BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Σταθερή η σημασία του πρωτογενούς τομέα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ

Ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, δασοκομία και αλιεία) παραμένει σημαντικός αναπτυξιακός παράγοντας κυρίως για τις αγροτικές αλά και τις ενδιάμεσες περιοχές της Ελλάδας, ενώ συμβάλλει και στην επιρροή που ασκεί ο δευτερογενής τομέας στην οικονομία, μέσω του μεταποιητικού κλάδου, παρά την γενικότερη ύφεση.

Ξεπέρασαν τις 11.500 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

2
0

Το 2011, ο πρωτογενής τομέας αντιπροσώπευε το 7,6 % της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στις κατ 'εξοχήν αγροτικές περιοχές, το 4,6 % στις ενδιάμεσες και το 0,6% στις κατ' εξοχήν αστικές περιοχές της χώρας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που συντάχθηκε από την Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την δομή της οικονομίας των κρατών μελών της Ε.Ε.

Επίσης, για το χρονικό διάστημα 2003 – 2013 ο δείκτης της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) σημείωσε αύξηση 0,6%, την στιγμή που για τον δευτερογενή τομέα παρουσίασε μείωση της τάξης του -2,7% (κυρίως λόγω της ύφεσης στον κατασκευαστικό κλάδο). Όσον αφορά τον τριτογενή τομέα ο ίδιος δείκτης αυξάνεται κατά 2,1%.

Ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών αποτελεί το κύριο πεδίο της δραστηριότητας στην οικονομία της ΕΕ-28, με μερίδιο 73,6% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) το 2013.

Το 2011, αντιπροσώπευε το 64,6% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στις κατ' εξοχήν αγροτικές περιοχές, το 68,5% στις ενδιάμεσες και το 78,5% στις κατ' εξοχήν αστικές περιοχές.

Ο δευτερογενής τομέας (ορυχεία, μεταποίηση και κατασκευές) στις κατ 'εξοχήν αγροτικές περιοχές συνέβαλε στο 30,7% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας το 2011, λίγο περισσότερο από ό, τι στις ενδιάμεσες περιοχές (29,2%). Σε αστικές κυρίως περιοχές, αντιπροσώπευε το 20,9% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας.

Ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, δασοκομία και αλιεία) αντιπροσώπευαν μόνο το 4,6% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στις κατ 'εξοχήν αγροτικές περιοχές της ΕΕ-28, 2,3% στις ενδιάμεσες περιοχές και 0,5% στις αστικές περιοχές.

Η δομή της αγροτικής οικονομίας διαφέρει μεταξύ της ΕΕ των 15 παλαιών κρατών μελών και της ΕΕ των 13 νέων μελών. Στις κατ 'εξοχήν αγροτικές περιοχές της ΕΕ-Ν13, ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 8,3% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας το 2011, σε σύγκριση με μόνο 4% στην ΕΕ-15. Ομοίως, η σημασία του δευτερογενή τομέα ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα στις κατ 'εξοχήν αγροτικές περιοχές της ΕΕ-N13 (39,6%) από ό, τι σε εκείνες της ΕΕ-15 (29,3%). Με συνέπεια, το βάρος του τριτογενούς τομέα σε κατ 'εξοχήν αγροτικές περιοχές να είναι σημαντικά χαμηλότερο στην ΕΕ-N13 (52,1%) από ό, τι στην ΕΕ-15 (66,7%).

Η δομή της οικονομίας διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το είδος της περιοχής και από τη χώρα. Ο πρωτογενής τομέας στις κατ 'εξοχήν αγροτικές περιοχές της Βουλγαρίας, της Λετονίας και της Ρουμανίας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 11% -13% της συνολικής ΑΠΑ, ακολουθούμενες από την Εσθονία και την Πολωνία (10% και 8,8% αντίστοιχα) και την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Λιθουανία (7% -8% ). Αντίθετα, ο πρωτογενής τομέας στις κατ 'εξοχήν αγροτικές περιοχές του Βελγίου και της Γερμανίας αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3% του συνόλου της ΑΠΑ.

Η σημασία του δευτερογενή τομέα (η οποία περιλαμβάνει τη βιομηχανία τροφίμων) στις κατ 'εξοχήν αγροτικές περιοχές της ΕΕ-28 το είναι ελαφρώς υψηλότερη από ό, τι στις ενδιάμεσες περιοχές, αλλά πολύ υψηλότερη από ό, τι στις αστικές περιοχές. Τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των κατ 'εξοχήν αγροτικών περιοχών βρίσκονται στην Ολλανδία (49,3%), στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Ρουμανία και στη Σλοβακία (από 42% έως 45% στις τρεις αυτές χώρες).

Συνολικά ο πρωτογενής τομέας παρέμεινε σταθερός κατά την περίοδο 2008-2011 σε όλους τους τύπους των περιφερειών. Όσον αφορά τις εθνικές εξελίξεις, η σημαντικότερη μείωση σημειώθηκε στη Βουλγαρία, όπου ο πρωτογενής τομέας στις αγροτικές περιοχές έχασε 3,8 ποσοστιαίες μονάδες. Μια αντίθετη τάση καταγράφηκε στην Εσθονία (3,2 ποσοστιαίες μονάδες).

Στις περισσότερες χώρες, και τα είδη των περιφερειών, η σημασία του δευτερογενή τομέα μειώθηκε υπέρ του τριτογενούς τομέα στην εν λόγω χρονική περίοδο, πιθανώς λόγω υψηλότερων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στον κλάδο και ιδιαίτερα στις κατασκευαστικές δραστηριότητες σε ορισμένα κράτη μέλη.

Στις αγροτικές περιοχές, η πιο έντονη μετατόπιση μεταξύ των δύο αυτών τομέων πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία (-5,2 ποσοστιαίες μονάδες για τον δευτερογενή τομέα και +3,7 μονάδες για την τριτογενή), στη Φινλανδία (-5 και 4.6) και τση Δανία (-4,7 και +3,5). Το αντίθετο φαινόμενο παρατηρήθηκε σε χώρες όπως η Ρουμανία (+6 μονάδες για τον δευτερογενή τομέα και -6.3 μονάδες για τον τριτογενή) και η Πολωνία (+2,8 και -3.3).

Πηγή: ec.europa.eu

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία