BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Πρόσθετα μέτρα για χοιρινό κρέας και γαλακτοκομικά, ζητά η Copa-Cogeca

Την εισαγωγή 5.000 τόνων ποσόστωσης ανά κράτος μέλος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αναλόγως για τα φρούτα και τα λαχανικά που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, ζητούν οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή τους προς τον Γ.Δ. της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Γέρζι Μπόγκνταν Πλέβα.

Τεράστιας σημασίας η αρδευόμενη γεωργία

3
0

Επίσης, ζητούν να επιτραπεί η μεταφορά των ποσοτήτων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο νέο καθεστώς ενισχύσεων και τονίζουν πως είναι αναγκαίο να οριστούν υψηλότερες ποσότητες για εσπεριδοειδή και μήλα για ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Λετονό υπουργό Γεωργίας Γιάνις Ντούκλαβς, στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στο οποίο προεδρεύει, την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca χαιρέτησαν τη συμφωνία κοινής αντιμετώπισης από την ΕΕ του ρωσικού εμπάργκο, όπως προέκυψε από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, τονίζοντας ωστόσο την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται ορισμένοι τομείς στην ΕΕ λόγω της ρωσικής απαγόρευσης.

Ειδικότερα η Copa-Cogeca, στάθηκε στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και στηλίτευσε την άρνηση της Κομισιόν να ανοίξει το μέτρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το χοιρινό κρέας ή την προσαρμογή στην υπερπροσφορά γάλακτος.

Από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε ως θετική την ανακοίνωση της Κομισιόν να διατηρήσει ανοικτό έως το Σεπτέμβριο το μέτρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη.

Τέλος, στην ανακοίνωσή της η Copa-Cogeca, ζήτησε για τον τομέα των οπωροκηπευτικών το νέο σχέδιο δράσης να προσαρμοστεί στις διαφορετικές αγορές των κρατών μελών της ΕΕ.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Οι τιμές δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από το χτύπημα που επέβαλε μονομερώς η μεγαλύτερη εξαγωγική μας αγορά, η Ρωσία, στις αγροτικές μας εκμεταλλεύσεις», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Cogeca, κ. Κρίστιαν Πέες, μιλώντας εξ ονόματος των δύο οργανώσεων. «Οι τιμές που καταβάλλονται στους παραγωγούς για το χοίρειο και βόειο κρέας, το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά, δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής. Επίσης, απαιτείται υποστήριξη σε όλους τους τομείς για την εξεύρεση νέων αγορών για τα προϊόντα τους και για την προώθηση των εξαγωγών. Είναι σημαντικό να αφαιρεθούν οι υγειονομικοί φραγμοί και άλλα περιττά εμπόδια στο εμπόριο», πρόσθεσε.

 «Οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ υποφέρουν. Χαιρετίζουμε, ωστόσο, την σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την διατήρηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη πέραν του Φεβρουαρίου», δήλωσε με την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca, Πέκα Πεσόνεν. «Στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, το νέο σχέδιο δράσης θα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της αγοράς στα διάφορα κράτη μέλη», κατέληξε ο γγ των οργανώσεων.

Παράλληλα, οι Copa-Cogeca χαιρέτισαν τις προτεραιότητες της Λετονικής προεδρίας της Ε.Ε. για απλούστευση της νέας ΚΑΠ για τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς, ιδίως των κανόνων για το πρασίνισμα της ΚΑΠ, καθώς και για την πρόοδο σχετικά με την βιολογική παραγωγή και την επισήμανσή της. Επίσης, χαιρέτισαν την δήλωση του Επιτρόπου Γεωργίας Χόγκαν πως αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση των συστημάτων διανομής γάλακτος και οπωροκηπευτικών στα σχολεία. Όπως τόνισαν, τα συστήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ενσταλάξουν καλές διατροφικές συνήθειες σε παιδιά από νεαρή ηλικία.

Πηγή: copa-cogeca.be


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία