BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Κατάργηση επιχορήγησης στην ΠΑΣΕΓΕΣ ζητούν βουλευτές ΝΔ

Να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα για τη διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης ύψους 60 εκατ. ευρώ που έλαβαν οι ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ από το 1994 έως το 2011 ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Στην ΠΑΣΕΓΕΣ η ενημέρωση αγροτών για τη νέα ΚΑΠ

1
0
Οι βουλευτές επισημαίνουν στην ερώτησή τους ότι για τα χρήματα της επιχορήγησης αυτής οι οργανώσεις «δεν έδωσαν ποτέ λογαριασμό» και προτείνουν η επιχορήγηση να καταργησή και το προβλεπόμενο κονδύλι να διατεθεί ως επίδομα σε πολύτεκνους αγρότες

Την αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης έδωσε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ όπου και ετέθη εκ νέου το αίτημα για κρατική χρηματοδότησή της.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς κ. Παναγιώτη Νικολούδη επισημαίνεται ότι «η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος είναι υπεράνω κομματικών ή προσωπικών στρατηγικών».

Γίνεται ακόμα εκτενής αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης και υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε στις 18.12.12 «την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης στις αγροτικές ργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και την απόδοση αυτών των χρημάτων σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων» αλλά όπως σημειώνεται «το βήμα αυτό έμεινε μετέωρο και δεν ολοκληρώθηκε από τους τότε έχοντες τη δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας».

Συμπληρώνεται δε ότι από τις 26.9.12 υπήρξε «εντολή του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου για οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στις ανωτέρω οργανώσεις». Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και  το Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κατόπιν εντολής και του Οικονομικού Εισαγγελέα. Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι ήδη από τις 18.3.14, λίγο πριν την παραίτησή του από τη θέση του Αν. Υπουργού ο κ. Χαρακόπουλος διαβίβασε το σύνολο των πορισμάτων με σχέδιο ερωτήματος προς υποβολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, που είχε και την αρμοδιότητα να το υποβάλει, και παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις βουλευτών, έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση.

Στην ερώτηση συμπεριλαμβάνονται επίσης τα ερωτήματα για τις ευθύνες που προκύπτουν για την τυχόν μη προώθηση των πορισμάτων, αν το σχετικό αίτημα θα σταλεί προς το ΝΣΚ από τον αρμόδιο υπουργό, καθώς επίσης και εάν η νέα κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης στις Αγροτικές Οργανώσεις και την απόδοση των χρημάτων αυτών σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών.

Επιπλέον, οι βουλευτές σχετικά με την απαλλοτρίωση του ακινήτου που παραχωρήθηκε στην ΠΑΣΕΓΕΣ από το δημόσιο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ζητούν να πληροφορηθούν εάν είναι σύννομο για ακίνητο που παραχωρήθηκε από το δημόσιο στη συνέχεια να δίνεται αποζημίωση από το δημόσιο για απαλλοτρίωση μέρους του ακινήτου που το ίδιο παραχώρησε. Ρωτούν τέλος τι προτίθενται οι αρμόδιοι υπουργοί να πράξουν για τον έλεγχο της νομιμότητας της ανωτέρω παραχώρησης και της αναζήτησης των τυχών διαφυγόντων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

Εκτός του κ. Χαρακόπουλου την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές κκ. Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Τσιάρας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Δήμας, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Αντωνίου και Κώστας Αχ. Καραμανλής.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία