με σύγχρονες μεθόδους και τη χρήση ειδικών εργαλείων την κατάρτιση και την επικοινωνία μεταξύ των παραγωγών, των ελαιοτριβείων, τυποποιητηρίων, μονάδων επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς κ.λπ. με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της καλλιέργειας.

δ) Στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών

στην περίπτωση iii): Οι δραστηριότητες πρέπει να είναι σχεδιασμένες ώστε να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, υγρών αποβλήτων της ελαιοποίησης, καθώς και η χρήση τους για άρδευση ή ως λίπασμα, για την παραγωγή κομπόστ, ζωοτροφών, ενέργειας, καθώς και για εκχύλιση ουσιών που μπορεί να βρουν διάφορες χρήσεις σε άλλους τομείς.

στην περίπτωση v): Μόνο υπό την προϋπόθεση απασχόλησης ειδικού επιστήμονα και τη διεξαγωγή ετησίως αριθμού αναλύσεων ανάλογα με τον ετήσιο όγκο παραγωγής.

ε) Στον τομέα της ιχνηλασιμότητας, της πιστοποίησης και της προστασίας της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, ιδίως με ποιοτικό έλεγχο των ελαιολάδων που πωλούνται στους τελικούς καταναλωτές

στην περίπτωση i): Η δραστηριότητα αφορά πιστοποίηση σύμφωνα με τις αρχές του προτύπου ISO22005:2007 για κάθε έτος του προγράμματος με υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού και βεβαίωσης για τη διεξαγωγή της επιθεώρησης και την ισχύ του πιστοποιητικού, από διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ φορέα πιστοποίησης για το ISO 22000:2005. Εθελοντικά συστήματα πιστοποίησης Halal, kosher κλπ.

στην περίπτωση ii): Η δραστηριότητα αφορά πιστοποίηση σύμφωνα με τις αρχές του προτύπου ISO 22000:2005 για κάθε έτος του προγράμματος με υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού και βεβαίωσης για τη διεξαγωγή της επιθεώρησης και την ισχύ του πιστοποιητικού, από διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ φορέα πιστοποίησης για το ίδιο πρότυπο. Εθελοντικά συστήματα πιστοποίησης, IFS, BRC κ.λπ.

στ) Στον τομέα της διάδοσης πληροφοριών σχετικών με τις δραστηριότητες των οργανώσεων φορέων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών στην περίπτωση i): ενδεικτικές δραστηριότητες είναι η διοργάνωση συνεδρίων, Info Point, συμμετοχή σε εκθέσεις, πληροφοριακό υλικό στον Τύπο κ.λπ.

Γενικά οι δραστηριότητες πρέπει να εξασφαλίζουν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στο πρόγραμμα εργασίας και να απευθύνονται σε καταναλωτές, επιχειρήσεις, παραγωγούς. Στον τομέα της διάδοσης πληροφοριών σχετικών με τις δραστηριότητες των οργανώσεων φορέων που απο− σκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών οι δαπάνες δε δύναται να υπερβαίνουν το 3% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.

Όλα τα παραπάνω θα τεκμηριώνονται με τα αντίστοιχα σχετικά παραστατικά δαπανών.

Αναλυτικά η απόφαση για τα Προγράμματα Εργασίας ΟΕΦ 2015-2018
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία